TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAYONARA - Chceme zaplout trošku do hardcoru

Jen dva roky funguje kapela Sayonara, pocházející ze Smržovky u Jablonce nad Nisou a už si stihla udělat vcelku slušné renomé. Letos také vydala svou první eponymní nahrávku. Ta obsahuje ty nejlepší skladby, které Sayonara za svou kariéru složila, včetně svého nomen omen, věci "Harley". Právě ona nejvíce symbolizuje motorkářský duch kapely. O tom, o plánech do budoucna a o řadě dalších věcí se rozpovídal kytarista Honza Mulač, kterému nikdo neřekne jinak než Johnny. Tak tedy...

Můžeš představit kapelu Sayonara? Jak dlouho hrajete, v jaké složení, ...?
Kapela Sayonara měla prvopočátky vlastně už dávno před všude udávaným založením. Založili jsme ji tehdy spolu s bývalým bubeníkem Lukášem Hrádkem, ale nemělo to dlouhého trvání a po pár měsících jsem zdrhl spolu s Hanzem (tehdy druhá kytara) a taky s bývalým basákem Matym do kapely Vlastní Tvorba 1984, kde jsme 3 léta fungovali. Po odchodu z Tvorby jsem hned věděl, že to dám zase do kupy a Hanz jakožto multihráč snad na všechno se nabídl, že zasedne za škopky. Začali jsme pracovat na repertoáru a basu jsme navlíkli Matymu, který ale dlouho nevydržel a zase jsme hledali basáka. Poté se nabídl Jirka, který je naším členem až do teď a snad bude dál. No a potom jsme do toho doslova dokopali Špáču jakožto zpěváka, ale modřiny už nemá (smích). Tím bych taky měl asi zdůraznit, že na začátku zpíval pouze Hanz.

Sayonara nedávno vydala svou první nahrávku. Co na ní posluchači mohou slyšet?
Nahrávka byla dotočená v lednu 2010 u nás ve zkušebně, což je na ní i slyšet, ale na ty podmínky bych řekl, že Hanz udělal jakožto zvukař dobrou práci a výsledek je celkem dobrý. I když jsme už měli pár připomínek, ale finanční prostředky nám profi nahrávku prostě nedovolují. Úvodní písnička je instrumentální a pak jsou všechny zpívaný. Uslyšíte skladby o motorkářích, o útěku, přátelství a hlavně o SAYONAŘE. Teď připravujeme nový materiál a chceme co nejdříve udělat něco nového a lepšího...

Skladba "Harley" je jakási vaše neoficiální hymna. Považujete se za motorkářskou kapelu?
To je těžký, protože jedinej, kdo má zatím mašinu, je Jirka, ale my to určitě doženeme. Ten styl a všechno co k tomu patří se nám všem rozhodně líbí a dokonce jsme už uspořádali i výjezd ze Smržovky do Pekelných dolů, kde jsme potom zahráli a účast byla hojná. Při té příležitosti jsme natočili i materiál na klip právě k písni Harley.

Jaké jsou vaše největší vzory? Z vaší muziky jsou jasně slyšet vlivy Motörhead nebo ZZ Top, ale byly to právě tyhle kapely, které vás ovlivnily nebo jste poslouchali jiné?
To snad nemá ani cenu všechny vzory vypisovat, navíc postupem času se tento kruh určitě víc a víc rozrůstá. Chtěli jsme určitě hrát takovejhle šlapavej rock, ale neřekl bych, že jsme se při tom nechali ovlivnit nějakou určitou kapelou. Navíc nový skladby, na kterých děláme, budou zase trošku jiný, ale pořád z toho bude cítit Sayonara. Každopádně ZZ Top i Motörhead jsou fajn.

Rocková muzika se vždycky hraje líp, když jsou v kapele dvě kytary. Vy máte jenom jednu. Je to tím, že byste k sobě nemohli sehnat nikoho vhodného nebo vám prostě ta jedna kytara stačí?
Tak to nevím, jestli se rocková muzika hraje se dvěma kytarama líp a neříkám že jsem nějakej kytarovej virtuóz, ale chci si vystačit sám, to spíš s klukama přemýšlíme, že to obohatíme něčím jiným, napadlo nás violoncello nebo klávesy.

