Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAKAIN, DIRTY GAME, EMPIRE - 12.4.2008, Hradec Králové, U Cikána

Proč na léčebnou terapii proti předsudkům chodit ke kováříčkovi, je-li po ruce Mistr kovář? Když jsem se před koncertem Arakainu v Hradci Králové bavil s Honzou Toužimským o tom, že hradečáci jsou prostě zápecníci a že jsem docela zvědav, kolik lidstva se sejde na vystoupení této legendy a zda arakaini dokáží rozpohybovat zatuhlé hradecké metalisty, Honza se jen usmíval. Proč by taky ne, vždyť mohl klidně brát moje obavy s rezervou. Pravda, taková mohutná návštěva jako den předtím ve Znojmě to sice nebyla (ono taky nacpat téměř osmset lidí do rockového klubu U Cikána by zavánělo nutností dodatečných stavebních prací), ale tak našlapanou atmosféru, jakou dokázali Arakaini vyburcovat, jsem na domácí půdě (myšleno v Hradci) snad ještě nezažil.

Společnost Arakainu na jejich „Arakain XXV Eden – Space Tour 2008“ dělají Dirty Game a Empire. Proto bylo (kromě Arakainu) důvodů k návštěvě víc. Za a) novinkové album Dirty Game jsem zrovna začal prohánět ušima (souvislost s koncertem není samozřejmě čistě náhodná…). Za b) v řadách kapely se zabydlel kytarista David Vaněk, jehož kouzlení mě fascinovalo v řadách Rimortis. Za c) v řadách Empire působí zpěvák Radek Kurc, jehož zpěv mi docela sednul už v řadách DNA. Role předskokanů je v rámci turné rovnocenná. Dirty Game se s Empire střídají v otvírání koncertů a tentokrát připadla nevděčná role úvodního rozehřívače davů na Dirty Game.

Zpočátku to vypadalo na to, že pro Dirty Game bude tahle úloha obzvlášť nevděčná. Jednak jejich progresem šlehnutá muzika není na první ucho snadno přístupná záležitost, jednak jedna z hlavních zbraní Dirty Game, totiž variabilní zpěv Petra Dolénka, se v úvodu poněkud ztrácela pod instrumentální hradbou. I když těžko říct, jestli to byla záležitost zvukaře nebo mé vlastní stacionární pozice (případně zanešených ušních kanálů :-) ), protože i při setu Arakain jsem chvílemi marně lovil ve vzduchu sporadické proslovy Honzy Toužimského. Kluci přehráli, až na jednu výjimku, kompletně skladby z alba „Flame Of Loneliness“, statečně se vyrovnali i s nepřítomností klávesáka, který kapelu opustil tři dny před zahájením turné. Ostatně personální rošády (více v následném rozhovoru se zpěvákem Petrem) v Dirty Game svědčí o tom, že kapela má (aspoň doufám) dost silný kořínek. A vezmeme-li v úvahu všechny aspekty vystoupení Dirty Game, tedy hudební náročnost (ale v pohodě zvládnutou), určitou nehitovost (rozuměj absenci davové vyřvávatelnosti) písniček Dirty Game i nerozpumpované obecenstvo, je ta nevděčnost úvodního vystoupení zřejmá. Přesto se s ní Dirty Game popasovali hodně statečně a závěrečný ohlas byl (i s ohledem na tradiční konzervativnost hradečáků) docela silný. Doufám, že mi kluci z Dirty Game odpustí, ale pro mě se hlavní postavou jejich vystoupení stal jednoznačně Petr Dolének. Bavil mě nejen jeho zpěv, ale i jeho lišácky nenápadné frontmanství, zcela odpovídající kontrastu jeho vokálních poloh. Zajímavá záležitost, kterou si (tedy za předpokladu, že Dirty Game nedoplatí na svůj personální kolotoč) při případném příště opět ujít nenechám.
Setlist: Empty Visions, Time To Pay, Never Thought, Dirty Game, Loosing My Soul, I Can´t Wait

Jak už je mým dobrým zvykem, téměř kompletní set Empire jsem proklábosil s Petrem Dolénkem (a všemi kolemjdoucími, čímž zdravím zejména Petrova bráchu i s jeho starostí o Petrův rodinný život :-) ). Z toho mála, co jsem zaslechl (skladba „Každej den“ a cover od W.A.S.P.), zahlédl (kytarista Dario Sapienza prohánějící své struny na pódiu v poloze ležmo) a pocítil (slušně vybuzená atmosféra v hledišti), zapracovali Empire coby rozehřívači davu pro hvězdy večera důkladně, set si užila kapela i lidi a tak by to asi mělo být.

