NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ETERNAL TEARS OF SORROW - Children Of The Dark Waters

Po shlédnutí pražského vystoupení kapely Eternal Tears Of Sorrow v roce 2000, coby předskokana Nightwish a Sinergy, jsem tuhle stránku ve svém metalovém slabikáři bez zájmu přeskočil a předpokládal, že už nebudu mít potřebu se k ní jakkoliv vracet. Nebudu se rozhodně ohánět nějakými melodramaty v podobě osudového setkání po letech, zas až tak důkladně mě novinka věčně uslzených neuchvátila. Ale nutno uznat, že díky albu „Children Of The Dark Waters“ stojí za to zalistovat zpátky a na tuhle kapitolu (alespoň ve stávající formě a podobě) juknout. Hlavním důvodem bude fakt, že některé z melodií z hlavy prostě nevyženete. A to i přes to, že snaha ETOS o líbivost je docela průhledná, a i přes to, že deska může kandidovat na jednu z hudebně nejroztříštěnějších skládanek roku.

Cosi naznačuje již odkopání hudebních kořenů kapely. Přece jen, projde-li si někdo od thrash metalu, přes melodický death metal až do momentální symfonické nálady (výrazem death bych se v současnosti zbytečně příliš neoháněl), nemluvě o pětileté pauze v činnosti, je nabíledni (a to i pro to, že na svém místě zůstaly pouze dva základní kameny), že klukům (a hostujícím holkám) může dělat problém zakousnout se do jediné kosti a nepokukovat po těch ostatních. A pak to dopadá tak, že plynule přecházíme ze soundtrackově bombastických kláves, drsně hrubého vokálu, ostře sekaných kytar, melodických vyhrávek, hlubokého čistého zpěvu až k dívčích chorálům. To vše v rámci jednoho songu prolnuté do (občas uměle) dokonalého a nablýskaného celku, v rámci jedné desky spojené do devíti (akustickou bonusovku „Sea Of Whispers“ nepočítaje) samostatných (byť občas opakujících se a navíc ne vždy originálních) statí.

Na svoje si přijdou především milovníci symfonických pasáží, klávesy hrají velice důležitou roli, ale neb EToS nezapomínají na svou drsnou minulost (a nebo přesně vědí, že kombinace nadýchaně mohutných a přitom vzdušně křehkých okamžiků s drsnou minulostí je přesně to, co si dav žádá), narodila se na „Children Of The Dark Waters“ nablýskaná verze moderně-gotického spojení Therion, Nightwish a Emperor s tradičním závanem snově přitažlivě chladného severáku. Množství chytlavě dokonalých hitů, které jsou bezesporu poutavé a občas velmi působivé, ale trochu svádějí k domněnce, že spíš než géniové jsou EToS komerční kouzelníci.

Představení mnoha různých tváří. Roztříštěná deska, na které poměr mezi zajímavými, silnými písněmi a hluchými místy přece jen vyznívá pro silnější polovinu – i když zaplaťpříroda za to, že Etos neměli potřebu natahovat desku donekonečna, protože v závěru vás možná napadne, že ty zásadní náboje kluci vystříleli v prvních dvou třetinách alba. EToS se na první pohled potemnělým a tajemným albem pokouší nahánět vzrušující strach, ale přitom je v jejich líbivě sladkém klávesovém světě bezpečno. A navíc mi připadá, že přes vrchní vrstvu laku nenápadně vystupuje ne zcela zatřené podvědomé heslo dne: „kolik“?

Savapip             


eternaltears.info

Seznam skladeb:
1. Angelheart, Ravenheart (Act II: Children of the Dark Waters)
2. Baptized By the Blood of Angels
3. Tears of Autumn Rain
4. Summon the Wild
5. Sea of Whispers
6. Midnight Bird
7. Diary of Demonic Dreams
8. When the Darkest Night Falls
9. Nocturne Thule
10. Sea of Whispers (acoustic)

Sestava:
Altti Veteläinen – zpěv, baskytara
Jarmo Kylmänen - zpěv
Jarmo Puolakanaho - kytara
Risto Ruuth - kytara
Janne Tolsa - klávesy
Juho Raappana - bicí
Petri Sankala - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 44:31
Label: Suomen Musiikki , Massacre Records
Země: Finsko

Diskografie:
1997 – Sinner´s Serenade
1998 – Vilda Mánnu
2000 – Chaotic Beauty
2001 – A Virgin And A Whore
2006 – Before The Bleeding Sun
2009 – Children of the Dark Waters

Související články:
ETERNAL TEARS OF SORROW – Before the Bleeding Sun


Vydáno: 27.08.2009
Přečteno: 2686x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08967 sekund.