ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAVATAGE - Streets (A Rock Opera)

Pokud by měli Savatage naplnit pravidla americké filmografie a jejich příběh by měl končit happy endem, byla by kapitola týkající se alba „Street“ zároveň kapitolou poslední. Savatage dobrousili poslední ostrou hranu svého stylu a dosáhli na vrchol. Rocková opera „Streets“ završuje hektickou cestu, na kterou kapela před osmi lety vyrazila. Možná tímhle krokem nasadili Savatage do hlavy brouka všem zastáncům tradičních hodnot (či snad mýtů) , tvrdícím, že na takhle propracovaný projekt si můžou smysluplně troufnout jen zavedené a vyprofilované kapely. Hudebně vyšel tenhle krok na sto procent. Rovnou říkám, že jsem přesvědčen, že lépe to udělat nešlo a album „Streets“ považuji za jeden z nejdůležitějších okamžiků metalových dějin. Ale tak jak je (a ještě bude) pro Savatage příznačné, zasáhl bídák osud, který nahnal do cesty téhle desce grungeovou mánii. A tak ač se počet věrných fans Savatage určitě znásobil, přece jen zůstali Savatage spíš potěšením metalových mlsounů, než povinnou potravou mainstreamem manipulovatelných davů.

Příběh alba „Streets“ se začal rodit koncem osmdesátých let, kdy Paul O´Neill sepsal fiktivní příběh pohasínající rockové hvězdy a drogového dealera D.T. Jesuse. Criss Oliva jej jednoho krásného dne u Paula objevil a započala dlouhá, devět měsíců trvající cesta jeho hudebního ztvárňování. Na konci se z původně plánovaných šestadvaceti songů (LP bylo důkladně osekáno, CD mělo vyjít jako dvojalbum, ale Atlantic byl proti…) na desce objevilo jen šestnáct skladeb, pospojovaných do strhujícího dramatu, ve kterém do sebe jednotlivé části zapadají naprosto přirozeně, ve kterém hudba perfektně vykresluje charaktery postav i dějovou linii. Dramatu, ve kterém kromě tradičních excelentních výkonů členů kapely (Jon Oliva se měl na chvilku ujmout i bicích nástrojů) hrají důležitou roli i účelně využitý dětský sbor či pouliční ruch. A co je na desce nejkouzelnější, je fakt, že jednotlivé melodie nejsou podřízeny dějové linii, vyjmutí z příběhu jim neubírá na kráse a z každého samostatného kousku na vás dýchne typické savatageovské aróma. Jediné, co nitka příběhu změnila a čím se „Streets“ liší od svých předchůdců, je vysoký počet pomalejších melodií. Rychlost a agresivita je však kompenzována takovým množstvím podmanivých emocí, že vláčnější nálada kráse rozhodně neubírá.

Naopak, právě ve využití pomalejších skladeb, případně v jejich kombinaci s dynamickými nástupy bych hledal nejvydařenější kousky na desce. Už na minulém albu Savatage hodně těžili z kombinace příjemného piánového zvonění a vypjatých razantních momentů. Na „Streets“ tvoří tyto pasáže základ nejdůležitějšího dění. A ač by si celé album zasloužilo probrat všechny hudební kapitoly ve vztahu k samotnému příběhu, nechám vás vychutnat si toto potěšení samotné, bez marné snahy přiblížit jeho rozsah slovy a zmíním jen největší favority. Skromně dodávám, že do téhle kategorie řadím skladby, které samotní bráchové Olivové označili za svoje nejoblíbenější tutovky. Vypjatá náladovka „Tonight He Grins Again“ (údajně nejoblíbenější skladba Jona Olivy) střídá jemné pasáže s mazlivou kytarou a nátlakovými pasážemi velice důkladně, staví na šíleném drásajícím vokálu, kde se Jon rozpomene i na svůj téměř již nepoužívaný ječák. Jemná, citlivá balada, postupně sílící a mohutnící v opar nadčasovosti, to je Crissova oblíbená „A Little Too Far“. A zmiňoval-li jsem na začátku slávu amerických happyendů, nebylo to vůbec samoúčelné. Každý poutavý příběh si zaslouží důstojné vyvrcholení. Pokud bych nevěděl o budoucích fascinujících vícehlasých orgiích, bez váhání bych závěrečnou skladbu „Believe“ označil za nejlepší kousek, který kdy Savatage vytvořili. Ať už díky stavbě, důstojnosti a gradaci písně, ať už pro použití osudového textu („all I ask of you is believe…“), ať už pro symbolické uzavření jedné kapitoly života kapely.

