ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MATER MONSTIFERA

Najít dnes na hudebním poli něco originálního je složité... Nechci tu někomu nakukávat, že Mater Monstifera přináší nějaký svěží vítr do české extrémní metalové společnosti, rozhodně si ale získává stále větší základnu v řadách fanoušků... Yvor je vstřícný člověk, tak se rozhovor vyjíjel v ryze přátelském duchu...

Ahoj Yvore! Vítám tě v úvodních řádcích našeho, snad ne příliš nudného, rozhovoru... Na úvod si odpustím klišé otázku okolo historie a zeptám se tě jinak... Vždy jsi toužil mít kapelu a zastávat v ní post, který nyní obstaráváš? Jak jsi spokojený s vývojem Mater Monstifery v nynější době a vytyč nám nějaké nejzlejší a nejkritičtější momenty v historii kapely...


Ahoj, zdravím všechny čtenáře Vašeho zinu. Moje hudební historie se datuje na období mých třináctých narozenin, takže to už je strašně dlouhá doba. Je jasné, že v té době jsem měl svoje ideály a sny asi jako každý. Z těch jsem však už vyrostl.(smích) Nicméně v součastné době mohu říct, že jsem spokojený. Společnými silami se nám podařilo z kapely, která neměla žádné jméno, udělat fungující formaci, která dneska určitě patří do českého UG. V době kdy Monstifera vznikala jsme neměli k dispozici internet ani žádné známé, kteří by nám pomohli se prosadit. Vše se dělalo na koleně a co nejefektněji. Rád na to vzpomínám. Co se týče nějakých kritických momentů…těžko říct. Je jasné, že ne vždy vše funguje tak jak má, ale jsme dospělí lidé a tyhle věci se snažíme řešit v klidu a bez emocí.



Jak se s odstupem času díváš na váš první dlouhohrající materiál? Bez okolků tu vybal co tě sere a co tě naopak vždy při poslechnu dostane... hehe... Jakých ohlasů na CD si ceníš doposud nejvíce?


Za tím materiálem si stoprocentně stojím. Odpovídá dané době, odpovídá našim schopnostem a celkovou situací v té době. Samozřejmě mě mrzí, že CD „Svíce Života“ nemá profi edit a zvuk na něm taky není nejlepší, ale jak jsem již říkal, vše souvisí s výše napsaným. A Jakých ohlasů si cením nejvíc? Nejvíc si cením názoru každého fanouška. Takový názor je pro nás směrodatný. Žádná, byť sebelepší recenze, ač potěší, se mu nevyrovná. Není nic lepšího, než spokojené publikum… .



Nemůžu si pomoct, ale cítím z vašeho hudebního projevu (bez ohledu na texty) jistou vlnu menší romantiky... Jisté pomalejší pasáže k tomu přímo nutí... Je účelem vyvolávat v posluchačích silné emoce místo stálého tlačení na pilu?


(Smích). No když to říkáš…ne teď vážně. Pokud to tam tak cítíš, tak je to v pořádku, ale záměr to určitě není. Muziku děláme spontánně a tak jak ji momentálně cítíme. Chceme, aby lidi naše muzika bavila a je na každém posluchači, jaké pocity mu to přináší…



Jak vypadá proces skládání hudby v Mater Monstifera? Je někdo, kdo má hlavní slovo, nebo si sou všichni rovni? Destructor většinu výrazně věkově převyšuje, tak jestli u vás nepanuje jeho tvrdá ruka, hehe:))


Ne Destructor je v pohodě a spíš se soustředí na skládání textů. Do tvoření muziky nějak zvlášť nezasahuje. I když názor nám pochopitelně presentuje. Kostru dané skladby přináším většinou já a společně doděláváme zbytek. Je to asi jako u každé jiné kapely.



Nemůžu se nezeptat jak se v současnosti prodávají trika, které je možno u vás zakoupit? Dobře, špatně...?


