ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELLOWEEN - Better Than Raw

Z důvodu recenzování diskografie této kapely si týden co týden dopřávám intenzivní „dýňovou“ masáž, abych si osvěžil a někdy i poopravil zakonzervované dojmy z poslechu alb v době jejich vzniku. A tak se někdy stane, že aktuální zážitek předčí ten původní a já jsem nucen své tehdejší názory notně poopravit. Bylo tomu tak např. u předešlého počinu „The Time Of The Oath“, který mě v době vydání nechával víceméně chladným, nový poslech mě ale donutil povýšit tuto desku na mnohem vyšší úroveň. Zato u „Better Than Raw“ se naplnily mé obavy, když se mnou nové poslechy nehnuly ani o píď a původní zklamání z této desky trvá bez minimální změny dodnes. Dostávám se tak ve svém hodnocení poprvé do pozice, kdy negativní dojmy převažují nad těmi pozitivními. Není to úplně příjemné a mé prsty vyťukávají text této recenze o poznání méně ochotněji, než tomu bylo u předešlých sedmi alb.

Uznání hodný je bezesporu fakt, jak jsou členové HELLOWEEN autorsky kreativní, na každém novém albu moderní éry se jich podílí většina. Díky tomu je diskografie této kapely rozmanitá jako jarní louka, když má každé album svůj osobitý a naprosto nezaměnitelný feeling. Tato vyhraněnost sebou ovšem nese riziko, které se projevilo právě na desce „Better Than Raw“. Ať už je totiž počet skladatelů jakýkoli, všichni pokaždé staví na základní náladě, kterou jsou do sebe schopni nějakým záhadným organickým způsobem nasáknout, přizpůsobit se jí a následně tomu podřidit naprosto všechno. Pokud je základní premisa veselejšího rázu, tak jsou všechny skladby na desce víceméně optimistické a vznikne např. album „Master Of The Rings“. Temný, ale hitový základ vytvoří album „The Time Of The Oath“. No a temnější základ se snahou o progresivní modernu, která přebije melodickou podstatu kapely, má za následek placku „Better Than Raw“.

Jeden člen sestavy ale většinou býval proti dominantní náladě imunní. Je jím konzervativec Michael Weikath, který má své základní postupy jasně dané a významně z nich neuhne, ať už se děje cokoli. Tento skladatelský „rozpor“ ve skutečnosti vytváří ideální protipól k tvorbě progresivněji založených kolegů, když jejich spletitější výtvory odlehčuje přímočarou melodií. Jenže někdy se i Michael nechá strhnout okolní aktivitou a vedle klasických pecek jako jsou „Falling Higher", „Midnight Sun“ a úžasně odlehčené „Laudate Dominum“ (která vznikla původně jako bonus, což je poněkud symbolické) přidá naprosto nevýraznou věc, kterou ničí právě snaha o změnu zajetých postupů. Skladba „I Can“ je přesně taková a opravdu by mě zajímalo, čím byla pro pány natolik zajímavá, aby ji vydali zároveň jako singl (což vlastně platí pro celé ablum). Tento song je průměrnost sama a vzpomínám si, jak obrovské bylo mé rozčarování, když jsem jej v době vydání alba slyšel jako jeho ochutnávku.

Jeho zbytek nyní vezmeme postupně. Klasicky vystavěné intro je příjemně "soundtrackově" vypointované a v tomto ohledu tak nelze nevzpomenout na desku „Master Of The Rings“. Po něm ale nenásleduje pohoda typu „Soul Survivor“, ale sypačka s názvem „Push“, u které se ihned dostaví pocit, že tentokrát není vše tak úplně "na svém místě“. Přesto se ještě nejedná o žádný propadák a píseň posluchače (kteří už jsou z historie kapely zvyklí na ledacos) nijak zvlášť nerozhodí, maximáně je donutí k poposednutí způsobeném vlivem lehké nervozity.

Zmíněná „Falling Higher“ nám dovolí napětí dočasně opustit, neboť splní přesně to, co od kapely očekáváme. Krom jiného vynikne především perferktní melodická linka ve slokách a překrásné, až pohádkově zurčivé sólo. Toto nadšení ale totálně ubije následující čtveřice songů.

