DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ORATORY - Beyond Earth

ORATORY jsou někdy považováni za portugalskou odpověď na NIGHTWISH. Takovou nálepku sice chytne každá druhá kapelka, hrající neoklasický (power) metal s ženským vokálem, to se ale týká spíše současnosti, nikoli období, ke kterému se váže vznik dnes hodnocené desky. Tenkrát se kult finské kapely teprve formoval do dnešních mega rozměrů, takže o nějakém plagiátorství nemůže být v našem případě řeč. U ORATORY možná některé (okrajové) styčné body s tvorbou NIGHTWISH (nebo WITHIN TEMPTATION) nalezneme, důležité ale je, že tato spojitost není maškarní maskou na hudebním ksichtu Portugalců. Ti mají totiž dostatek své vlastní osobitosti a hlavně tvůrčí invence, která má v tomto případě široké, hitovo-melodické rozpětí. A to, že ORATORY skoro nikdo nezná, považuji za trestuhodný lobbistický propadák, neboť potenciál ke slávě tady byl obrovský. Nedostatečná propagace může být taktéž důvodem, proč kapela od "Beyond Earth" nevydala žádnou další plnohodnotnou desku. Kromě různých dem a kompilací se tak v jejich diskografii nacházejí pouhopouhá 2 alba.

První z nich, "Illusion Dimensions" z roku 2000, působí v celkovém vyznění zhruba o dva body slaběji, než "Beyond Earth". Hlavní rozdíl tkví v obsazení hlasových pozic. Na debutu patřil (nikterak působivý) první hlas Marco Alvesovi (spolu s kytaristou Miguelem Gomesem zakladatel kapely), zatímco jistá Ana Lara měla druhé vokální slovo. V roce 2001 se ovšem Marco vzdává "spoluotcovství", své dítko opouští a Ana přebírá hlavní pěveckou roli.

Nicméně debut úspěchy zaznamenal, ORATORY si např. díky němu můžou leštit trofeje za vítězství v několika portugalských anketách typu "Objev roku". Dal jim také možnost hrát po boku kapel jako EDGUY, METALIUM, TARANTULA (kterým též nahráli píseň "Lusitania" pro tributové album) nebo STRATOVARIUS. Druhá deska pak jejich statut nejen potvrdila, ale v mnohém i předčila.

Potvrdila schopnost napsat přímočaré a přitom kvadraticky melodické písně. A předčila sebe sama ve vymýšlení hudebních pikantností, a tak je "Beyond Earth" ještě větší hudební lahůdkou než (celkem povedený) debut, což platí stejnou měrou i pro produkci. Tentokrát jde o koncepční album isnpirované knihou portugalského autora Luíse Vaz de Comóese. Jeho reálně dobrodružné dílo ORATORY rozvíjí o svůj metafyzický úhel pohledu.

Nejzářivější perly se skrývají pod názvy "Song Of Lust" (klipovka) a "A New Quest" (absolutní vrchol!). Pokladem je však celé album a vzácnými kusy jsou bez výjimky všechny skladby.

Snad jen zpěvačka Ana by občas mohla být důraznější, chvílemi působí až ospalým dojmem. Tento pocit mám i z jejího živého vystupování, kde se kroutí jak na nějaký vesnický tancovačce, místo aby pořádně roztočila svoji nádhernou havraní kštici. To ale vem čert, i tak svým pěveckým výkonem dotváří velmi povedený posluchačský zážitek, za což jí i celé kapele patří můj skromný fanouškovský obdiv a dík. Bohužel pravděpodobně už jen "in memoriam".

Petr Štěpnička             


www.oratory-band.net
oratory/myspace.com
YouTube vzorek

Seznam skladeb:
01. Old Man's Prophecy
02. Living Wisdom
03. Concilium
04. Song Of Lust
05. Eternal
06. Your Glory Won't Last Forever
07. Victory Of Light
08. Story Of All Times
09. Heroes From The Past
10. Beyond Earth
11. A New Quest

Sestava:
Miguel Gomes - kytara
Ana Lara - zpěv
Rui Santos - baskytara
António Silva - klávesy
Joäo Rodrigues - bicí

Žánr: melodický symfo/speed//power
Rok vydání: 2002
Čas: 50:14
Produkce: Uwe Lulis
Label: Limb Music Products
Země: Portugalsko

Diskografie:
2000 - Illusion Dimensions
2002 - Beyond Earth


Vydáno: 25.06.2009
Přečteno: 3223x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10341 sekund.