DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




G.B.V. (The Witch) aneb Návrat čarodějnice nastane...

Sešla jsem se s vokalistou a kytaristou black´n´rollové partičky The Witch. G.B.V. nám s radostí představil černou „čarodějku“ v celé své kráse...

Zdravím Tě, pověz nám jak vlastně vznikla kapela The Witch?
The Witch (tehdy ještě Witchcraft) jsem založil v létě 1999. S klukama jsme nechtěli metal jen poslouchat, ale zkusit i něco vyplodit. Začátky měly svoje kouzlo, nástroje jsme drželi v prackách prakticky poprvé, ale bylo hodně srandy a piva. Rád na tu dobu vzpomínám, i když jsme neuměli vůbec nic (že bychom teď uměli kdoví co, se taky říct nedá). Ještě bych doplnil, že veškeré informace najdete na www.bandzone.cz/thewitch a trochu i na www.thewitch.czechian.net (i když tento ofic.web asi půl roku stagnuje a není aktualizován).

Prošli jste za ta léta dosti velkými personálními změnami. Proč tomu tak bylo?
Je pravda, že personálních změn se u nás událo docela hodně. Doufám, že současná sestava vydrží co nejdéle, ale to jsem říkal i kolikrát před tím. Nechci to zakřiknout, ale momentálně to vypadá dobře. I já už bych byl osobně rád, aby se sestava na delší čas ustálila a my se mohli pohnout z místa.
A proč tomu tak bylo? U někoho nedostatek času, klesající zájem pro společnou věc, hudební neshody a podobně. Naštěstí jsme nikdy nemuseli řešit nějaký vážný konflikt. S každým, kdo si kapelou prošel, jsme se rozešli v pohodě a jsme pořád v kontaktu. A když se potkáme, vidíme se rádi.

Mezi lety 2004 až 2006 jste měli pauzu, teď nastala opět, i když kratší. Co k těmto prodlevám vedlo?
Tak hlavně v té době opět zaúřadovaly změny v sestavě. Dále to byla určitě nechuť něco dělat a svoji roli zde taky sehrála určitě lenost a pohodlnost. V tu chvíli kapela hodně stagnovala, a kromě domácího nahrávání dema „Triumf“ se nedělo vůbec nic. Koncerty žádné, zkoušky sporadicky. Změna nastala někdy na podzim roku 2005, kdy se Štembus chopil kytary a začali jsme pilně cvičit a připravovat se na koncerty. Takhle to fungovalo a šlapalo do letošního jara, kdy Štembus po domluvě odešel (z důvodu nedostatku volného času, který by mohl The Witch věnovat). V současné době působí v bandách Oblomov a Octagone. Tímto ho zdravíme.

Představ nám tedy Vaši současnou sestavu...
V současné době The Witch tvoří tito raubíři: G.B.V. alias Vimrt Pase (kytary, vokál), Major (kytara, programování bicích) a staronový člen Sir Jakub Uhlík (basa, vokál), který v kapele působil v letech 2001-2004. Musím říct, že jsme odpovídajícího basáka sháněli asi půl roku, dokud nám Jakub nevytrhl trn z paty. Jsme momentálně se sestavou maximálně spokojeni a všecko funguje tak, jak má. Těšíme se na živé hraní.

Kde se ukážete v nejbližší době a oslavíte comeback?
Tak o nějakém comebacku bych nemluvil. Prostě jen pokračujeme dál, i když v trošku jiné sestavě. Nejbližší koncert je naplánován na 19.12. v Plzni-Božkově ve společnosti kapel: Llyr, Kryptor, Necrofiles a Fata Morgana. Další koncert bude 28.12. v plzeňském Parlamentu s Panychidou (zdravíme) a srbskými The Stone. Kdo má zájem a čas, ať dorazí si zařádit. Další koncerty zatím domluveny nemáme, ale budeme se snažit to vylepšit. V roce 2009 slavíme 10 let, tak určitě něco speciálního uspořádáme. Ale kdy, kde, s kým a jak, to je zatím v nedohlednu.

Chystáte se to tedy teď rozjet ve velkém?
Tak ve velkém asi ne. Za prvé máme ještě několik dalších koníčků a za druhé jsme se nikdy nikam necpali a nebudeme to dělat ani tentokrát. Pořád si pojedeme to svoje tak, jak nám to bude vyhovovat ( i když častějšímu koncertování než dosud bych se asi nebránil).

Hrajete old school black. Proč zrovna black metal, co Vás na něm láká?
Hrajeme to, co je nám nejbližší a co z nás jde upřímně ven. Můžeš tomu říkat old school, ale my raději, když už musíme, používáme škatulku black´n´roll. Na nic si nehrajeme, dobře víme, že nejsme nijak originální nebo technicky vyspělí, ale baví nás to. Máme rádi jednodušší údernou agresivní muziku a o něco v tom smyslu se pokoušíme. Prostě a jednoduše si děláme, co chceme, a jak chceme. Když to občas někoho zaujme, jsme rádi.