Trika se k našemu překvapení prodávají dobře. První náklad je takřka rozprodán a po konzultaci s vydavatelem se rozhodneme, zda necháme nějaká trika přidělat, nebo necháme vyrobit zcela nové. Rozhodně nás prodejnost překvapila. Trika prodáváme za 150 Kč, takže pokud bude mít někdo zájem, může se klidně ozvat. Posledních pár kousků ještě máme. Na Našem webu je k dispozici náhled.



Co budoucnost? Nějaké plány jsou již jasné? Osvětli čtenářům na co je možno se těšit...


Nové CD plánujeme až tak na rok 2008. Resp. Až bude 100% připravený materiál. V blízké budoucnosti se budeme určitě věnovat koncertování a podporu aktuálního CD „Zrozen z hříchu“. Určitě sledujte naše stránky, kde budeme uvádět novinky. Rýsují se nějaké rozhovory v rádiích a na Očku. .



Stále se vám nepodařilo nalézt baskytaristu? Přijde mi, že bubeníci a baskytaristé jsou v poslední době absolutně nejváženějším zbožím na black metalovém „trhu“, heh... Pokud si zde chceš udělat malý inzerátek, tak ti nic nebrání... Třeba se usměje štěstí...


Co k tomu říct, než souhlasit. Naší další nevýhodou je, že jsme z malého města v podšumaví. Pokud by měl někdo zájem to zkusit a má odpovídající zkušenosti, určitě se může ozvat.



16.6.2006 vystoupíte společně s velmi dobře známými Rotting Christ, jak se ty osobně na koncert těšíš? Máš jejich hudbu rád?


Na tento koncert se pochopitelně těším a doufám, že se vše povede. Slovenské publikum je skvělé. Rotting Christ pochopitelně znám a s jejich tvorbou nemám problém. Je to v podstatě legenda a jejich set si určitě nenechám ujít.



Co pro tebe znamená vystupovat živě? Vzpomínáš si na svůj první koncert a na onu trému před ním?:) Jaký jsi doposud zažil nejlepší koncert?


Pokud myslíš první koncert celkově, tak ten jsem odehrál s obrovskou trémou… jinak první koncert s Mater Monstifera jsme odehráli v listopadu r.2000 v Krnově a byla to super akce. Tam jsem už trému neměl. Nejlepší koncert, doufám, teprve přijde.(smích) Je hodně akcí, kde se nám hrálo dobře. Super akce jsou v Praze, v Táboře na Palcátu, vynikající to bylo v Bratislavě s Ancient a s Orkrist. Další perfektní festival Walpurgis Metal Days byl v Německu. Je toho určitě hodě.



Jak vypadá spolupráce s dosavadním labelem do budoucnosti? Jste spokojeni s jeho prací?


Ano s I.F.A.records jsme určitě spokojený. Jsou pochopitelně věci na který máme odlišný názor, ale zatím jsme se vždy dohodli. Takže myslím, že ve spolupráci budeme určitě pokračovat. I.F.A. na české poměry odvádí dobrou práci.



O práci s automatem se staráš ty? Bylo hodně těžké naučit se pracovat s automatickým bubeníkem? Naučit se všechny přechody rytmické pasáže? Kdyby se naskytla možnost, tak by jste uvítali bubeníka z masa a kostí?


Jasně, automat zbyl na mně.(Smích) Práce s automatem rozhodně není těžká. Tady jde spíš o představivost. Na spolupráci s živým bubeníkem jsme již rezignovali. Pochopitelně, pokud by se někdo našel, byli bychom rádi, ale žádné velké iluze si po 6 letech hledání neděláme…



Zastává image v Mater Monstifera důležitou úlohu?


Ano a ne. Dřív jsme visuální Image přikládali rozhodně větší váhu, než dnes. Přesto si ale myslím, že každá kapela by měla mít určitou image… určitej xicht. Není to ale jen o líčení a tak. Image kapely přece tvoří i to, jak kapela hraje, jak vystupují jednotliví členové, jak se kdo chová apod.



Co máš za hudební vzory? Vzpomeneš si jaké kapely tě oslovily při poznávání metalu? Jaké kapely a hudebníci tě oslovují nyní?


