ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LABYRINTH - Return To Heaven Denied Pt. II - A Midnight Autumn's Dream

Desku „Return To Heaven Denied“ z roku 1998 považuju za jednu z nejlepších nahrávek novodobých power/speed metalových dějin. V diskografii této italské kapely ale čněla jako růže mezi trním, protože ji žádné z dalších pěti alb nesahalo ani po notové kotníky. A důvod byl (alespoň u třech posledních desek) zřejmý: z kapely odešel tvůrce veškérého úspěchu, Olaf Thorsen a zbylí členové bez něj zůstali bezradní jako vesnickej balík v New Yorku. Jako zázračné zjevení se proto jevily loňské informace, které hlásaly nejen Olafův návrat, ale rovnou také sequel úspěšné desky „Return...“. Jenže obrovskou radost hbitě následovaly pochyby a řada otázek typu: „Není to pouze laciný a přece jenom příliš okatý pokus o rozfoukání dávno vyhaslé slávy?“ nebo „Nebude proboha „Return Pt. II“ navazovat na poslední tři desky LABYRINTHu, které byly všechno jiné, jen ne power a speed metal?“, a nakonec: „Mají takové otázky v recenci vůbec smysl, když už se stejně každý podíval na výsledné hodnocení a je tedy jasné, že všechno dobře dopadlo?!“

Ano, je to oficiální, o propadák se v žádném případě nejedná a ačkoli na kvalitu originálu se úplně navázat nepodařilo, speed metalová vášeň doprovázená řadou podmanivých melodií je zpět. A nutno dodat, že aktéři LABYRINTH neponechali nic náhodě a podřídili tomu úplně všechno. Počínaje obalem, který je tématicky téměř identický s tím původním a konče řadou úmyslně shodných motivů a kytarových vyhrávek. Tohle někomu možná bude znít jako bezzubá vykrádačka, ale není tomu tak, neboť Italové svoji hudební reminisenci dokázali oživit s nebývalým důvtipem a elegancí.

Album (jehož celý název bych opravdu nechtěl opisovat 100krát za trest na tabuli) kupříkladu začíná úplně stejným motivem, kterým startovala jednička, ale místo kláves jej vyhrávají kytary. Tenhle nápad je znamenitý, neboť v posluchači okamžitě evokuje kouzlo původní nahrávky a nic v tu chvíli nenasvědčuje tomu, že tu dlí dvanáctiletá časová propast. Další hudební vzpomínky důmyslně vložené do aktuálního materiálu se budou objevovat i později, přičemž desku nostalgicky zakončí akustický motiv vyjmutý z půvabné balady „Falling Rain“.

Pokorná úcta k původní nahrávce (včetně téměř totožného zvuku) je tedy všudypřítomná a jejím logickým důsledkem je i patřičná konzervativnost, která vedla Thorsenovo kompoziční pero. LABYRINTH si už prostě nemohli dovolit další hrátky s posluchačovou trpělivostí, a tak všechno vsadili na tu zdánlivě nejjistější, ve skutečnosti ale zdaleka nejriskantnější kartu. Kdyby se totiž nepovedla ani tahle deska, už nic by je nezachránilo. O co přísnější bylo očekávání oddaných fanoušků (Japonci z toho museli mít vyloženě mokrý spodky), o to pozitivnější ale teď musí být jejich reakce při poslechu aktuální fošny a to, že do žánru nepřináší zhola nic nového, jim bude s těžkou pravděpodobností u prdele.

Objektivněji bude asi většina písní přijata jako slušně odvedená řemeslná práce. Autor těchto řádků ale bohužel nemůže být objektivní, protože původní deska z přelomu milénia těžce formovala jeho hudební cítění. Už pouhý fakt, že se Italové k tomuto odkazu vrátili a (hlavně!) s hrdostí vztyčili jeho povadlý prapor, pro mě znamená obrovskou radost a dost možná i nejpříjemnější překvapení tohoto roku vůbec.

Petr Štěpnička             


www.labyrinthband.com

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. The Shooting Star
2. A Chance
3. Like Shadows In The Dark
4. Princess Of The Night
5. Sailors Of Time
6. To Where We Belong
7. A Midnight Autumns Dream
8. The Morning's Call
9. In This Void
10. A Painting On The Wall

Sestava:
Rob Tyrant - zpěv, baskytara
Olaf Thörsen - kytara
Andrea Cantarelli - kytara
Andrea De Paoli - klávesy
Alessandro Bissa - bicí

Žánr: melodický speed//power metal
Rok vydání: 2010
Čas: 57:58
Produkce: Olaf Thorsen a LABYRINTH
Label: Scarlet Records
Země: Itálie

Diskografie:
1996 - No Limits
1998 - Return To Heaven Denied
2001 - Sons Of Thunder
2003 - Labyrinth
2005 - Freeman
2007 - 6 Days To Nowhere
2010 - Return To Heaven Denied Pt. II - A Midnight Autumn's Dream

Související články:
LABYRINTH - Return To Heaven Denied


Vydáno: 12.09.2010
Přečteno: 4310x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Musím souhlasit,...13. 09. 2010 22:12 Bubák
Hezká a pozitivní...13. 09. 2010 8:41 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11365 sekund.