PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRON MAIDEN - No Prayer for the Dying

Prísť na trh s kvalitným materiálom, ktorý bude dôstojne stáť po boku predchádzajúceho zárezu, nie je nič jednoduché. Z dnešného pohľadu oceňujem, že si Mejdni uvedomili, že je to skôr nemožné a miesto chytania holuba na streche a sileného hľadania a napodobovania atmosféry "Siedmeho Syna" na to išli inak. Načechraný, syntetizátormi ovplyvnený bombastický zvuk minulých dvoch albumov už Harrisovi zrejme liezol krkom, a tak je ďalší album Iron Maiden zvukovo opäť živočíšnejší, dôraznejší, skrátka a dobre metalovejší. Domáci trh to rozhodne nemrzelo, pretože platňa sa v tamojšom rebríčku šplhá na krásne druhé miesto.

Po dlhšej dobe sa nám však začína trhať úspešná zohratá zostava, keďže kapelu opúšťa Adrian Smith. Znamená to síce na istý čas rozpad tvorivej dvojky Smith/Dickinson, čo nejeden fanúšik berie skôr optimisticky, no isté odkazy v podobe nápadov v skladbe „Hooks in You“ ešte Adrian stihol zanechať. Mimochodom, ide o skladbu veľmi vydarenú, parádne Smithovo dědictví aj s kurvahošigutntágem a len tak mimochodom si ako výborný dovolím označiť takmer celý album. A teraz treba zrejme utekať pred náletom hnilých paradajok... Viem, že prvé dielo, ktoré sa mohlo počúvať aj vo východnom Berlíne, nie je všeobecne považované za konkurencieschopné tomu najlepšiemu z ich tvorby. Ja som však s ním nikdy nemal problém. Bruce prechádza od prevažne čistého spevu k nepriateľsky ladenému vrieskaniu, gitary vypĺňajú oveľa viac priestoru, sú agresívnejšie a najpodstatnejším faktom je to, že skladby majú pesničkovejší charakter a boli skrátené na mainstreamových 4-5 minút, čo veľmi pomáha ich dynamike.

Nijakú kompozíciu nepreskakujem, snáď občas sa mi prieči druhá „Holy Smoke“ o tzv. televíznych kazateľoch a ich klamstvách, kvôli priblblej veselej melódii, ktorá po vynikajúcej „Tailgunner“ jednoducho nie je na mieste. Ostatný obsah sa mi vždy videl dostatočne zaujímavý na to, aby som si album pustil. Už od úvodného riffu v „Tailgunner“, ku ktorému sa pridá kapelníkova basa je jasné, že Iron Maiden nestrácajú na sile. Keď to po pár sekundách rozbalí aj nová posila z Bruceovej vlastnej kapely, Janick Gers, len sa spokojne zahniezdim v gauči a spomínam, ako ma jedna z prvých skladieb, ktoré som od nich počul, kedysi dostala. Energia prvej minúty platne je nákazlivá a čo je dôležitejšie, hneď mi spraví náladu. Textovo sa podobá nesmrteľnej „Aces High“, vo väčšine kompozícií na tejto platni však Iron Maiden rieša najmä politické hry. Za vrchol považujem štvrtú „Public Enema Number One“:

A milion network slaves
In an advertising new age
I don´t need a crystal ball to sell ya
Your children have more brains
Than your drug infested remains
California dreaming as the earth dies screaming


I keď zrejme opäť pôjdem proti názoru mnohých, hudobná stránka je nemenej pôsobivá. Silne melodický základ pripomínajúci časy „Somewhere in Time“, famózny Bruce, ktorý svoj naštvaný vreskot vystupňoval až k nádhernému momentu v prvých dvoch riadkoch citátu (najmä slová „slaves“ a „new age“), parádne sólo v prostriedku a tradične skvelý Nicko len dotvára pocit nepríjemného ovzdušia.