Proč zpíváte v našem rodném jazyce?
České texty se mi píšou líp než anglické. K The Witch ta čeština prostě patří a ani do budoucna to měnit nechceme. Navíc si nemyslím, že v tvrdších odnožích metalu je rodná řeč handicapem. Ve většině případů jsem osobně rád, když kapely zpívají rodnou řečí. My jsme s The Witch vlastně nad angličtinou nikdy neuvažovali, ještě by se nám pak nějaký rodilý anglán vysmál.

Existují nějaké hudební vzory, kterým byste se rádi přiblížili?
V začátcích jsme určitě nějaké vzory měli, kterým jsme se přiblížit chtěli, jak hudebně, tak vizuálně, ale dnes bych o vzorech nemluvil. Spíš bychom se chtěli neustále zlepšovat po stránce hudební i skladatelské, snažit se na koncertu udělat co nejméně chyb a tak nějak celkově pokračovat v naší linii. Hlavně chceme dělat dobře a upřímně to, co děláme, a chceme se vyhnout všelijakým pózám, přetvářce a pokrytectví.

Máte nahraná nějaká cd? Představ nám je blíže...
Máme na kontě dvě „studiová“ dema („Dotek zla“, 2003 a „Triumf" 2005), dvě live dema („Třemfest Live 2002“ a „Live in Božkov 2008") a také neoficiální demo kazetu ze zkušebny z let 1999/2000. Něco se povedlo více, něco méně, ohlasy tak půl na půl. Na koncertech hrajeme z každého dema pár kousků + nové skladby. Když to vezmu s odstupem času, tak nejpovedenější je asi demo „Dotek zla“. Každé demo je obrazem doby a situace, ve které jsme se jako kapela nacházeli. Až to půjde, rádi bychom zase nějaké promo/demo (cca 3-4 skladby) nahráli. Materiál máme připravený.



V jakém studiu jste nahrávali? Byli jste spokojení?
Tímto bych rozvinul otázku předešlou. Demo „Dotek zla“ jsme nahrávali v třemošenském studiu, kde jsme se vším byli velice spokojeni. I ohlasy byly vcelku pozitivní. Horší už to bylo s druhým demem „Triumf“. Tady jsme zkusili všecko udělat sami na vlastní pěst. Dnes víme, že výsledek nebyl dobrý, ohlasy taky dvakrát ne, ale rozhodně to bylo poučení do budoucna a také první zkušenost s domácím nahráváním. A k tomu všemu, jak jsem zmiňoval výše, se nezkoušelo, necvičilo, nehrálo, tak to také podle toho muselo dopadnout. Příště nahrávání asi necháme na někom zběhlejším.

Jakou hudbu v soukromí jako kapela posloucháte?
Tak tady můžu odpovědět jen sám za sebe. Kromě přítelkyně a občas i maminky :-D poslouchám poslední dobou nejvíce asi Dismember, Benediction, Slayer, Hypocrisy, 1349, Slavland, Dark Tranquillity, Burzum a další. A celkově převážně black / death / thrash, a v hospodě u piva nejraději Iron Maiden.

Co říkáš na současnou českou metalovou scénu?
Osobně jsem velkým příznivcem české scény, která je plná kvalitních spolků všech metalových žánrů. Určitě se nemáme za co stydět! Mezi mé koně patří: Inferno (výborné poslední CD!), Avenger, Mortifilia, Silva Nigra, Martiryum Christi, Debustrol, Locomotive a další, byl by to delší seznam. Nesmím opomenout ani scénu z Plzně (všechny zdravíme), hlavně Sorath, poté Trollech, Panychida, Octagone a spol.. Rád podpořím nějakou tuzemskou kapelu koupí CD, trička nebo návštěvou jejich koncertu. Dá se říct, že fandím skoro všem kapelám, co to dělají od srdce.

A teď dvě bonusové otázky, speciálně pro Tebe. Pověz nám, co provádíš po koncertech zajímavého? A co říkáš na ženský fanclub z Domažlic?:-)
Je mi naprosto jasný, že v těchto posledních dvou otázkách má prsty Venca :-D Neprovádím nic zajímavého, co by stálo za řeč. Dám si vícero piv, pokecám, mrknu na další kapely a to je tak všechno. Ženský fanclub z Domažlic velice rád přenechám vrchnímu pasákovi Vencovi Votrubovi. Přeci jen si to ten kluk zaslouží :-D
(Rád bych upozornil na určitou mystifikaci, které se pan G.B.V. dopouští. Po koncertech dělá mnoho zajímavých věcí. Některé jsou dokonce zdokumentované. Kdo chce tedy založit fanklub, tak ať mě kontaktuje. Rád některé materiály nebo paměti poskytnu. Pozn. šéfredaktora :-) )

Samozřejmě, že pan šéfredaktor má prsty všude:-D Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí do budoucnosti.
Já děkuji!

Ascela             


www.bandzone.cz/thewitch

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2008
Přečteno: 3177x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.54764 sekund.