Hehe…když jsem začal tuto hudbu poslouchat, tak mě ovlivňovaly kapely, které mi dnes skoro nic neřeknou. Každý člověk prochází určitým vývojem a je jasný, že ve 13 letech máš na vše jiný pohled než v dospělosti. V současnosti mám nespočetné množství oblíbených kapel. Rozhodně mezi ně patří např. Amon Amarth, Hypocrisy, In Flames, Vader, Gorefest, Demonarch, Graveworm, Impaled Nazarene, Ancient Wisdom, Abigor, Diablo, Kataklysm, Ethernal Tears of Sorrow a hromadu dalších třeba až po Enya. Ale to bychom tady byli ještě zítra…



Letošní AFOD zdá se být zatím nejkvalitnější, jak se jako jeden z pořadatelů těšíš? Jaké pivo jste nakonec zvolili?:)) Máš nějakého favorita na kterého se obzvláště rád podíváš?


Jsem určitě rád, že se AFOD festival začíná čím dál tím víc dostávat do podvědomí lidí. Je fajn sledovat spokojené fanoušky, kteří se každoročně rádi vracejí a sebou nabírají nové. Letos se skutečně složení kapel povedlo i když je fakt, že je vždy co zlepšovat. Co se týče mého favorita, tak těžko říct. Nejraději bych viděl všechny kapely, ale to však nejde. Rozhodně si ale nenechám ujít Darzamat, Olemus, Solfernus, Seasons In Black. Doufám, že toho uvidím mnohem víc…Jinak pivko ještě 100% potvrzeno není. Stále probíhají jednáni s pivovary, takže uvidíme. Nicméně si myslím, že je v tomto případě zcela jedno, jaké pivo tam bude…



Jaký nástroj používáš? A kdy jsi vzal kytaru poprvé do ruky?


Já hraju na B.C.Rich a na Peavey T-60. Poprvé jsem držel elektrickou kytaru cca před 7 lety. Do té doby jsem hrával na basu.



16.Je ti v životě bližší řád nebo chaos?


Ani jedno. Žít podle nějakého nalajnovaného řádu bych nechtěl a v chaosu už vůbec ne.



Nechystáte se někdy natočit videoklip k nějaké ze skladeb?


Rádi bychom. Videoklip, který má za něco stát, potřebuje finanční zázemí. Pokud vše klapne, tak se pokusíme natočit na letošním AFODu nějaké záznamy z našeho koncertu a uvidíme co by z toho mohlo vzniknout. Na video s dějem a kvalitními efekty apod. nemáme finance a myslím, že v našem případě a v situaci u nás by to ani nemělo cenu…



Jak jsi na tom ty osobně s vírou?


Vím, jak tu otázku myslíš, ale myslím že ani tak nejde o víru, jako o církve. Ale abych se vrátil k tvé otázce… nejsem věřící.



Nový rok 2006 se už poměrně zabydlel, tak bychom si na závěr mohli zavzpomínat na ten uplynulý... Co tě hudebně zaujalo v minulém roce nejvíc? Zrodilo se něco překvapujícího či se ti stalo něco nepříjemného?


Tak minulý rok byl pro nás důležitý v tom, že nám vyšlo debutové CD „Zrozen z hříchu“ a celkově byl loňský rok pro MATER MONSTIFERA povedený. Pevně věřím, že letošek bude podobný.



Nuže, děkuji ti Yvore za rozhovor a čas, který jsi Metal Forever věnoval. Přeji Mater Monstifera hodně úspěchů do budoucna a na AFODu nashledanou! Poslední slova patří tobě...


Já bych chtěl poděkovat tobě za fajn pokec a za trefné otázky. Čtenářům Metal Forever spousty kvalitní muziky, hodně vydařených koncertů a hlavně pohodu v osobním životě. Mějte se super a třeba někdy na nějaké dobré akci na viděnou.




Fastred             


www.matermonstifera.pc.cz
www.afod.pc.cz
www.ifarecords.cz


Vydáno: 20.03.2006
Přečteno: 3687x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09836 sekund.