Ďalším výborným kúskom je „Run Silent, Run Deep“, ktorá znova pripomína hrôzy 2. svetovej vojny, tentoraz však klaustrofóbne v tichomorských ponorkách. Nezaostáva ani dramatická „The Assassin“ s úspornejšími gitarami a hororovo ladenú „Bring Your Daughter... To the Slaughter“ len vítam. Dickinsonovo sadistické odriekanie textu prekladané dozvukmi štipľavých gitár, síce s možno trochu primitívnym refrénom, avšak o to lepšou medzihrou v prostriedku. Záver patrí patriotistickej „Mother Russia“ ako reakcii na pád komunizmu („...Can you be happy, now your people are free“). S nadsázkou ju môžeme považovať za najepickejšiu skladbu na albume, najmä vďaka syntetizátorom, ktoré Harrisa ešte tak celkom nepustili. Kapelník si tentokrát pripísal na svoj účet štyri skladby, ktoré sú všetky z kategórie vydarených a novým partnerom sa mu stáva Bruce, i keď v spomínanej „Holy Smoke“ by som rozhodne pracovné seansy tejto dvojice nevidel ako prínosné.

Iron Maiden vytvorili po hudobnej stránke snáď najprístupnejšiu kolekciu. Keď sa budeme rýpať v textoch, zdá sa to byť aj logické, pretože namiesto hľadania samého seba ( „Somewhere in Time“), či fantasy príbehov („Seventh Son...“) majú tentoraz texty významnejší dopad, chcú osloviť celú spoločnosť, lebo „V Mestách, na uliciach, cítiť napätie; vzbury po celom svete; politici hrajú špinavé hry a snažia sa zachrániť si krk..“ No a aby sme sa začali rýpať v texoch, najprv musí zaujať hudba a davy zaujímala vždy tá prístupnejšia. Tak to vidím ja a som zvedavý na diskusiu, tentokrát možno poznačenú obsahom spomínaných letiacich paradajok.

Martin             

Nikdy jsem moc nepochopil rozporuplné přijetí této desky. Dle mého IRON MAIDEN ze svých kvalit nijak neustoupili. "No Prayer For Dying" mám dokonce hned po "Seventh Son Of A Seventh Son" nejraději. Miluji výtečné songy "No Prayer Fo The Dying", "Public Enema Number One" a "Mother Russia", baví mě hitovky "Bring Your Daughter..." (v původním sólovém podání Dickinsona se mi zdá ale lepší) a "Holy Smoke". Snad jen jeden song mě ničí, a to "Hooks In You". Divím se, že takovou tupou vyřvávačku nedali hned na začátek desky, jak mají dodnes ve zvyku.
Venca 9/10

www.ironmaiden.com

Seznam skladeb:
01. Tailgunner
02. Holy Smoke
03. No Prayer for the Dying
04. Public Enema Number One
05. Fates Warning
06. The Assassin
07. Run Silent, Run Deep
08. Hooks in You
09. Bring Your Daughter... to the Slaughter
10.Mother Russia

Sestava:
Bruce Dickinson - zpěv
Dave Murray - kytara
Janick Gers - kytara
Steve Harris - baskytara
Nicko McBrain - bicí

Rok vydání: 1. říjen / október 1990
Čas: 44:31
Studio: Battery (Londýn)
Produkce: Martin Birch
Label: EMI Records
Země: Velká Británie

Diskografie:
1980 – Iron Maiden
1981 – Killers
1982 – The Number Of The Beast
1983 – Piece Of Mind
1984 – Powerslave
1986 – Somewhere In Time
1988 – Seventh Son Of The Seventh Son
1990 – No Prayer For The Dying
1992 – Fear Of The Dark
1995 – The X-Factor
1998 – Virtual XI
2000 – Brave New World
2003 – Dance Of Death
2006 – A Matter Of Life And Death


Související články:
IRON MAIDEN - Iron Maiden
IRON MAIDEN - Killers
IRON MAIDEN - The Number of the Beast
IRON MAIDEN - Piece of Mind
IRON MAIDEN - Powerslave
IRON MAIDEN - Somewhere in Time
IRON MAIDEN - Seventh Son of the Seventh Son
IRON MAIDEN - A Matter Of Life And Death


Vydáno: 19.11.2009
Přečteno: 6772x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
První setkání NPFTD je první...13. 03. 2020 9:55 David Svoboda
S recenzí moc...19. 11. 2009 6:32 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10133 sekund.