RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDGUY - Rocket Ride

Na nové album této kapely jsem se velice těšil. Po jejich minulém počinu, kde se trochu odklonili od jejich původního směru k více přímočarejšímu a hitovějšímu metalu, přišli na trh s něčím naprosto odlišným. Rocket Ride je plný popmetalových refrénů a jednoduchých riffů, které ale nepůsobí žádným laciným dojmem. Ale hezky popořádku... Už singl "Superheroes", který předcházel plnohodnotnému albu dával předzvěst změny ve stylu. Pilotní song na singlu je typická hitovka pro rádia. Navíc velice povedený a vtipný klip s narážkou na dnešní válečné konflikty dával jasně najevo, že EDGUY neztratili nic ze svého humoru a nadhledu. Ostatní písně na singlu se sice na "Rocket Ride" nedostali, ale rozhodně stojí za to. Když se pak objevili první promo fotky a chystaný obal cd, už asi nikdo nemohl očekávat nějakou typickou speedmetalovou nahrávku.

Po prvním poslechu jsem nevěděl, co si o tom všem mám vlastně myslet. Na jedné straně plno skvělých melodií, ale na straně druhé něco naprosto odlišného než "Hellfire Club". Ale asi po pátém přehrání celého disku začalo všechno do sebe zapadat. Už úvodní osmiminutová "Sacrifice" se zaryje pod kůži. Následuje "Rocket Ride", které vévodí Tobiasův "ječák" v úvodu. Po šlapavé "Wasted Time" se objevuje první kontroverzní skladba - "Matrix". V ní se naplno projevují počítačem přidané zvuky a různé umělé "vychytávky". Podle reakcí na různých forech EDGUY se mi zdá, že většinu ortodoxních fans tahle věc příliš nechytla, ale mě se velice líbí. Myslím, že ono mírně futuristické vyznění velice dobře koresponduje s názvem písně. Ale pokud Vás nezaujme "Matrix", tak " Return To The Tribe" se nese v tradičním speedovém stylu, na který jsme byli u "Sammetovců" zvyklí. "The Asylum" začíná velice poklidně, ale nakonec se z ní vyklube celkem tvrdá věc. Nechybí zde ani dnes už povinná balada. Na romantickou strunu zahraje "Save Me". Tímto si přišli na své všechny romantické duše a většina dívčí části posluchačů. "Catch Of The Century" a "Out Of Vogue" jsou jasné koncertní hity, které rozhýbají ruce a hlavy většiny lidí před pódiem. Opravdu se těším na jejich živé provedení. O "Superheroes" jsem již psal v úvodu. Myslím, že plní stejnou úlohu jako "Mrs. God" na novém albu HELLOWEEN, ale vyznívá tak o 100% lépe než "paní Bohyně". Předposlední (pokud nepočítám bonus) "Trinidad" je zcela v režii Tobiase Sammeta. Jeho rukopis z ní doslova čiší. Dovedu si představit, jak se její melodie nese někde po pláži na ostrově Trinidad pod rozpáleným tropickým sluncem. "Fucking With Fire (Hair Force One)" uzavírá výčet nových skladeb. Tento hard rockový kus je skvělou tečkou. Na limitované verzi najdeme ještě záznam "Land Of The Miracle" z brazilského vystoupení.

"Rocket Ride" je sice trochu kontroverzní cd, ale s nespornými kvalitami. Myslím, že od EDGUY už těžko můžeme očekávat nějaké album jako tvořili na počátku kariéry. Tahle skvěle rozjetá a nadějná kapela velice dobře ví, co dělá a nebojí se experimentovat. A navíc to dělá skvěle.

Čárlie             

Nemám rád speed metal. Proto jsem se také celá léta tvorbě Edguy vyhýbal. Do jednoho okamžiku. Do té doby než jsem uslyšel desku Rocket Ride. Jistě, titulní věc se dá považovat ještě za speedový upalovák, ale většina skladeb jede ve středním tempu. Deska je plná vzrušujících momentů a vynikajících melodických nápadů. Výrazově Edguy konečně dospěli a posunuli se od komiksového metalu ve stylu Helloween k serióznějšímu rockovému výrazu. O tom svědčí například hitovka "Superheroes", bombastická balada "Save Me" (to je nejlepší balada od Bon Jovi, kterou Bon Jovi nenapsali) nebo třeba svižná "Catch Of The Century". Zaujme i "Fucking With Fire (Hair Force One)", což je pocta americkým hairmetalovým kapelám jako Mötley Crüe nebo Poison. Zpětně jsem si pak poslechl i předchozí alba, ale žádné z nich v mém pomyslném žebříčku nevystoupalo tak vysoko jako právě "Rocket Ride". I na následujícím "Tinnitus Sanctus" už kapela šla kvalitativně dolů.

Pepsi Stone 9,5/10

www.edguy.nu

Seznam skladeb:
1. Sacrifice
2. Rocket Ride
3. Wasted Time
4. Matrix
5. Return To The Tribe
6. The Asylum
7. Save Me
8. Catch Of The Century
9. Out Of Vogue
10. Superheroes
11. Trinidad
12. Fucking With Fire (Hair Force One)

rok vydání: 2006
Čas: 60:10


Vydáno: 26.02.2006
Přečteno: 8895x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
edguyPoslechla jsem si...10. 08. 2013 6:48 janacochtanov
TO: CrustTak, "Golden Dawn",...9. 08. 2013 22:28 František Šafr
Šafr: Podobné to...9. 08. 2013 22:03 Crust
Edguy Prave ted pred...9. 08. 2013 20:16 janacochtanova
TO: CrustI prd. :-) Když si...9. 08. 2013 19:28 František Šafr


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08861 sekund.