RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELLOWEEN - Master Of The Rings

Situace uvnitř HELLOWEEN byla v roce 1993 bez jakékoliv dramatizace kritická, balancující nad propastí zániku. Prodejnost alba „Chameleon“ (nejnižší v historii kapely) znamenala „kopačky“ od vydávající firmy EMI a po „propuštění“ neudržitelně manýristického Michaela Kiskeho, stejně jako depresemi trpícího bicmana Ingo Schwichtenberga vyvstala otázka, zda má vůbec cenu pokračovat. Naštěstí náraz na existenční dno zbylé členy nepohřbil, ale naopak je odrazil k nové, neméně zajímavé etapě života. Je obdivuhodné, jak rychle se dokázali „Weikathovci“ z bídné situace otřepat, ačkoliv jak dnes víme, vůbec to nemělo znamenat, že by od té chvíle měli na růžích ustláno. Kdepak, lidský faktor zůstal nadále nejslabším článkem „dýňového“ řetězu a v tomto ohledu měla přijít ještě nejedna krizovka. Každopádně tehdy byl jeden z nejdůležitějších „rekonvalescenčních“ bodů vykonán více než úspěšně. Jako nový zpěvák byl totiž vybrán Andi Deris z PINK CREAM 69, který svoji roli zvládl na výtečnou.

A že to nebyla lehká úloha, to je nad slunce jasnější. Akce „náhrada za luxusní Kiskeho hrdlo“ však byla naštěstí uchopena za správný konec, když se nehledal někdo výrazově podobný, ale naopak někdo, kdo by svým zásadně odlišným hlasovým zabarvením zvýraznil pomyslnou čáru za uzavřenou minulostí. Andi Deris tenhle punkt splnil dokonale a navíc přidal nezbytnou osobitost, charizma a nemalý skladatelský um. Za bicí sadu pak usedl Uli Kusch z GAMMA RAY (znáte to o těch cestách osudu?) a vydávající společností se stala firma "Castle Communications".

Tvorba nového alba nicméně ještě pořád nesla dozvuky jisté roztěkanosti a zejména Andi Deris byl do všeho vržen doslova po hlavě. Nahrávání i produkce frčely kosmickým tempem, jakoby se kapela chtěla co nejrychleji odstřihnout od své minulosti. O to více překvapuje, jak kvalitní a kompozičně ucelený materiál deska „Master Of The Rings“ nabízí. Moderní epocha HELLOWEEN díky němu započala opravdu sebejistým a navýsost důstojným způsobem. Album se přitom nevydává „jednodušší“ cestou v podobě vyvolávání „kíperských“ duchů minulosti, z té doby přijímá pouze neodmyslitelnou melodickou esenci, které vdechuje nový rozměr za použití nekomplikovaných, o to však více fungujících heavy/rockových postupů. Je to trochu paradox, neboť „Master Of The Rings“ je ve skutečnosti mnohem méně metalovější než byla např. deska „Pink Bubbles Go Ape“, díky diametrálně důraznějšímu ozvučení ale výsledek působí dojmem spíše opačným.

Úvod je však zcela jiný, hodně překvapí a dokáže Weikathův smysl pro napětí, stejně jako pro humor, protože intro postavené pouze na klasickém hudebním postupu nečekal snad nikdo. Navíc vše začíná záměrně tlumeným zvukem, takže se nejednou stalo (jsem živým příkladem), že nepřipravený posluchač při prvním spuštění desky posunul volume více do prava, aby ho po chvíli běžel rychle stáhnout, když se skladba „Irritation“ ve své půli převalí do mnohem hlasitějšího módu. Toto škádlení je ale promyšlené a má svůj smysl, když ještě více napruží nemalé očekávání následného děje.

Ten si dovolím pojmout nechronologicky a rozdělím ho do několika kategorií. První z nich bude ta (relativně!) nejméně povedená, pocházející výhradně z pera Rolanda Grapowa. Nemůžu si pomoct, ale mně jeho skladby „Mr. Ego“ a „Take Me Home“ pod kůži nikdy nevlezly. Mnohem lépe na mě působí jeho další kousek (přestože stále spadá do pomyslně nejslabší kategorie) „Still We Go“, který ujišťuje fanoušky, že současná tvář HELLOWEEN už ví, jakým směrem se vydat, že se není třeba obávat dalšího hudebního tápání. Textový patos naštěstí rozvíří (ojedinělé) spídové sólo, které nese nejlepší znaky „dýňového“ rukopisu a je na něm znát, jak moc Grapow – žák uctívá svého učitele - Weikatha.

Andi Deris patří do dalšího „oddělení“, tentokrát mini, neboť obsahuje pouze jeho autorskou položku „Why?“. A ta představuje Andiho ve velmi sympatickém světle, rockový základ této skladby doplňuje půvabný přechod na ještě půvabnější, zaníceně kroucený refrén, který strhává při každém, byť sebečastějším poslechu.

