RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELLOWEEN - Chameleon

Hodnotit diskografii HELLOWEEN není díky variabilitě jednotlivých desek určitě žádná nuda. V případě této kapely je to ale tak trochu "něco za něco". Rozmanitost jednotlivých alb byla totiž často příčinou rozervaného lidského klimatu uvnitř skupiny, což není nic příjemného, z dnešního pohledu to ale paradoxně dělá celou historii mnohem zajímavější (už proto, že žádné album "dýní" nebylo vyloženě špatné). Není totiž nic nudnějšího, než když je hudební tvorba konzistentní a neměnná, jakoby zamrzlá v postpubertální etapě života. Ne, tohle u HELLOWEEN rozhodně neplatí, ať už jsou důkazy tohoto faktu sebevíc bolavější. A že období kolem alba „Chameleon“ bylo tím nejútrpnějším, o tom dnes nepochybuje vůbec nikdo.

Takže si to ve zkratce shrňme: obrovské rozčarování v řadách fanoušků, kteří nepřijali předešlou desku „Pink Bubbles Go Ape“, s tím související problémy s vydávající firmou, čím dál znatelnější psychická nestálost bicmena Ingo Schwichtenberga, hvězdné manýry Michaela Kiskeho, proti nim stojící duo Weikath/Grapow... Zkrátka katastrofická situace par excellance. Průkazný materiál z tohoto období přinášejí koncertní videa na YouTube z roku 1993, kdy jednotliví členové působí...no, řekněme velmi nepřirozeně. V takovém alarmujícím stavu muselo být pekelné vytvářet nové album, o „ponorce“ v nahrávacím studiu ani nemluvě. Dalo by se tedy očekávat, že vzniklá deska bude příšerná jako atmosféra, ve které vznikala. Ale kdeže! O nějakém propadáku nemůže být ani řeč, a to přesto, že tak řada lidí tuto placku vnímá. Jedná se ale zpravidla o ty, kteří rovněž nepřijali hudební změnu předešlé desky a čekali automatickou, snad až „omluvnou“ nápravu na desce aktuální. Tyto jedince musel „Chameleon“ svoji nadžánrovou "drzostí" totálně dodělat.

Název alba je totiž ten nejvýstižnější, který mohla kapela vybrat a dokázat tím vlastně, že si je velmi dobře vědoma svého hudebního „přebarvení“, které touto deskou nabralo opravdu „infarktových“ rozměrů. AOR, pomp, hard, prog, pop rock, plno akustiky, ale také syté prvky blues a estrádního jazzu, to vše je na albu „Chameleon“ k mání. Pohledem konzervativního fanouška odkojeného „kíperskou“ klasikou celkem pochopitelný kolaps, z nestranného pohledu ovšem další podařená deska, na které se kritická situace v kapele podepsala pouze rozháranou nekoncepčností hudebního obsahu, nikoli jeho malou jakostí. Zmíněná přístupnost veškerým možným stylům (ačkoliv je jakoby „na truc“ ošizen power metal a zcela opomenut zůstal speed) dělá z „Chameleona“ opravdu barvitý a vícesférový zážitek.

Je dost dobře nemožné zaujmout k tomuto počinu apatický postoj, což je svým způsobem pozitivní zpráva. Názory na toto dílo bývají zcela vyhraněné, málokdy zůstávají uprostřed emotivního pole. Typický fanoušek skupiny ale, dle mého mínění, nemůže tohle album nesnášet. Je na něm totiž přítomna ohromná dávka osvěžujících melodií, které autoři HELLOWEEN svým umem opět povýšili o několik dalších rozměrů a čert vem fakt, že jim k tomu jako základ posloužily úplně jiné styly než ty, které je před několika lety vynesly na vrchol.

Skladby na desce „Chameleon“ jsou strukturované jako ranní pavučina a popisovat jednu každou z nich by bylo nebetyčné plýtvání vašeho drahocenného času. Nejpřímočařejší věc vystřihnul Michael Weikath svým parádním otvírákem „First Time“. Je to ale trochu „klamání tělem“, protože zbytek desky bude o dost jiný. Za pomyslný vrchol si dovolím označit popový „ploužák“ s překrásnými řeckými motivy v sólu „Windmill“ (Weikath) a stejně tak závěrečnou „Longing“ od Michaela Kiskeho, která se zároveň stala jeho labutí písní u této kapely.

