DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAVATAGE - Hall Of The Mountain King

Najít nejslabší album v dějinách Savatage nebyl žádný velký problém. S hledáním alba nejlepšího už to bude podstatně složitější. A asi to pro kapelu musí být super, když se fanoušci i kritika mohou donekonečna dohadovat o tom, které z následujících osmi alb má právo honosit se tímto titulem. Osobně bych tento výčet (budeme-li mluvit o kompletních albech) zúžil na šest, ale nebudu-li se držet úzce vymezeného pojmu the best, tak od alba „Fight For The Rock“ je každý z následujících počinů Savatage pro vývoj, směřování a kredit kapely velice důležitý. Album „Hall Of The Mountain King“ lze směle zařadit na kandidátku o nejlepší titul. Právě od něj je totiž možné datovat definitivní vyprofilování stylu Savatage. Na téhle desce vrcholí partnerství Savatage a klasického power metalu amerického střihu, tady se začíná naplno rozvíjet smysl pro dramatičnost, silnou atmosféru, tady začínají dostávat jasné obrysy sklony k výpravnosti a epické symfoničnosti.

Důležitou změnu je možné zaznamenat i na personálním oddělení. Album Savatage poprvé produkuje Paul O´Neill. Vy, kteří jste věnovali pozornost výletu za tvorbou Trans-Siberian Orchestra už dobře víte, co od tohoto jména čekat. Jeho záliba v monumentálních orchestrálních melodiích a koncepčních příbězích je dostatečně známá. Důležitost vzájemné spolupráce je zřejmá i z faktu, že Paul O´Neill od této chvíle působil jako producent u každého dalšího alba floriďanů. A koneckonců, i myšlenka využít název i melodii Griegova „Hall Of The Mountains King“ pochází z Paulovy hlavy. Druhé jméno (i když zatím pouze potichu a utajeně), které stojí za to zmínit, je Chris Caffery. Málokterý muzikant měl tak skvělou příležitost stát se učedníkem fenomenálního Crisse Olivy, jako asi největší zarputilec v myšlence znovuobnovení činnosti Savatage Chris Caffery. Ten se poprvé (zatím pouze za závěsem) zúčastnil turné se Sava právě k desce „Hall Of The Mountain King“.

Co je na téhle desce tak ohromujícího? Potvrzení toho, že z Jona Olivy asi nikdy nebude zlatý slavík, ale přitom jeho řezavě uhrančivý vokál (i když i na „Hall“ je znát, že Jon pomalu obrušuje jeho hrany) dokonale zapadá do ksichtu kapely a dokáže pracovat s nepočitatelně vysokým množstvím výrazů? Či snad to, že prsty Crisse Olivy patří k jedněm z nejneposednějších v metalu? Či to, že pokud mají Savatage volnou ruku a firma je zbytečně neomezuje, dokáží střílet jednu chytlavou melodii za druhou? Nebo snad záliba v klasických melodiích, které dokáží obléct do vlastního kabátu a zcela přirozeně je rozpustit do metalového prostředí? Či snad schopnost namíchat zuřivost, temnotu, agresi i cit do jednoho přesvědčivého celku?

Ať už tak nebo tak, je titulní melodie „Hall Of The Mountain King“ jedním z nejdůležitějších hitů v kariéře kapely. Bezprostřední dotek šílenství, výpravná skladba, kde se neustále něco děje a mění a přitom zůstává zachována jednotná linie. Strhující, divoké a nebezpečné dobrodružství, směřující k naprosté posedlosti. Nechte si Jona pěkně z plných plic zasmát do ouška, a uznáte, že přirovnání jeho projevu k vyšinutosti Jacka Nicholsona v „Shining“ není vůbec od věci. A prohlédnete-li si detailně výraz krále hor, usazeného na trůnu na obálce alba, vychutnejte si to šílenství i v jeho pohledu. Měl-li bych vsadit na největší hit desky, stala by se jím „The Price You Pay“, na které Savatage dotáhli k dokonalosti svou temnou tvář a zároveň otevřeli studnu, ze které budou vydatně čerpat i na dalších albech. Burácející, dráždivá a elektrizující nálada s výrazným chytlavým riffem a odkazem na mistra horroru Alice Coopera. Nadupané album, nabité pozitivně temnou atmosférou, ze které vystrkuje světlou tvář jednoduchá, stadiónově přístupná „Strange Wings“ (ve které si zahostoval i Ray Gillan z Badlans), která dá vzpomenout na nedávné hard rockové výlety, či největší vlaštovka z budoucnosti, instrumentální hříčka s motivem Edvarda Griega „Prelude To Madness“.

A opět jenom pro pořádek, první reedice alba byla obohacena o skladbu „Stay“, původně určenou pro album „Streets“, na druhou reedici byly přidány živé verze titulní skladby a písně „Devastation“.

Celkově lze říci, že album „Hall Of The Mountain King“ nemá zapotřebí průhledně sázet na vyceněné zuby a totální zuřivost a přitom působí jako nejtemnější album v dějinách kapely. Savatage našli svůj základní směr, kterého se budou v dalších letech držet a na který budou nabalovat stále další vychytávky a chytlavosti. A právě to činí z „Hall Of The Mountains King“ jedno z nejdůležitějších alb Savatage.

Savapip             


savatage.com

Seznam skladeb (reedice z roku 1997):
1. 24 Hrs. Ago
2. Beyond The Doors Of The Dark
3. Legions
4. Strange Wings
5. Prelude To Madness
6. Hall Of The Mountain King
7. The Price You Pay
8. White Witch
9. Last Dawn
10. Devastation
11. Stay (bonus)

Sestava:
Jon Oliva – zpěv, piáno
Criss Oliva - kytara
Johnny Lee Middleton - baskytara
Steve Wacholz - bicí

Rok vydání: 1987
Čas: 42:18
Produkce: Paul O´Neill
Label: Atlantic Records (Concrete – Edel)
Země: USA

Diskografie:
1983 - Sirens
1984 – The Dungeons Are Calling (EP)
1985 – Power Of The Night
1986 – Fight For The Rock
1987 – Hall Of The Mountain King
1989 – Gutter Ballet
1991 – Streets: A Rock Opera
1993 – Edge Of Thorns
1994 – Handful Of Rain
1995 – Dead Winter Dead
1998 – The Wake Of Magellan
2001 – Poets And Madmen

Související články:
SAVATAGE - Sirens
SAVATAGE - The Dungeons Are Calling
SAVATAGE - Power Of The Night
SAVATAGE - Fight For The Rock


Vydáno: 18.02.2008
Přečteno: 5304x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Prošátral......jsem svou...26. 11. 2013 18:55 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21508 sekund.