V prvním roce vaší existence jste hráli jen ve vašich domovských severních Čechách, na Jablonecku, Liberecku. Pak už jste ale začali přesahovat hranice regionu. Kam všude už jste se se Sayonarou podívali a kde se vám hrálo nejlíp?
Zatím jsme opravdu hráli hlavně u nás na severu. Nejdál jsme byli v Plzni a ve Žďáru nad Metují. Hraje se nám nejlíp, když je vidět, že si to lidi užijou, protože my hrajeme hlavně pro lidi. Do teď ale nemůžu říct, že by nějaký určitý hraní bylo to nejlepší a totál zarytý v hlavě...

Myslíš si, že klasická rocková hudba jako hrajete třeba vy je už přežitá nebo že právě ta nikdy ve své pravé podstatě nevymře?
No já si myslím, že dobrým příkladem jsou třeba Beatles. Někde jsem dokonce slyšel, že jejich nahrávky budou s různejma dokumentama o lidstvu vystřelený do vesmíru, kde budou prostě putovat jako nějakej balíček pro mimozemšťany.

Slyšel jsem, že do budoucna hodláte experimentovat. V čem ty experimenty budou spočívat?
Chtěli bysme trošku zaplout do hardcoru a dělat písničky i progresivnější, při tom ale určitě musíme zachovat kouzlo skladeb a nepřehánět nic s vyhrávkama. Už máme z jiné nejmenované kapely někteří zkušenost, že všeho moc škodí a když je něco hodně složitý, je to potom pruda. Každopádně to hodně ovlivní i příchod kláves nebo cella, jak jsem zmiňoval, máme dokonce možnost využít operní zpěvačku, ale to není nic oficiálního, řekl bych, že na to ještě nejsme připravení.

Klávesy a operní zpěv? Bude se tím pádem měnit hardrockový styl Sayonary? Nehodláte se snad posunout blíž k Nightwish, Rhapsody of Fire a podobně...
Opravdu bych o tom zpěvu teď vůbec nemluvil, ale ty klávesy jsou hodně v jednání. Jenomže nikdo nejsme asi nadšenec klávesovejch desetiminutovejch sól, takže půjde hlavně o plochu. Co se týče Nightwish, tak to asi opravdu nehrozí, to jsme tak trochu na jiným břehu.

Působíte teprve dva roky, dá se říct, že máte ještě všechno před sebou. Jaká je vaše meta, kterou byste chtěli docílit?
Tak určitě toho je víc a kapely mají tohle asi podobný. Chtěli bysme určitě hrát někdy předskokana někomu hodně velkýmu, pak třeba vyhrát nějakou soutěž a jezdit po festivalech. Já mám ale stejně největší radost, když lidi pařej a je vidět, že je to bere a je jedno, jestli je narvaná malinká hospoda, kam se vejde stěží 50 lidí, nebo je to sál velikej jako prase.

Ty jako kytarista... máš nějaké vzory?
Mým prvním vzorem byl James Hetfield, potom Dimebag Darrell, Zakk Wylde, Slash..., je toho spousty. Jmenuju hlavně lidi, z jejichž kytary je cítit obrovský charisma, a to je pro mě rozhodně víc, než když někdo zahraje milión tónů za vteřinu a myslí si, jak je strašně hustej...

Když vás budou chtít lidi vidět, kam se na vás můžou přijít podívat?
Všechno je vidět na stránkách - www.sayonara.biz, www.bandzone.cz/sayonara a taky v dnešní době facebookmánie si nás můžete vyhledat a přidat i na facebooku a budete o všem aktuálně informováni. Jsme ze Smržovky, tak kdyby někdo hodně chtěl, tak někdy vysedáváme v baru ,,U Makkse´´.

Jan Skala             


www.sayonara.biz


Současná sestava
Mr. Špáča - zpěv
Johnny Metalizér - kytara
Jirka Bass Boss - baskytara
Hanz Bicelizér - bicí


Vydáno: 16.11.2010
Přečteno: 3272x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09631 sekund.