CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANGRA – Aqua

Poslouchat Angru může být pro ucho, které je navyklé „běžnému“ evropskému či americkému power metalu, napoprvé asi stejně těžký oříšek, jako když se mírně pokročilý angličtinář pokouší přelouskat Shakespeara v originále. Tohle srovnání se samozřejmě nabízí, neboť kapela uvedla, že právě tenhle anglický klasik je svým dílem při psaní nové desky inspiroval. „Aqua“ byla mezi fanoušky bezpochyby nesmírně očekávaná. Jistě, že nás má většina pořád Angru spojenou s Andre Matosem, ale Edu Falaschi už dlouho důrazně dokazuje, jak dobře si s ním kapela vede. Otázkou tedy bylo jen to, jak se podaří navázat na předchozí geniální počin „Aurora Consurgens“.

A překvapí vůbec někoho, že zase geniálně? I přes všechny problémy a kopance, které poslední dobou tyhle brazilce potkávají, zůstává jejich tvůrčí génius nepoznamenaný a nic mu nebrání v dalším růstu. Jejich křehká progresivní hudba při poslechu hladí po duši, ve správných chvílích příjemně nakopává a téměř neustále překvapuje. Hned na úvod tu máme dvě typické speedové skladby s jasně rozpoznatelným rukopisem. Edu už od první skladby jasně ukazuje, že je neskutečný zpěvák a ačkoli jeho hlas trefuje opravdu ty nejvyšší tóny, pořád nehrozí, že by to bylo protivné – a myslím, že v jeho případě to snesou i posluchači, kteří výškařům normálně příliš nefandí.

Ze začátku alba se hned ponoříme do příjemných proměnlivých melodií, mezi kterými se hlas pana Falaschiho s lehkostí proplétá a kouzlí přitom nevídané variace. Opravdové perly ale přicházejí až v hlubších útrobách desky – a jsou to bezpochyby ty pomalejší kousky, kde má všechno to mistrovství šanci pěkně vyniknout a není skryté pod výraznou rytmiku, jak je tomu u skladeb rychlejších. Zadumaná „Lease Of Life“ (mimochodem dozdobená velmi působivým klipem), kde se Edu se zpěvem drží pěkně v hlubších tónech, nádherná, geniální, všemi možnými superlativy počastovaná „A Monster In Her Eyes“ s půvabnou akustickou kytarou, hned následující – velmi originální „Weakness Of A Man“, která v sobě kombinuje dobrou desítku různých stylů (v jednu chvíli můžete slyšet dokonce country kytaru) či závěrečná, trochu pohádková „Ashes“ s úchvatným klavírem (který je opět velkou ozdobou celé desky).

Opět samozřejmě nechybí ani netradiční nástroje (vždy velmi vkusně a nenásilně zakomponované) a sem tam trocha té exotiky. Změny temp a stylů ve chvílích, kdy byste to nečekali a možnost objevovat pořád nové a nové vrstvy s každým dalším poslechem. Angra se svými kompozičními postupy dotýká geniality a její písně se přesto stále velmi příjemně poslouchají. Popravdě jsem nečekala, že zvládnou překonat předchozí počin – ale podařilo se. Na první poslech je to možná trochu těžší sousto, ale stačí se trochu soustředit a vykoukne na vás nádherně vybroušený hudební diamant.

Ray             

Nová deska ANGRY je z pohledu žánru těžko zařaditelná, jednou se hraje nejsprostší speed metal („Arising Thunder“), za kterej by každou jinou partu všichni odsoudili, ale u ANGRY to bůhvíproč prošlo, jednou se drhne hustá progrese (nezajímavá „Hollow“) a jindy zase citopudné, něhou vnitřního bytí prostoupené balady (rozverná „Lease Of Life“ nebo prvky vážné hudby obsahující „Ashes“). Po prvních dvou skladbách se hudební struktura těžce změní (proto na albu působí zejména „Arising Thunder“ velmi nepatřičným dojmem) a začne střídání nebo rovnou prolínání dvou zbylých kategorií. Když se nic kompozičně nekomplikuje a (mnohdy až příliš zašmodrchaná) progrese uvolní průchod líbivým melodiím, je to pokaždé naprosto úchvatné a rovněž hodně podobné nadpozemské tvorbě krajanů AQUARIA (což je kompliment). Naštěstí melodie nad progresivní kakofonií převažují a poslech nové ANGRY tak zůstává, i přes onu žánrovou roztříštěnost, velmi příjemným zážitkem.

Pagan 8/10

www.angra.net

Angra - Lease Of Life

Seznam skladeb:
1.Viderunt Te Aquae
2.Arising Thunder
3.Awake From Darkness
4.Lease Of Life
5.The Rage Of The Waters
6.Spirit Of The Air
7.Hollow
8.A Monster In Her Eyes
9.Weakness Of A Man
10.Ashes

Sestava:
Edu Falaschi – zpěv
Kiko Loureiro – kytary
Rafael Bittencourt – kytary
Felipe Andreoli – basa
Ricardo Confessori – bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 49:22
Vydavatelství: Voice Music/JVC Music/SPV
Země: Brazílie

Diskografie:
1993 – Angels Cry
1996 – Holy Land
1998 – Fireworks
2001 – Rebirth
2004 – Temple of Shadows
2006 – Aurora Consurgens
2010 – Aqua


Související články:
ANGRA - Temple Of Shadows


Vydáno: 20.11.2010
Přečteno: 5292x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Albem jsem mírně...24. 11. 2010 8:06 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11263 sekund.