Nezapomenutelnou se pro mě stala i skladba „Jesus Saves“, kterou po úvodním intru Savatage otevírali v roce 1997 svůj pražský koncert a dodnes mě cosi zahřeje při vzpomínce na nadšený výraz muzikantů ve chvíli, kdy dali příležitost davu poprvé se projevit u ideálně vyřvávacího refrénu a x-sethlavý chumel nezaváhal. V souvislosti s touhle skladbou je třeba zmínit ještě další specialitku Savatage a to vytváření různých verzí jednotlivých skladeb. Porovnejte „Jesus Saves“ se skladbou „D.T. Jesus“, uveřejněnou na výběrovce „From The Gutter To The Stage“ a zjistíte, že kromě kouzelníků s emocemi jsou Savatage i důkladní hračičkové. Z jiného soudku je pak předělávka „If I Go Away“, kterou nazpíval Zack Stevens, u které i zarputilí vyznavači Jona Olivy v řadách kapely musí konstatovat, že si Savatage za Jona vybrali vskutku šikovného nástupce.

Jak mohlo vypadat kompletní album si můžeme nechat jen zdát. Pokud vás zajímá alespoň střípek utajených songů, na desce „Hall Of The Mountain King“ najdete jako bonus skladbu „Stay“ a na první reedici „Streets“ se objevila píseň Desiree. Druhá reedice pak přinesla živé verze „Ghost In The Ruins“ a „Jesus Saves“.

Dá se říct, že se Savatage dostali na hranici, za kterou se už nedá posunout dál. Jako by svět jejich hudby dosáhl do té doby netušených limitů. Savatage se jich odvážně dotkli. A jen málokoho v té chvíli napadlo, že ve vzduchu už začíná být cítit změna.

Savapip             


savatage.com

Seznam skladeb (reedice z roku 1997):
1. Streets
2. Jesus Saves
3. Tonight He Grins Again / Strange Reality
4. A Little Too Far
5. You´re Alive / Sammy And Tex
6. St. Patrick´s
7. Can You Hear Me Now
8. New York City Don´t Mean Nothing
9. Ghost In The Ruins
10. If I Go Away
11. Agony And Ecstasy / Heal My Soul
12. Somewhere In Time / Believe

Sestava:
Jon Oliva – zpěv, piáno
Criss Oliva - kytara
Johnny Lee Middleton - baskytara
Steve Wacholz - bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 1:08:33
Produkce: Paul O´Neill
Studio: 321 Studios New York
Label: Atlantic Records
Země: USA

Diskografie:
1983 - Sirens
1984 – The Dungeons Are Calling (EP)
1985 – Power Of The Night
1986 – Fight For The Rock
1987 – Hall Of The Mountain King
1989 – Gutter Ballet
1991 – Streets: A Rock Opera
1993 – Edge Of Thorns
1994 – Handful Of Rain
1995 – Dead Winter Dead
1998 – The Wake Of Magellan
2001 – Poets And Madmen

Související články:
SAVATAGE - Sirens
SAVATAGE - The Dungeons Are Calling
SAVATAGE - Power Of The Night
SAVATAGE - Fight For The Rock
SAVATAGE - Hall Of The Mountain King
SAVATAGE - Gutter Ballet


Vydáno: 03.03.2008
Přečteno: 4839x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Teď už si...2. 01. 2014 10:30 Bubák
překladkaždopádně...10. 01. 2009 18:58 112
savatage jsem zacal...7. 04. 2008 14:01 blackwhit


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10202 sekund.