DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Winter Assault Tour – 20.1.2009, Roxy, Praha

Rok s rokem se sešel a na naše pódia opět zavítala britská legenda Napalm Death. Pánové si střihli rovnou pořádné turné, každý, kdo měl zájem, si vybral místo koncertu, které mu nejvíce vyhovuje. Na pražský koncert, kam jsem zavítala, byl vybrán experimentální prostor Roxy, neobvyklé to místo pro uspořádání metalových akcí. Ale budiž.

Jako předkapelu si s sebou Napalm Death přizvali švédské grindery Splitter, naši vlast zastupovali moravští Pigsty. Každý koncert doplnila pak ještě nějaká další formace. Na Prahu padla volba v podobě domácích deathařů Poppy Seed Grinder.

Začátek koncertu byl nečekaně z důvodu policejní hodiny posunut na 18:45, končit se mělo přesně ve 22:00. Absolutně nechápu tento předpis, klub Roxy je vyhlášen svými party, které pravidelně končí až v brzkých ranních hodinách, ale co naplat. Předpisy byly dodrženy, končilo se přesně na minutu.

Jako první se představili pražští Poppy Seed Grinder. Jejich historie se počítá již od roku 1997, kapela je velmi aktivní ve své koncertní činnosti, například jen do léta mají v plánu odehrát několik akcí v sousedním Německu. PSG jsem naživo dlouho neviděla, musím podotknout, že se zlepšili tak o 200%. Předvádějí naprosto perfektní death metal okořeněný prvky HC a grindu. Celý set byl nenudící show, žádné strnulé „nepohyby“. Celá kapela byla jak v jednom ohni, akční přehlídka jak na sokolském sletu. Vokalista Cifron nedělal žádné cavyky a šel rovnou na věc, brutální změny vokálu všech barev a směsí. Doma bych si je asi moc nepouštěla, ale naživo nářez jak sviňa :-).

Vepříci na všech statcích, třeste se! Na pódium zrovna vystoupali moravští maséři Pigsty. Jako rychlá jízda na samochodkách s prasátkem vpředu se vyřítili na scénu tito vyškovští šílenci. Perfektní grindcore plný nadsázky a vtipu rozpohyboval celý klub. Ano, Pigsty jsou považování převážně za originál a sranda kapelu, ale i temně-tvrdé melodie se jim rozhodně nedají upřít. Vokalista Topi to vzal přímo od podlahy, a to doslovně. Svými tanečními kreacemi nakrásně zametl podium, alespoň ušetřil úklidové službě práci :-) Úžasná show, třikrát bravo! Jedna z nejvýraznějších formací na našem grindovém rybníčku.

Hlavní předskokani Napalm Death, švédští Splitter, byli hodně nahlas. Kytary byly podlazené, nepřirozený zvuk bubnů vyzníval nepříjemně a téměř jako automat. Nepochopila jsem, k čemu mají dvě kytary a basu, když všichni tři muzikanti hrají naprosto to samé, tudíž z toho vyplynul sice hutný, ale dosti hluboký a nijaký zvuk. Kontrapunkty či nějaká invence jim asi nic neříkají. Vokalista s levou rukou v sádře (následek vystoupení v Havlíčkově Brodě) sice pěkně zařval, ale to bylo tak vše. Celá produkce na mě působila nekompaktně, jako velký hluk bez jakýchkoliv pravidel. Ještě že skladby byly dost krátké. Prý dokonce bývají přirovnáváni k mlátičce Nasum, což absolutně nechápu, ale co člověk, to názor. Postupem času jsem si na Splitter zvykla, ale stejně jsem pořád jen přešlapovala a říkala si, kde jsou ti Napalm Death?!

Průkopníci žánru grindcore začali pár minut před 21. hodinou. Člověk může jen stát a divit se, kde se po čtvrt století jejich aktivity bere tolik energie... Napalm Death zahráli průřez svojí dosavadní tvorbou. Novinkové album "Time Waits For No Slaves", které oficiálně vyjde během pár dní, mělo také svojí premiéru v podobě pár skladeb. Bylo samozřejmě hráno i z prvního alba "Scum" z roku 1987, dále také cover od punkových Dead Kennedys s názvem "Nazi Punks Fuck Off!" Zpěvák Barney byl skvělý. Jeho vizáž „taťky od vedle“ a exotické pohybové kreace dobře podpořili jeho hlasový výkon – svým vokálem vynesl parádní sypačky minimálně do stratosféry. Ke všemu byl dosti výřečný, ale jeho britský akcent byl zřejmě pro našince dosti silným handicapem, bylo mu velmi špatně rozumět. Celá show byla kompaktní a uzavřený celek, muzikantsky dotažený do konce, zvuk by se dal trochu vylepšit, ale to je asi vše. Napalm Death neztratili za celou dobu svého působení nic ze své atraktivity, jejich vystoupení je vždy zážitkem, což mohu snad i posoudit, neboť jsem měla čest s touto grindovou legendou již potřetí . Napalm Death se u nás těší velké popularitě a je vidět, že se u nás cítí jako doma.

Co dodat na závěr? Jen, že celý Winter Assault utekl jak voda... Ale nikdo nemusí zoufat, jen „párkrát se vyspíme a naši“ Napalm Death tu budou znovu, tentokráte jako hvězda letního festivalu Obscene Extreme.

Ascela             


www.napalmdeath.org
www.splitter.se
www.pigsty.biz
www.poppyseedgrinder.cz
www.obscure.cz
www.klub.roxy.cz


Vydáno: 24.01.2009
Přečteno: 3588x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Policejní hodina...27. 01. 2009 11:17 dystrofie
Policejní hodina Roxy není zas...25. 01. 2009 9:29 ARCH_ENEMY


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09538 sekund.