Co napsat o Arakainu? Jakákoliv slova jsou zbytečná…, člověk nemusí být zrovna věrným příznivcem všech období kapely, může klidně hudrat na to, že v sestavě kapely chybí ten či onen, třeba může i litovat, že Arakain aktuálně nezahrál to či ono. Jenže nakonec stejně musí smeknout. To, co předvádí tahle parta na pódiu, to je laskomina pro oko i pro ucho. Praktická ukázka toho, jak to dopadne, když legenda zapojí perpetuum mobile - mladá energie nažhaví letité zkušenosti, zkušenosti zalarmují dávnou energii, ta nakopne mladou energii a … Můžu se jen přidat k těm, kteří velebí příchod Honzy Toužimského a Lukáše Doksanského a zároveň si lámou hlavu nad tím, kde se ve starých pardálech Jirkovi, Mirkovi a Zdeňkovi bere ten entuziasmus a chuť mydlit to hlava nehlava, a to i v tak příšerné sauně, jaká U Cikána postupně zavládla. Honza to (dle informací z režie) tipoval na rekordních čtyřicetsedm a půl stupně… :-) Co mě v těchto životních podmínkách bralo, byl nejen nekompromisní výkon kapely, ale i třeba Honzův fórek při „Apage Satanas“, kdy při textu „Bůh, jak se zdá, má novej cíl“ , nenápadně naznačoval, koho že se tahle pasáž týká. A věřte mi, že v tu chvíli Jirka Urban se svojí povlávající hřívou vypadal vskutku impozantně.

Jednoduše řečeno, jsou kapely, které nemusí hnout brvou a přitom z nich jde ohromná síla. A když se navíc baví tak jako Arakain, co víc si fanoušek může přát? Sestavit playlist je asi strašlivá řehole, největší radost mi udělala vzpomínka na dávnou klasiku „Ztráty a nálezy“ a nezbytná „Apage Satanas“, ale při procházce historií kapely si přišel na své asi každý. Arakain stihli popřát jedné z fanynek k narozeninám, pohrát si s balónkovou výzdobou, a hlavně dvakrát přidávat (na to bych skutečně před začátkem koncertu v Hradci nevsadil ani korunu!). Dle informací ze zadních řad bylo zvukově všechno v naprostém pořádku, takže problém s lovením Honzových proslovů byl předpokládám pouze v bezprostřední blízkosti pódia.

Nikdy jsem se nehlásil k oddaným vyznavačům Arakainu, ale při jejich vystoupení jsem si připadal jako čtyřleté škvrně, kterému před spaním vrazíte do ruky plyšáka. S ním je svět najednou o něco hezčí, a najednou má ten malinký človíček jistotu, že pokud žmoulá ten kousek plyše v náručí (a nebo fascinovaně zírá na pětici nažhavených muzikantů), je v tomhle poblázněným světě alespoň nějaká jistota a bezpečné zázemí. A snad ještě pár dlouhých let vydrží.
Setlist: Ďábelská hra, Vinen, Špatný dny, Bláhová víra, Karavana slibů, Amadeus, Muzeum zla, Marilyn, Strom života, Gilotina, Ztráty a nálezy, sólo Lukáš, ?, Schizofrenie, Trip, Hříšný touhy, Magor, Antikrist, Strážci času, Vir, Apage Satanas, Proč

Savapip             


arakain.eu
www.dirtygame.cz
www.empireband.cz


Fotogalerie


ARAKAIN



DIRTY GAME



EMPIRE




foto:
Savapip


Vydáno: 16.04.2008
Přečteno: 7843x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ať tak nebo tak,...18. 04. 2008 16:05 Savapip
V poho, ale fakt to...18. 04. 2008 13:19 Tom18
zajímavý...16. 04. 2008 17:19 Savapip
Apage SatanasCelkem dobrá a...16. 04. 2008 16:38 Tom


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09331 sekund.