DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INSANIA STOCKHOLM - World Of Ice

Skvělé debutové album s blbým zvukem. Tak blbým, že se musí nutně podepsat na výsledném dojmu, byť by jste byli sebezanícenějšími melodiky. Plechové bicí a nevýrazně nazvučené kytary srážejí všechny songy hodně pod jejich samotnou úroveň. Jenže ta původní kvalita písní je tak vysoká, že i po odečtení zvukového manka stojí za to se náplní alba „World Of Ice“ zabývat. A když se nad to dokážeme povznést, objevíme tak svůdný, power/speed melodický obsah, že nám z toho vzrušením zvlhnou sluchovody.

Desku otvírá pohádkově honosné intro s vyvrcholením ala Vivaldi. „Fighting My Tears“ začíná a končí nachlup stejným zpěvákovým jekotem, který spolehlivě přemění vaši kůži na husí. Řez písně pak tvoří dokonalá speed metalová mozaika s barvitým sólem. Mikko Korsbäck (bicí), který napsal a složil všechny skladby, je vůbec machr na lákavě podmanivé sólování a pro mě osobně nemá v tomto ohledu žádnou konkurenci. Další „Fire“ dynamickým kytarovým motivem přímo začíná... Jenže Mikko je komplexní umělec, který geniálně strukturuje a nitěrně vypiplává nejen sóla, nýbrž celé skladby. A tak vás žár této písně nespálí, ale naopak v „Zemi ledu“ příjemně zahřeje i zpěvným refrénem, který bude jen jedním z mnoha, které vám z tohoto alba zůstanou v hlavě a vy si je nepřestanete pobrukovat, dokud neusnete. A pak se vám o nich bude ještě zdát.

Čtyřka „With Courage And Pride“ je oproti tomu pouhou 'vatáží'. Píseň, která kdyby nebyla, nikomu by nechyběla. Nevýraznost, podkopaná navíc mizerným zvukem působí jako mor, nenechte se však předčasně sklátit. Následný obsah vás opět postaví na nohy. Nejprve pozvolna...„Forever Alone“ je krásnou baladou. A „Private 6-Machine“ je mistrovskou speed metalovou hymnou! Zpěvák David Henriksson (nazpíval první 2 alba) frázuje tak nakažlivý melodický motiv, že není možné, aby posluchač zůstal 'mimo dění'. Dokonalé vtažení do písně graduje v refrénu, který končí popěvkem „Let me be your private sexmachine“. Ano, i texty jsou zde geni(t)ální!:-) A tak to pokračuje dál. „Paradisia“, titulní skladba i „Furious Seas“ jsou všechno luxusní metalové flákoty. „Forever...“ je nezvykle další balada, naštěstí opět povedená. „Carried By Wings“ je pikantní jednohubka nabodnutá na speed metalový hrot a vlastně oficiální vyvrcholení celé desky, protože poslední 2 písně jsou uváděny jako „japonský bonus“. Japonci maj' obě oči přihmouřený, takže nějaký ten nedostatek klidně přehlídnou a asi jim moc nevadí, že obě skladby nejsou víc než průměrné. My ostatní bychom se bez nich v pohodě obešli.

P.S.: Záměrně v recenzi neuvádím někdy velmi silnou podobnost se slavnějšími metalovými kolegy (HELLOWEEN...), protože to dělá každý a je to už nuda. Navíc to může být i dost závádějící vzhledem k plnému posluchačskému ponoření do obsahu hudební náplně. Nejdůležitější pro mne vždy bude, zda mě dokáže muzika svým nábojem jakkoliv zaujmout. INSANIA si bere od mistrů to nejlepší a přetváří to tak umně k obrazu svému, že zvučnější jména mnohdy s přehledem přehrává.

Petr Štěpnička             

Se svým prvním albem štokholmská Insania přišla době, kdy speed metal byl mým prakticky denním chlebem (sakra, ono je to už deset let…) a poměrně jasně si pamatuju, že „World Of Ice“ byl dostatečným důvodem k tomu, abych na tuhle kapelu nasadil trvalou sledku. Ale že by zamávala mými žebříčky? Ani zdaleka… jednak zvuk prvotiny je vážně poslabší a jednak ono to srovnání s Helloween je sice nuda, ale ne zas až tak od věci (ale to je problém většiny speedových spolků, že?). Ale jedno srovnání by tu bylo.., pamatujete na to, kdo se měl stát praporečníkem speedu u Noise Records po odchodu dýní? Kapela Helicon. A pokud znáte jejich prvotinu „Made In Germany“ jste doma. Klasický speed se všemi pozitivy i negativy, nijak objevný (obzvlášť u Davida Henrikssona postrádám torchu víc osobitosti), ale určitě dobře poslouchatelný.
Savapip 6/10

www.insania.se

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Insaniation
2. Fighting My Tears
3. Fire
4. With Courage And Pride
5. Forever Alone
6. Private Sex-Machine
7. Paradisia
8. World Of Ice
9. Furious Seas
10. Forever Is A Long Time
11. Carried By Wings
12. Fire In The Sky (bonus)
13. Abyss Of The Morningstar (bonus)

Sestava:
David Henriksson - zpěv
Henrik Juhano - kytara
Niklas Dahlin - kytara
Tomas Stolt - baskytara
Patrik Västilä - klávesy
Mikko Korsbäck - bicí

Žánr: melodický speed/power/heavy
Rok vydání: 1999
Čas: 54:28
Studio: Sunlight Studios
Produkce: Tomas Skogsberg, Jocke Pettersson, Mikko Korsbäck & Insania
Label: No Fashion Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1999 - World Of Ice
2001 - Sunrise In Riverland
2003 - Fantasy (A New Dimension)
2007 - Agony A Gift Of Life

Související články:
INSANIA STOCKHOLM - Sunrise In Riverland
INSANIA STOCKHOLM - Fantasy (A New Dimension)
INSANIA STOCKHOLM - Agony - Gift Of Life


Vydáno: 15.04.2009
Přečteno: 5624x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09152 sekund.