Další skupinka písní pochází ze skladatelské dílny Weikath/Deris. Tady už se pohybujeme na velmi jakostní půdě, která je tak hladká, že svým tvůrcům znemožnila jakékoli klopýtnutí. Ať už je to přímočará „Soul Survivor“ s valivě přelévanými kytarami, rychlovka „Where The Rain Grows“, která je parádní celá, ale její bridge a sólo jsou prostě bomba, uvolněná hitovka „Perfect Gentleman“ s příjemně pískavým motivem a nebo baladická „In The Middle Of A Heartbeat“, všechno to jsou klenoty s nespočtem žánrových karátů. Bravo, pánové!

No a zbývají dvě skladby, které pro mě osobně představují hitový vrchol celé tvorby HELLOWEEN. „The Game Is On“ i „Secret Alibi“ servírují neskutečně vydatnou porci melodických nápadů, zákoutí a kliček, které ve výsledku působí doslova blahodárným účinkem. Obě písně složil Michael Weikath a právě teď je nejvhodnější moment napsat, že z celkového pohledu je to právě on, kdo nejvýrazněji ovlivnil historický úspěch této kapely a její copyright náleží největším dílem právě jemu.

A když už jsem se namočil do této sentimentální vlny, musím vzdát ještě jeden hold, a to tomu druhému, který s Michaelem táhne celou káru od samého počátku. Ačkoliv se Markus Grosskopf příliš neúčastní skladatelského procesu, nepřímo tak činí prakticky pořád, když svojí hrou na baskytaru dodává hudbě HELLOWEEN naprosto nezbytný prvek. Jeho nástroj zdaleka nedělá pouze rytmicky „černou“ práci, jak tomu bývá u jiných kapel, ale posouvá HELLOWEEN do mnohem rozmanitějších poloh a nejednou probublá třeba až do jazzovo/bluesových zákoutí. Svoji aktivní vynalézavostí ale pokaždé nakyne dýňový kvásek do mohutných rozměrů, které vynášejí Markuse Grosskopfa mezi nejlepší heavy/rockové "basáky" všech dob.

Petr Štěpnička             

"Master Of The Rings" není špatná deska. Vlastně se jedná o silný heavy metalový nadprůměr. Jenomže proti předešlé tvorbě HELLOWEEN je znát kvalitativní sešup. Z kapely, která měla šanci dostat se na naprostou špičku metalového ledovce, se bohužel stala kvalitní, avšak všední záležitost. A důvod, když songy nejsou vůbec špatné (například "Why?" či "Perfect Gentleman")? Zpěv. Myslím si, že Andi Deris byla prostě špatná volba. Má sice osobitý hlas, ale do HELLOWEEN se vůbec nehodí. Není to špatný zpěvák, což dokazují jeho sólové desky. Jenomže to není metalový zpěvák. To si měl Weikath uvědomit...
Venca 7/10

www.helloween.org

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Irritation (Weik Editude 112 In C)
2. Sole Survivor
3. Where The Rain Grows
4. Why?
5. Mr. Ego (Take Me Down)
6. Perfect Gentleman
7. The Game is On
8. Secret Alibi
9. Take Me Home
10. In The Middle Of A Heartbeat
11. Still We Go

Sestava:
Andi Deris - zpěv
Michael Weikath - kytara
Roland Grapow - kytara
Markus Grosskopf - baskytara
Uli Kusch - bicí

Žánr: melodický heavy metal
Rok vydání: 1994
Čas: 50:19
Produkce: Tommy Hansen a HELLOWEEN
Label: Castle - Raw Power
Země: Německo

Diskografie:
1985 - Walls Of Jericho
1987 - Keeper Of The Seven Keys Part I.
1988 - Keeper Of The Seven Keys Part II.
1991 - Pink Bubbles Go Ape
1993 - Chameleon
1994 - Master Of The Rings
1996 - The Time Of The Oath
1998 - Better Than Raw
2000 - The Dark Ride
2003 - Rabbit Don't Come Easy
2005 - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
2007 - Gambling With The Devil

Související články:
HELLOWEEN - Walls Of Jericho
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part I.
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part II.
HELLOWEEN - Pink Bubbles Go Ape
HELLOWEEN - Chameleon
HELLOWEEN - The Time Of The Oath
HELLOWEEN - Better Than Raw
HELLOWEEN - The Dark Ride
HELLOWEEN - Rabbit Don't Come Easy
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
HELLOWEEN - Gambling With The Devil
HELLOWEEN - Unarmed


Vydáno: 18.02.2010
Přečteno: 5298x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jo, Push se naživo...23. 02. 2010 12:29 Tassadar
Souhlasím s tím,...22. 02. 2010 9:36 Mike
Master Of The Rings...20. 02. 2010 12:39 topi
Mike: To je přeně...19. 02. 2010 19:06 Tassadar
pro VencuKiske má sice...19. 02. 2010 16:54 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09049 sekund.