Andi Deris je tak dobrý skladatel, jak je dobré celé album (viz základní nálada). Na svých prvních deskách pro tuto kapelu se prezentoval skvělými autorskými počiny. Jeho písně na nové fošně jsou ale poplatné celkovému kontextu, který „podporují“ svojí nepovedeností. Ať už je to tuctovka (a další singl) „Hey Lord!“, strukturovaná, ale útrpně nudná „Don't Split On My Mind“ (kterou Andi složil s Grosskopfem) nebo balada „Time“, která svým tikavým motivem ještě více zdůrazňuje svoji rozplizlou ucajdanost. Do kategorie nijak oslnivých songů spadá i Kuschova „Revelation“, třebaže je lepší, než celé trio Derisových songů dohromady.

Závěrečná část alba už začne trochu šlapat, z mizérie až ke slušným „Weikathovkám“ nás převeze track „A Handful Of Pain“ Uliko Kusche a bude to jízda celkem ucházející. Platí to ale pouze v poměru k desce „Better Than Raw“, na každém jiném albu by tato skladba platila za jednu z nejslabších.

Když znovu vzpomenu na přirovnání všech alb HELLOWEEN k čerstvě rozkvetlé jarní louce, tak v ní „Better Than Raw“ působí jako mírný plevel. Když se ale zadíváte na jarní louku z odstupu, žádný plevel nerozeznáte, uvidíte pouze krásné květiny a váš dojem bude velmi příjemný. Plevel by vám tuto radost pokazil teprve tehdy, pokud byste se na něj příliš zaměřili. No a to samé platí i o diskografii HELLOWEEN. Lepší bude nekazit si potěšení z jejich výsostně povedené tvorby a album „Better Than Raw“ si raději příliš (k tělu) nepouštět.

Petr Štěpnička             

Jsem zcela opačného názoru, než Pagan. Zatímco "Time Of The Oath" se velice rychle opotřebuje, "Better Than Raw" celkem v pohodě funguje ještě dnes. Výborná hitovka "Hey Lord!", klasická pecka "I Can" a velmi slušný ploužák "Time" dělají z nahrávky poměrně příjemnou záležitost. Nelíbí se mi ptákovina "Laudate Dominum" a nikdy jsem moc nepřišel na chuť úvodní "Push", kde ze sebe HELLOWEEN dělají něco, co jim nikdo nežere...
Venca 7/10

www.helloween.org

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Deliberately Limited Preliminary Prelude Period In Z
2. Push
3. Falling Higher
4. Hey Lord!
5. Don't Spit On My Mind
6. Revelation
7. Time
8. I Can
9. A Handful Of Pain
10. Laudate Dominum
11. Midnight Sun

Sestava:
Andi Deris - zpěv
Michael Weikath - kytara
Roland Grapow - kytara
Markus Grosskopf - baskytara
Uli Kusch - bicí

Žánr: power/speed/prog
Rok vydání: 1998
Čas: 55:05
Produkce: Tommy Hansen a HELLOWEEN
Label: Castle - Raw Power
Země: Německo

Diskografie:
1985 - Walls Of Jericho
1987 - Keeper Of The Seven Keys Part I.
1988 - Keeper Of The Seven Keys Part II.
1991 - Pink Bubbles Go Ape
1993 - Chameleon
1994 - Master Of The Rings
1996 - The Time Of The Oath
1998 - Better Than Raw
2000 - The Dark Ride
2003 - Rabbit Don't Come Easy
2005 - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
2007 - Gambling With The Devil

Související články:
HELLOWEEN - Walls Of Jericho
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part I.
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys Part II.
HELLOWEEN - Pink Bubbles Go Ape
HELLOWEEN - Chameleon
HELLOWEEN - Master Of The Rings
HELLOWEEN - The Time Of The Oath
HELLOWEEN - The Dark Ride
HELLOWEEN - Rabbit Don't Come Easy
HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys: The Legacy
HELLOWEEN - Gambling With The Devil
HELLOWEEN - Unarmed


Vydáno: 04.03.2010
Přečteno: 5885x




počet příspěvků: 29

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já si pustil song...1. 03. 2016 8:27 Metamorphic Dreamer
HelloweenTak pustil som si...29. 02. 2016 23:31 Dzuzo
Já když slyším...29. 02. 2016 22:33 vn
To mě baví, takhle...29. 02. 2016 17:10 Gogo
Jasně, já mám ty...29. 02. 2016 16:56 Mike


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.22977 sekund.