NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PRETTY MAIDS - Scream

„Křič, dokud někdo neuslyší tvoje volání…“
Úryvek z textu titulní skladby alba „Scream“ jsem na úvod nezvolil náhodou. Osobně totiž k tomuto albu cítím docela dluh a jeho volání mě dostihlo prakticky až při tvorbě tohoto seriálu. V době evropského vydání alba (v Japonsku vyšlo o rok dříve) mi tahle deska vůbec nešla pod nos a považoval jsem jí za další z podivných kotrmelců, do kterých se Pretty Maids dostávali. Důvod? Šok v podobě nečekané agresivní heavy metalové smršti, která se ze „Scream“ vyvalila.

Pretty Maids jsou zpět se svým mixem útočných melodií. Tentokrát sice kladou více důraz na vyceněné zuby (nakolik je to zásluha producenta Flemming Rassmussena?) a svou jemnější tvář, tolik vystavenou na odiv na minulém albu, zdánlivě lehce přehodili závojem. Je zvláštní, že po vysčítání všech destruktivních následků, které tahle bouře způsobí, zjistíte, že poměr útoků a pohody není zas tak veliký. Celkem tři balady a jedna rychlejší pohodovka však evidentně nestačí bránit nájezdu rozzuřených bojovníků, kteří se ze služebných vyklubali. A předpokládám, že tenhle chuťový ocas je přesně to, co si Pretty Maids od „Scream“ slibovali. Jak jinak chápat jejich hříčku, kdy po „závěrečné“ úlevné baladě „Anytime Anywhere“ na vás na konci vybafne utajený světadíl v podobě agresivního speed metalu (takhle rychle snad kluci nikdy nehráli…) ála Pretty Maids, který definitivně rozmetá vše, co se téměř podařilo zklidnit a urovnat?

Úvodní trojka skladeb – regulérní peklo. Ostré riffy, kousající kytara, masivní zvuk a řezavý Atkinsův vokál, ze kterého by si i v obchodech s motorovými pilami sedli na zadek. Co vytváří v tomhle nářezu typickou náladu Pretty Maids? Rozevlátý refrén v „Rise“ coby nezbytná pozitivní jiskřička mezi vyceněnými tesáky, fantastická variabilita Atkinsova vokálu v titulní „Scream“, a její neskutečně kontrastní teatrálně muzikálová a náladotvorná vsuvka, či všudypřítomné chorály, evokující první album kapely. Po lehkém uvolnění v „milostné“ baladě „This Love“ a nenáročné pohodovce (tohle je typické Pretty Maids sluníčko, které na kůži pálí a v duši zahřeje) „Walk Away“ přijde vrchol desky. „No Messiah“ – hardrockovka plná napětí s výraznou basou, odštěkávaným rytmickým refrénem a výhružně se převalující náladou. Těžké a působivé. Zbytek desky? Vytrvalý souboj mezi romantikou, vytrčenými ostny i dosud nepříliš vyzkoušenými končinami („Don´t Turn Your Sex“).

Bývalo dobrým zvykem, že na každé desce kapely se objevil vyložený zapamatovatelný hit. Této tradici tentokrát Pretty Maids nedostáli a lze-li to považovat za chybu, pak je to ta jediná zásadní. Pokud tedy akceptujete značně opepřený projev kapely. Ale z vlastní zkušenosti můžu jen doporučit: „předsudky stranou“. Nutno ještě zmínit i skutečnost, že ještě v roce 1995 následoval album „Scream“ živý záznam z koncertu v Kodani, nazvaný „Screamin´Live“.

„Scream“ je nezbytný dílek skládanky o možnostech a schopnostech kapely. V době, kdy ve světě rozhodně nebylo módou sázet na kudrlinky a melodie, se Pretty Maids přizpůsobili (tak, aby vzali na vědomí světové dění a bez toho, aby se museli podřizovat vládnoucímu trendu a sami sobě se zpronevěřili). Stvořili svoje nejtvrdší album, které po předchozím akustickém houpání šokovalo a po dávných klávesových orgiích překvapilo. Svým způsobem výjimečná deska. Jako by si Pretty Maids v období „nahatého křiku“ (tedy mezi alby „Stripped“ a „Scream“) chtěli vyzkoušet, kam až se dá bez ztráty vlastní podstaty zajít při hledání hranic svojí tvorby. A tímhle ošaháním pólů se uzavírá pomyslná druhá kapitola života Pretty Maids, která by se dala nazvat smysluplným tápáním.

Savapip             


www.prettymaids.dk

Seznam skladeb:
1. Rise
2. Scream
3. Psycho-Time-Bomb-Planet-Earth
4. This Love
5. Walk Away
6. No Messiah
7. In A World Of Your Own
8. Don´t Turn Your Sex On Me
9. Adrenalin Junkie
10. Anytime Anywhere

Sestava:
Ronnie Atkins - zpěv
Ken Hammer - kytara
Kenn Jackson - baskytara
Michael Fast - bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 49:11
Studio: Sweet Silence Studios Kodaň, Studio One Horses, Studio Upstairs Kodaň
Produkce: Flemming Rasmussen & Pretty Maids
Label: Massacre / Sony
Země: Dánsko

Diskografie:
1984 – Red, Hot And Heavy
1987 – Future World
1990 – Jump The Gun
1992 – Sin-Decade
1993 – Stripped
1995 – Scream
1997 – Spooked
1999 – Anything World Doing, Is Worth Overdoing
2000 – Carpe Diem
2002 – Planet Panic
2006 – Wake Up To The Real World

Související články:
PRETTY MAIDS - Red, Hot And Heavy
PRETTY MAIDS - Future World
PRETTY MAIDS - Jump The Gun
PRETTY MAIDS - Sin-decade
PRETTY MAIDS - Stripped


Vydáno: 13.04.2009
Přečteno: 3778x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vynikající album......9,5/10. Za plný...12. 08. 2015 21:56 Kolík
Ona celá tahle...12. 08. 2015 21:54 Pepsi Stone
Walk away je...12. 08. 2015 20:23 sunstorm
PM:))))))) není co...27. 11. 2009 20:46 František Běhůnek
Pre mna jeden z...14. 04. 2009 13:17 Marc - Janesession


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09687 sekund.