NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BEHEMOTH - Evangelion

Ak bude partia okolo Adama Michala Darskeho čo dva roky stále sekať takéto prepracované úchvatnosti, máme o kvalitnú muziku postarané nadosmrti. Poľskí bombardéri BEHEMOTH sú včielky naozaj pracovité a ich tvrdá drina im, zdá sa, prináša ovocie v podobe rešpektu a uznania ich nesporných kvalít celosvetovou extrémnou scénou. „Evangelion“ to minulé leto len potvrdil a čo viac, pritiahol k ich tvorbe nových fanúšikov. Muzika skrývajúca sa v drážkach tohto disku s vami (ako už tradične) mocne praští o stenu, takže sa buď stihnete skryť, alebo prívalu bezbožného death / blacku budete musieť (a časom chcieť) čeliť. A kto si vyberie druhú alternatívu, nebude ľutovať.

All Hail Dionysus!
To podstatné, čo sa u Poliakov od na našom webe trestuhodne opomenutej „The Apostasy“ mierne zmenilo, je štruktúra skladieb. Tie oproti predchádzajúcej tvorbe získavajú väčšiu hĺbku, ohromným spôsobom sa pracuje s atmosférou, pre ktorú bude najvýstižnejším slovom asi „pekelná“. Úvodnou „Daimonos“ počnúc, majestátnym monolitom „Lucifer“ končiac. Naopak, za samozrejmosť možno pokladať profesionálnu technickú stránku, vďaka ktorej sú BEHEMOTH už niekoľko rokov extraligovým tovarom. Jednotlivé komplikované vyhrávky, masívne, hrubé riffy a všakovaké technické serepetičky sú rozosiate všade a „Evangelion“ si tak určite vo vašom prehrávači udrží vysokú teplotu.

Všetok pôžitok si však poslucháč tentoraz musí zaslúžiť viac ako kedykoľvek predtým. „Evangelion“ sa totiž otvára o niečo pomalšie ako predchádzajúce diela a najlepším možným spôsobom v sebe kombinuje „hitovosť“ a pekelnú zložitosť a neprístupnosť. Fantastická „Ov Fire And The Void“ spadá vďaka dych vyrážajúcej atmosfére a magnetizujúcemu ústrednému riffu do prvej kategórie, navyše podporená podľa môjho názoru videoklipom roka. Na druhej strane stoja skladby typu „The Seed Ov I“, do ktorých sa preniká ťažšie, vo výsledku však skúseného fanúšika poľskej trojice začnú vďaka častým zmenám tempa neodolateľne priťahovať.

Let The Blood Of The Infants Flood The Streets Ov Bethelehem
Hry s tempom sú všeobecne zložkou, ktorú si po prvotnom vstrebaní najľahšie zapamäteľných melódií začnete všímať a čoraz viac sa v nich s chuťou rýpať. Inferno je totiž maestro bubeník a niekedy sa jeden nestačí čudovať, čo všetko sa dá v rámci dvoch – troch sekúnd odbubnovať, keď sa chce a vie. Jeho zničujúce salvy z vás spravia zmäklý ementál v orientom napáchnutej „Shemhamforash“ alebo vo fantasticky vygradovanom závere siedmej „Alas, Lord Is Upon Me“ (komu ešte okrem mňa tak imponuje záverečný úder?), ktorému predchádza masívny parný valec zložený z dôrazných, strojovo presných úderov a šťavnatých riffov, vypĺňajúcich každý pikometer priestoru. Korunu tomuto skrz naskrz strhujúcemu predstaveniu nasadzuje záverečný „Lucifer“. Ťažkotonážna kára sa vďaka hypnotickému ústrednému riffu pomaly, rozvážne sunie v ústrety danému cieľu, niet sa kam ponáhľať, treba si vychutnať daný elektrizujúci okamih. Hosťujúci Maciej Malenczuk, obradným tónom recitujúc verše z pera poľského neoromantika Tadeusza Micińskieho, vás uhranie a paralyzuje lepšie ako hadí jed.

Na Harfach Morze Gra
Dôkazom absolútnej prepracovanosti celku je aj výborné grafické stvárnenie v čiernobielom booklete s obsiahlymi vysvetlivkami, čo bolo pre autora textu inšpiráciou a v akom kontexte treba slová chápať. Ak tomu venujete trochu času, v neposlednom rade sa niečo zaujímavé aj dozviete. Všetko je vyšperkované početnými citáciami širokej škály osobností svetovej histórie, Aleisterom Crowleym počínajúc, cez Caligulu či Jean–Paula Sartreho a Ježišom Nazaretským končiac. Vrelo odporúčam kúpu originálu, pretože toto všetko umocňuje celkový zážitok na tretiu.

Scattered I Walk Towards The Fractured Light
BEHEMOTH pri svojej momentálnej forme budú so svojou osobitou fúziou dvoch extrémnych žánrov hľadať konkurenciu len ťažko. „Evangelion“ je nahrávka po technickej stránke do posledného zasraného detailu vypiplaná, so zabijáckym zvukom, nesmierne impresívnou atmosférou a gitarovými sólami, ktoré sú tak k sežrání, že to až pekné nie je, zaujímavé však veľmi. BEHEMOTH pozmeňujú svoj hudobný výraz, black metal má na novinke väčší podiel ako v minulosti, čo ma teší. Veľmi rád budem sledovať, kam sa vyberú susedia nabudúce. Neviestka Babylonská na obale pozdvihuje čašu, meč a ponúka vám neodmietnuteľné. Templum Babalonis láka aj po stý raz rovnako neodolateľne. Nech sa páči! OPEN FURT!

Martin             


www.behemoth.pl

Seznam skladeb:
01. Daimonos
02. Shemhamforash
03. Ov Fire And The Void
04. Transmigrating Beyond Realms Ov Amenti
05. He Who Breeds pestilence
06. The Seed Ov I
07. Alas, Lord is Upon Me
08. Defiling Morality Ov Black God
09. Lucifer

Sestava:
Adam Michal Darski (Nergal) - zpěv, kytara
Tomasz Wróblewski (Orion) - baskytara
Zbigniew Robert Promiński (Inferno) - bicí
Patryk Dominik Sztyber (Seth) - kytara (koncerty)

Rok vydání: 2009
Čas: 42:00
Studio: RG Studio
Produkce: Nergal a Behemoth
Label: Nuclear Blast
Země: Polsko

Diskografie:
1996 - Grom
1997 - Pandemonic Incantations
1999 - Satanica
2000 - Thelema.6
2002 - Zos Kia Cvltvs
2004 - Demigod
2007 - The Apostasy
2009 - Evangelion


Vydáno: 03.03.2010
Přečteno: 3677x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08502 sekund.