PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HUMAN FORTRESS - Eternal Empire

Pět let uběhlo od chvíle, kdy Human Fortress vydali poslední (tedy druhé) cédéčko. Od té doby stihli vyměnit polovinu své osádky. Vzhledem k tomu, že předchozí počiny unikly mojí pozornosti, není třeba se zatěžovat minulostí kapely (a podle všemožných ohlasů je to moje obrovský výhoda). Z informačních zdrojů tak nejinteresantněji působila skutečnost, že novým zpěvákem Human Fortress se stal Carsten Frank, muž, který nazpíval první (hodně vydařené) i druhé (výrazně slabší) album krajanů Galloglass. Doufám, že po svém prvním vydařeném kroku v nové formaci nepotká Carstena osud podobný jeho minulému působišti.

Album „Eternal Empire“ totiž patří k tomu povedenějšímu, co se na poli power metalu v loňském roce urodilo. I když, možná že ortodoxní zastánci jasně vyznačených škatulek budou u téhle desky lehce pocukávat obočím. Není to sice zrovna stylová čapkovská pejskočičina, nicméně poměrně hrubý a útočný zvuk nahrávky, občasné využití deathových vokálů a sporadické folkově radostné poskočení (samozřejmě i na ženský vokál dojde) dělá z téhle desky vydařeného křížence v mezích zákona. Zdravý základ, na který jsou všechny zmíněné štěpy naroubovány, už totiž vychází z tradičního (evropského) power metalu plného energie a melodií s klávesovou podporou i nosnými refrény.

Co doporučit? Stylově asi nejčistší (tedy nejméně nakříženou) „When Love And Hate Collide“ s až tanečně pohupujícím riffem (v instrumentální pasáži), u které marně čekáte, kdy už v refrénu konečně zazní mohutný chorál. Sladce rozverná fanfárovina, opepřená duelem uřvaného zpěvu s čistým vysokým hlasem, ideálně kombinující agresi s celkově pozitivním nábojem skladby, to je „The Wizard“. Mimořádně vyvedené (téměř) finále, polobaladická „Falling Leaves“, nejatmosféričtější věc na desce, kde z pohrávání si s motivem „hořké“ nadýchanosti roste strhující napětí. Dokonale „klišovitý“ pompézní závěr, včetně smyčců a píšťalek. Který trochu nabourá utajený, takřka instrumentální veselý kousek, nasáklý výraznou kotlíkařinou. Ale aspoň Human Fortress nekončí po vydařeném veletrhu chutí příliš posmutněle.

„Eternal Empire“ je album pro otevřené power metalové hlavy. V rámci každé jednotlivé skladby se vždycky najde řada (více i méně tradičních) chutí a dostatek osvěžujících změn. Nazývat vychytanou muziku Human Fortress power metalovým experimentem by bylo přece jen příliš odvážné, zůstaňme spíš u umírněnějšího výrazu „kultivace tradičních power metalových hodnot“. S hodně dobrým výsledkem.

Savapip             


www.human-fortress.com

Seznam skladeb:
1. Contrast
2. Borders Of Insanity
3. The Wizard
4. The Raven
5. When Love And Hate Collide
6. Under The Spell
7. Lions Den
8. Circle Of Flames
9. Falling Leaves
10. ?

Sestava:
Carsten Frank - zpěv
Torsten Wolf - kytara
Frank Sawade - kytara
Pablo J. Tammen - baskytara
Dirk Marquard - klávesy
Vincent Gongala - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 43:58
Label: Massacre Records
Země: Německo


Vydáno: 16.06.2009
Přečteno: 2586x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09508 sekund.