ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TUBLATANKA - Svet v ohrození

Když jsem je viděl naposledy naživo, jako kdyby se této slovenské trojici ztrácela síla. Vystoupení bylo bez nápadu, bez energie a Maťo Ďurinda mi připadal, že je ze všeho otrávený a nemá chuť do další tvorby. Najednou je tady deska „Svet v ohrození“. Přistupoval jsem k ní s despektem. Zvláště potom, co jsem slyšel alba svých tuzemských hrdinů z osmdesátých let, která mě víceméně zklamala. Tak co tedy, dokáže se Tublatanka aspoň přiblížit k takovým peckám jako "Skúsime to cez vesmír", "Pravda víťazí" nebo "Dnes"? Odpověď dává hned úvodní a zároveň titulní věc.

Ostré kytary rozříznou ticho a do toho začne zpívat Ďurinda. Sebejistý a přesvědčivý výkon jako před dvaceti lety. Titulní věc je tedy asi nejlepší skladba, jakou ze sebe Tublatanka v posledních letech dostala. Jen aby nebyla jediná na desce. Následující „Revolúcia“ je jen plytkým odvarem někdejších hitů Tublatanky. Zato třetí „Pekelný vlak“ pohání funková basa ve stylu svižnějších věcí Red Hot Chili Peppers a v srdci skladby exploduje vynikající refrén. Čtvrtá „Lietam vo výškach“ je zase jen kolovrátkem, jakýmsi lidovým popěvkem, který mě rozhodně za srdce nechytá.

Takhle bychom mohli pokračovat do konce desky. Naštěstí těch lepších věcí je převaha. Rozhodně vynikající peckou je „Stratený svet“, výborné je také deváté pokračování „Šlabikáru“, což není nic jiného, než řízný rock n´roll, kde se Ďurinda inspiroval u svých starých věcí jako „Skúsime to cez vesmír“ ale především u tvorby britských Motörhead. Ty kytary ve slokách, to je „Ace Of Spades“ jako vyšité. Lemmyho partu cítím z některých pasáží i v předposlední „Stres“. Špatná není ani „Moj domov“ inspirovaná náladami britských kytarovek.

Na pomyslné druhé straně stojí otřesná kýčovitá balada „S tebou anjel moj“. I další pomalá věc „Zmysel lásky“ postrádá jakýkoliv nápad, který by ji oddělil od obyčeného cajdáku. Takže jediným zástupcem balad na desce, která za něco stojí, je „Nechaj to tak“, která čerpá z melodických srandiček Faith No More. Moc se nepovedly ani popěvky „Svätý grál“ a „Dobrá správa“.

Takže když se na to dívám kolem a kolem, „Svet v ohrození“ je vcelku fajn deska. Jsou na ní skutečné perly („Svet v ohrození“, „Stratený svet“), ale i zbytečná vata („S tebou anjel môj“). Když k těm kladům připočteme Ďurindův přesvědčivý projev a některé vyloženě dobré kytarové nápady, musím konstatovat, že svým souputníkům z osmdesátých let, kteří v poslední době vydali desky, Tublatanka ukazuje záda.

Jan Skala             

Alba TUBLATANKY mně připomínají desky ALKEHOLu, samozřejmě ne hudebně, ale tak nějak symbolicky. Až na pár výjimek, kdy se stalo klasikou celé album, je naprostá většina z nich sotva průměrná s jedním až dvěma opravdu povedenými hity. Bohatě mně proto stačí mít některou z výběrových desek a nikoli všechny výlisky, co kdy ta která kapela zplodila. Taková „best ofka“ je pak ale nadupaná až po okraj a každá položka je skutečně lahodná. Tubla je pověstná svým patetismem, který šroubuje do textů i klenutní melodických linek. Právě to jí ale žeru i s navijákem, pro kultovky typu „Ja sa vrátim“, „Skusíme to cez vesmír“, „Matka“, samozřejmě „Pravda víťazí“ a mnoho dalších to pak platí trojnásobně. Nové album je ale jiné a řádně bortí výše popsané pravidlo. Ze „Sveta v ohrození“ bych totiž na potenciální výběrovku nedal jeden nebo dva kusy, ale téměř všechny! Maťo se na středně starý kolena dostal do neuvěřitelné skladatelské formy a skladby jím komponované najednou nemají (až na pár výjimek, jako např. „Revolúcia“) výrazně slabší místo. Samozřejmě to zase všechno jede podle víceméně jedné a té samé skladatelské šablony, která až takovou variabilitou neoplývá, takže se při jednorázovém poslechu celé desky nutně dostaví pocity určité jednotvárnosti. Když si ale budete pecky jako „Stratený svet“, „Pekelný vlak“, „Lietam vo výšinách“ nebo skladbu titulní pouštět osamoceně, koncentrovaná pohoda z nich sálající vám vlije litry slovensko-bratrské energie do žil. Bravo!

Pagan 8/10

www.tublatanka.sk

Seznam skladeb:
1. Svet v ohrození
2. Revolúcia
3. Pekelný vlak
4. Lietam vo výškach
5. Svätý grál
6. Zmysel lásky
7. Malý blázon
8. Stratený svet
9. Šlabikár IX.
10. Môj domov
11. Dobrá správa
12. Nechaj to tak
13. Stres
14. S tebou anjel môj

Sestava:
Maťo Ďurinda – zpěv, kytara
Juraj Topor – baskytara
Peter Schlosser – bicí

Rok vydání: 2010
Čas:
Žánr: hard n´heavy
Label: Curepink
Země: Slovensko

Diskografie:
1985 – Tublatanka
1986 – Skúsime to cez vesmír
1988 - Žeravé znamenie osudu
1990 - Nebo-peklo-raj
1992 - Volanie divočiny
1993 - Poďme bratia do Betlehema
1994 - Znovuzrodenie
2001 - Pánska jazda
2005 - Patriot
2006 - Vianočný deň
2010 – Svet v ohrození

Související články:
TUBLATANKA - Tublatanka
TUBLATANKA - Skúsime to cez vesmír
TUBLATANKA - Žeravé znamenie osudu
TUBLATANKA - Nebo - peklo - raj
TUBLATANKA - Volanie divočiny
TUBLATANKA - Poďme bratia do Betlehema, Vianočný deň
TUBLATANKA - Znovuzrodenie
TUBLATANKA - Pánska jazda
TUBLATANKA - Patriot


Vydáno: 21.06.2010
Přečteno: 8045x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No dobrá,...6. 09. 2010 22:02 Venca Votruba
Václave...6. 09. 2010 21:24 Pepsi Stone
Pánská jazda mě...6. 09. 2010 12:29 Venca Votruba
Pánska jazdaPánska jazda je...6. 09. 2010 8:41 Marek
Práveže podľa...6. 09. 2010 8:39 Marek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09801 sekund.