Neříkám, že každá položka na albu je vydařená. Některé z nich jsou naopak příliš rozplizlé a chvílema dokonce nudí („Revolution Now“, „I Believe“, "Step Out Of Hell"), jenže i tak se v každé z nich nachází minimálně jeden motiv, který zaujme a celkový dojem se o dost vzkřísí. V některých momentech je pak deska „Chameleon“ doslova úchvatná a je obrovská škoda, že se od ní kapela (tak trochu zbaběle) distancovala prakticky okamžitě po jejím vydání.

Petr Štěpnička             

Možná nejkontroverznější nahrávka od speed metalové kapely v dějinách muziky. Nikdo ale nemůže nahranému materiálu upřít, že je vysoce kvalitní. Tradiční kusy "First Time", "Giants" (vrchol alba) a na straně druhé naprosto netypické, avšak vynikající progresivní songy "Music", "Revolution Now" či "I Believe". Poslední opravdu bravurní deska HELLOWEEN.
Venca 10/10


Nejsem příznivcem speed metalu. Zvláště toho německého. I když jsem svého času „Keepery“ poslouchal docela často (hříchy nerozumného mládí?), „Chameleon“ je jediná deska Helloween, kterou mám dodnes rád. Asi to bude tím, že to speed metal není. Tedy když pomineme úvodní „First Time“. I ta sklouzává hodně do popmetalu, stejně jako „When The Sinner“ s výbornými šlehy dechů. O vydařených baldách „Windmill a „Longing“ ani nemluvě. Nad tím vším ční monument „Giants“. Zkrátka a dobře, tahle deska i přes své nepochopení zaslepené speed metalové veřejnosti, stojí dodnes za to a díky ní občas ti Helloween rotují v mém přehrávači.
Pepsi Stone 9/10

www.helloween.org

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. First Time
2. When The Sinner
3. I Don't Wanna Cry No More
4. Crazy Cat
5. Giants
6. Windmill
7. Revolution Now
8. In The Night
9. Music
10. Step Out Of Hell
11. I Believe
12. Longing

Sestava:
Michael Kiske - zpěv
Michael Weikath - kytara
Roland Grapow - kytara
Markus Grosskopf - baskytara
Ingo Schwichtenberg - bicí

Žánr: heavy/rock/AOR/power/prog/art
Rok vydání: 1993
Čas: 01:11:20
Label: EMI
Země: Německo

Diskografie:
1985 - Walls Of Jericho
1987 - Keeper Of The Seven Keys Part I.
1988 - Keeper Of The Seven Keys Part II.
1991 - Pink Bubbles Go Ape
1993 - Chameleon
1994 - Master Of The Rings
1996 - The Time Of The Oath
1998 - Better Than Raw
2000 - The Dark Ride
2003 - Rabbit Don't Come Easy
2005 - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
2007 - Gambling With The Devil

Související články:
HELLOWEEN - Walls Of Jericho
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part I.
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part II.
HELLOWEEN - Pink Bubbles Go Ape
HELLOWEEN - Master Of The Rings
HELLOWEEN - The Time Of The Oath
HELLOWEEN - Better Than Raw
HELLOWEEN - The Dark Ride
HELLOWEEN - Rabbit Don't Come Easy
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
HELLOWEEN - Gambling With The Devil
HELLOWEEN - Unarmed


Vydáno: 11.02.2010
Přečteno: 6378x




počet příspěvků: 19

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Tassadar: bude,...17. 02. 2010 22:20 Ray
Oprava, má tam...17. 02. 2010 22:03 Tassadar
Na momentálním...17. 02. 2010 22:02 Tassadar
GNTno jo, máš...17. 02. 2010 21:12 Anonim
Anonim: např. v...17. 02. 2010 10:18 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1009 sekund.