Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHITE SKULL - The XIII Skull

Moje tajné přání ohledně Gustava Gabbara se nevyplnilo. Tenhle zpěváček se v řadách White Skull napevno usadil. Přesto prapodivné hrátky s inkvizitory zanechali dost podstatné šrámy na složení kapely. Kromě kytaristy a skladatele Tonyho Fonta a bicmena Alexe Mantiera odešli dosavadní věrní, kytarista (a spolutvůrce) Nick Savio a basák Fabio Pozzato. Vzhledem k tomu, že čerstvá krev (konkrétně kytarista Danilo Bar) se zapojil do kompozičního procesu, dalo by se říci, že s nováčky zavál do poinkviziční spáleniny poměrně čerstvý větřík. I když i to je celkem relativní. Spíš než čerstvý, chtělo by se říci pamětnický, protože na desce „The XIII Skull“ se White Skull vrací ke kořenům. Nikoliv vlastním, o ty jen tak zavadí, ale spíš ke kořenům klasického speedmetalu, oproštěného od zbytečných výletů do výšek. Výsledkem je konečně funkční spojení. Ubylo kláves, sází se spíš na rychlé riffoidní záležitosti se zpěvnými refrény, nezřídka ozdobené sborovým zpěvem (stejně se ale nemůžu zbavit pocitu, že v tomto případě je to spíš z nouze ctnost a způsob, kterak nepouštět Gustava Gabarra příliš často do jeho poloh umečeného kozlíka Matěje). Ubylo syrovosti, hrubosti a agrese, White Skull znovu nabrali kurs k evropskému pojetí. A tak z nich padají přirozeně klouzavé melodie, které nezapřou inspiraci ze zlatého fondu metalu. A kterým chybí větší vyhraněnost (nebo snad kouzlo Federicy de Boni…).

White Skull se drží i na „The XIII Skull“ své (téměř již) tradice „koncepčních“ příběhů. Tentokrát se celé album motá kolem fiktivní hvězdné ságy, vesmírných vetřelců ohrožujících planetu Zemi a tajemství, ukrytého ve spojení třinácti lebek tam kdesi nahoře. Ač by těch tajemství mělo být třináct, ve vypočítávání tajemství úspěchu White Skull bychom asi takového čísla nedosáhli. Zato není nijak imagiární, ale má svá konkrétní jména. Gamma Ray, Rage, Helloween, Grave Digger. A White Skull. Rozhodně nejde kapele upřít snahu o navázání zpřetrhaných nitek s vlastní minulostí. V „Power Of Blood“ konečně zazní ta typicky uštěkaná, sekaná vokální linka, se kterou tolikrát Federica brala dech (mám dodávat, že v Gustavově podání mi nějak chybí devastační účinky?). Bubínky spíš podráždí paprskovitá „Perfect Design“, wagnerovsky rozzuřená „Missing Link“, či rozmáchlá „The Union“, případně hrobníkovsky scotlandovská „Creature Of The Abyss“. (Ale jak říká jeden z mých kamarádů, stejně je to všechno Helloween :-)…)

White Skull spáchali asi nejvyrovnanější album své historie. Takové, na kterém chybí vyložený hit, protože se na něm těžko hledá osobitý ksicht. Takové, které nesleze pod poctivou kvalitativní laťku, protože každá ze skladeb má chytlavou jiskru. Jen je z něj maličko cítit kompromis.

Moje tajné přání ohledně Gustava Gabbara se nevyplnilo. White Skull našli společnou řeč. A i když odchodu charismatické Federicy stále nepřestávám litovat, nad „třináctou lebkou“ už nelomím zoufale rukama, tak jako nad jejím předchůdcem. Nic, co by vás mohlo posadit na zadek. V lavině novinek, které se bez ustání valí ze všech stran a žadoní o pozornost je to takové solidní, (s osudem) vyrovnané album, které stojí za poslech. A asi vám u něj v hlavě ani nebude vrtat červík pochybností, zda by vůbec dostalo svoji šanci na život, nebýt nablýskané minulosti kapely.

Savapip             


www.whiteskull.it

Seznam skladeb:
1. Space Invaders (Intro)
2. The Union
3. Top Secret
4. Last Navigator
5. The Skulls
6. Missing Link
7. Creature of the Abyss
8. Power and Blood
9. Perfect Design
10. The Observers
11. Mothman Prophecies
12. I Wanna Fly Away

Sestava:
Gus Gabarro - zpěv
Tony Fonto - kytary
Danielo Bar – kytara, baskytara
Alex Mantiero - bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 59:41
Label: Frontiers
Země: Itálie

Diskografie:
1995 – I Won´t Burn Alone
1997 - Embittered
1999 - Tales From The North
2000 - Public Glory, Secret Agony
2002 - The Dark Age
2004 - The XIII Skull
2006 - The Ring Of The Ancients

Související články:
WHITE SKULL - I Won´t Burn Alone
WHITE SKULL - Embittered
WHITE SKULL - Tales From The North
WHITE SKULL - Public Glory, Secret Agony
WHITE SKULL - The Dark Age


Vydáno: 22.05.2008
Přečteno: 3660x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11454 sekund.