DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LINKIN PARK - A Thousand Suns

Byl konec roku 2000, když deska „Hybrid Theory“ spustila doslova hudební revoluci, přivedla tehdy populární styl zvaný nu-metal do hitparád a přiblížila jej masovému publiku. Korn nebo Limp Bizkit sice slavili úspěchy, ovšem v porovnání s tím, co způsobili Linkin Park se najednou jejich sláva zdála být titěrná. „Hybrid Theory“ se stala bestsellerem, kterého se jen v Americe prodalo deset milionů kopií. Najednou věci jako „Crawlin´“, „One Step Closer“ nebo „In The End“ vyhrávaly skoro z každého bytu, z každého auta. Linkin Park svůj úspěch zúročili na další desce „Meteora“, která sice omílala stejný vzorec, ovšem obsahovala silné skladby jako „Numb“, „Breaking The Habbit“ nebo „Somewhere I Belong“. Prodeje šly pochopitelně trochu dolů, ovšem platinový úspěch byl zaručený.

Proto si Linkin Park před třemi lety mohli dovolit vydat vcelku slabou desku „Minutes To Midnight“, kterou sice platina také pokryla, ale řada posluchačů už jejich trend prokoukla a v porovnání s „Hybrid Theory“ se jednalo jen o čtvrtinový prodej. A teď by mě moc zajímalo, kolik se prodá novinky „A Thousand Suns“. Jestli se znovu potvrdí, že kvalita jde ruku v ruce úspěchem, tak doufám, že si tohle „dílo“ nekoupí nikdo.

Vždycky jsem byl u hudební tvorby zastáncem vývoje jednotlivých kapel. Jenže když si poslechnete „Hybrid Theory“ a hned potom „A Thousand Suns“, neuvěřili byste, že to hraje jedna kapela. Nejde o styl, přestože kytara se na „A Thousand Suns“ objevuje tak sporadicky (na rozdíl od elektroniky), že kdyby tam nebyla vůbec, nikdo si toho nevšimne. Tady jde o skladby. „Hybrid Theory“ obsahovalo jeden hit vedle druhého. „A Thousand Suns“ obsahuje jednu zrůdnost vedle druhé. Víceméně se jedná o samplované plochy, pod kterými se ozývá mluvozpěv. Světlá chvilka vždy nastane, když se ke slovu dostane zpěvák Chester Bennington, ovšem jeho klasický projev (a pochopitelně největší deviza kapely) je na této desce nějakým záhadným způsobem zatlačen do pozadí.

Dobrých melodií aby člověk taky pohledal. Výjimkou může být třetí v pořadí „Burning In The Skies“, která má vcelku výrazný refrén. Hudebně se ale jedná o nasládlou popovou věc, kterou ještě v polovině trochu zachrání slušné kytarové sólo. Výrazným kouskem ještě je pilotní singl „The Catalyst“, který má být tahounem celé desky. Má plnit takovou funkci jako kdysi „Crawlinˇ“ nebo „Somewhere I Belong“. Těm ovšem nesahá ani po kotníky a navíc vás ještě zprudí hlavní motiv skladby, což není nic jiného než odporný syntezátorový zvuk eurodiska poloviny devadesátých let. Twenty 4 Seven nebo 2 Unlimited hadr. Pamatujete? Paráda, co?

Prostě nemá smysl rozebírat skladbu za skladbou. Ono se v podstatě není o čem bavit. Tahle deska totiž nikdy neměla vyjít. Totálně zneuctila jméno kdysi velice respektované a nadějné kapely. Abych ji pasoval na titul „totální kýbl sraček“ tomu zabraňuje jen výtečný hlas hlavního představitele.

Jan Skala             

Uvažuju nad tím, jak řekl Pepsi, že se Linkin Park posunuli vážně někam úplně "do háje" od toho, kde začínaly – (vlastně díky „Hybrid Theory“ se já kdysi dostala až k metalu), ale když odstoupíme od faktu, že by tohle měli být Linkin Park, svým způsobem se mi ty elektronicky „zprzněné“ písničky celkem líbí. Ne všechny, něco je pořádná dávka nudy, hlavně od třetí skladby dál, ale v jiných si něco najdu.
Tady se hlavně už totiž nedá mluvit o nu-metalu. V současnosti je hodně moderní do muziky, co se kdysi pyšnila s nějakým metalovým přízviskem, strkat hodně elektronických prvků. Viz třeba takoví 30 Second To Mars a jejich „This Is War“ nebo i novinka Sonic Syndicate „We Rule The Night“, kterou jsem hodnotila nedávno. Sotva se to dá nazývat přirozeným vývojem, ale ve finále se třeba zrovna mně elektronické prvky líbí. Pro to nemůžu ani zatratit nové LP, ačkoliv s jejich první a druhou deskou už novinka nemá vážně skoro nic společného. Tady se staví na pompéznosti skoro až soundtrackového rázu. Co mi poněkud vadí, jsou současné rapové části Mikea Shinody, které kdysi zněly v kombinaci s Chezzovým vokálem harmonicky. Na novince mě prostě tahají za uši.
Starší tvorbu mně osobně nejvíc připomíná například začátek „Blackout“ a i když skladba přechází zase do té počítačové roviny, zní mi celkem zajímavě. U mě je to tak půl na půl. 50%, zbytek bych s klidným srdcem smazala.

Veronika 5/10

www.linkinpark.com

Seznam skladeb:
1. The Requiem
2. The Radiance
3. Burning In The Skies
4. Empty Spaces
5. When They Come For Me
6. Robot Boy
7. Jornada del Muerto
8. Waiting For The End
9. Blackout
10. Wretches And Kings
11. Wisdom, Justice And Love
12. Iridescent
13. Fallout
14. The Catalyst
14. The Messenger

Sestava:
Chester Bennington – zpěv
Mike Shinoda - zpěv, kytara
Brad Delson - kytara
Dave Farrell - baskytara
Joe Hahn - klávesy, programování, samply
Rob Bourdon - bicí

Rok vydání: 2010
Žánr: poprock, hip-hop
Čas: 47:56
Label: Warner Bros
Země: USA

Diskografie:
2000 - Hybrid Theory
2003 - Meteora
2007 - Minutes To Midnight
2010 – A Thousand Suns


Vydáno: 21.09.2010
Přečteno: 5256x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Neni to tak spatny...9. 10. 2010 2:04 vnexe
1,5? Si děláš...3. 10. 2010 10:24 LS
Hybrid TheorySouhlas, HT byla...23. 09. 2010 18:44 Jonash
Bohužel, já nikdy...22. 09. 2010 21:02 Tassadar
Ladislav: What...21. 09. 2010 21:03 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11704 sekund.