DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FREEDOM CALL - Crystal Empire

HELLOWEEN zdůvodňovali moderní postupy své nahrávky „The Dark Ride“ jako nutnost, kterou si vyžádala doba, neboť podle Weikathových slov byl power metal na přelomu tisíciletí v obrovském útlumu a na okraji posluchačského zájmu. No nevím, v jak moc odlišné části Německa Weiki žjie, ale raketový vzestup jeho krajanů FREEDOM CALL, který zaznamenali po svém debutu (vyšel pouze o rok dříve než „Temná jízda“), svědčí o něčem trochu jiném. Shrňme si to pouze v krátkosti: francouzské turné s ANGROU a EDGUY, ocenění „Druhý největší objev roku 1999“ podle čtenářů prestižního magazínu Hard Rock, učinkování ve Wackenu, předskakování SAXON na jejich „Metalhead“ turné, to abychom jmenovali alespoň ty největší pecky...

A protože se metalové železo musí kout, dokud je správně nažhavené, brzo přišel rychlý návrat do studia a příprava dalších spídových klenotů. Stalo se to vlastně už v srpnu '99, kdy kapela nahrála 5ti skladbové (a samozřejmě výtečné) EP „Taragon“. Tvorba dlouhotrvající desky pak započala v prosinci a díky několika dalším koncertním přestávkám trvala více než rok. Hotovo bylo až 11. ledna 2001, ale stejně jako u debutu „Stairway To Fairyland“ platí, že se tohle čekání zatraceně vyplatilo!

Ve stejné sestavě (ačkoli u Gerstnera to byla „labutí“ deska) tak vzniklo další rozkošné dílo bombastického speed/power metalu s tím, že se oproti debutu zvýšil důraz na slůvko „power“. Ani snad ne v celkovém výrazu, jenž je zase optimistický způsobem, který v jen trochu nevrlých jedincích vyvolá spolehlivé deprese, ale především v důraznějším a o něco čitelnějším zvukovém pojetí.

Jinak je to ale zase speed metal jako řemen! Počínaje songem „Freedom Call“ (se skvělou gradací úvodní kytarové vyhrávky), přes „Rise Up“ až po megapohodovku „Farewell“ (v níž se kytary předhánějí o to, která bude hrát veseleji a vzniká tak něco jako „kytarový smích“), to všechno jsou prvotřídní hymnické vypalovačky, které v TÉTO podobě nikdo jiný zahrát nedokáže.

Zadumanější „Pharao“ je tedy skoro povinným zklidněním, ale není se třeba obávat žádných „abrakadabra“ pokusů, jaké jsme si museli prožít na poslední řadovce „Legend Of The Shadowking“. Povedenost „Crystal Empire“ je totiž komplexní a ve své průzračnosti prostupuje celé album jako nejzářivější sluneční paprsky, které dokonale osvítí i ten nejmenší stín náladové pochmurnosti. Potvrzením těchto slov budiž další spídový hymnus „Call Of Fame“, pro jehož parádu už slova prostě nenacházím...

„The Quest“ je nejdelší opus alba a zaujme především kontrastem thrashových riffů s pocitovými klávesami. A pak to přijde: v „Ocean“ se ponoříme do magických hlubin naplněných azurově čistými a korálově rozmanitými melodiemi, které nás omámí s majestátní samozřejmostí žraloka bílého. Nejlepší skladba desky! Závěrečná „The Wanderer“ pak s grácií refrénu vedeného valčíkovým tempem celou desku impozantně uzavře.

Záměrně jsem vynechal písně „Heart Of The Rainbow“ a „Palace Of Fantasy“, které sice nejsou vůbec žádným průšvihem, ale na zbytek svých skladbových kolegiň přece jen nějaký ten jakostní kousek ztrácejí. Vyjádřeno celkovým hodnocením, dělá tento rozdíl zhruba půl bodu za každou z nich. Možná bych měl strhnout další půl bodík za to, že druhé album pouze rozvíjí nápady toho prvního a nic moc nového nepřináší. Jenže já se k FREEDOM CALL prostě neumím a hlavně nechci chovat takhle „macešky“, už proto, že oni se tak nechovají k nám. Tedy speed metalovým štěstím předoucím posluchačům.

Petr Štěpnička             


www.freedom-call.net

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. The King Of Crystal Empire
2. Freedom Call
3. Rise Up
4. Farewell
5. Pharao
6. Call Of Fame
7. Heart Of The Rainbow
8. The Quest
9. Ocean
10. Palace Of Fantasy
11. The Wanderer

Sestava:
Chris Bay - zpěv, kytara, klávesy
Sascha Gerstner - kytara
Ilker Ersin - baskytara
Dan Zimmermann - bicí

Žánr: melodický speed/power metal
Rok vydání: 2001
Čas: 49:12
Produkce: Charlie Bauerfiend, Dan Zimmermann a Chris Bay
Label: Steamhammer
Země: Německo

Diskografie:
1999 - Stairway To Fairyland
2001 - Crystal Empire
2002 - Eternity
2005 - The Circle Of Life
2007 - Dimensions
2010 - Legend Of The Shadowking

Související články:
FREEDOM CALL - Stairway To Fairyland
FREEDOM CALL - Eternity
FREEDOM CALL - The Circle Of Life
FREEDOM CALL - Dimensions
FREEDOM CALL - Legend Of The Shadowking


Vydáno: 15.04.2010
Přečteno: 3886x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jmenuje se to...4. 05. 2010 18:48 Tassadar
Wandawerna skladbu wandawer...4. 05. 2010 8:13 Tomáš
V bookletu CD je...15. 04. 2010 8:23 Pagan
9/10Kdysi jsem debut...15. 04. 2010 0:18 Tassadar


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09201 sekund.