NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CALLIBOS M.S. - Nosferatu

V květnu roku 2009 oznámili jméno kapely, v září téhož roku donahrávali své promo, obsahující čtyři kousky. A téměř do roka a do dne vydali i svůj debutový plnohodnotný počin, nazvaný „Nosferatu“. Řeč je o olomouckých Callibos M.S. (preventivně připomínám, neplést s olomouckými Calibos, i když se u tohoto upozornění kroutím jako had…), v jejichž čele stojí nezaměnitelný M.S., tedy Mirek Spilka. Nevěřím, že by kauza rozštěpu Calibos zůstala příznivci obou kapel nepovšimnuta, ale pro přesnost doplňuji, ano, nezaměňovat, ačkoliv Mirek Spilka dlouhá léta křičel do mikrofonu u Calibos. A zejména tenhle fakt (nemluvě o vydařeném promu) v mých očích již předem setřel z „Nosferatu“ jakékoliv debutové aróma.

Co se změnilo u Callibos M.S. od vydání proma? Lehce se rozšířila sestava, baskytary se chopil Lukáš Insun Vymětal. Lehce se pozměnila vizáž (ehm, tedy spíš „slyšáž“ ;-) ) promáčovských skladeb. Na desce zanechal nezanedbatelnou stopu i Spilka junior svým klávesovým šmrncnutím. Co se nezměnilo (a přiznávám, že kdyby ano, možná bych uvěřil v neposkvrněné početí…), to je nekomplikované uctívání starého dobrého klasického heavíku. Nemám sebemenší potřebu měnit již jednou napsané a tak mi jako základní charakteristiku „Nosferatu“ dovolte použít pár řádků z loňska - „Callibosům se podařilo všem kouskům vtisknout svůj (nebo Calibosí?) ksicht, slibně smíchat přiměřenou agresi, melodickou měkkost, nezbytná sóla, šlapající rytmus i vypjaté okamžiky. Výsledkem je moderně archaický, skvěle zahraný melodický heavy metal. Hezké vzpomínky na budoucnost.“

Čtveřice „starých“ (tedy promáčových) skladeb zaznamenala jen kosmetické úpravy – nepatrně zvolněné tempo v dostihově živelných „Náhodách“ či chybějící vokály v „Andělovi v dlani“ se ukázaly být jen železnou košilí, která se systematickou masáží novými verzemi dá snadno svléknout, takže jen nešťastné zavtipkování s „Vikingovým“ intrem mě nevybíravě kleplo přes uši. Novinkami Callibos M.S. napsali oba nové krajní póly desky. A je docela úsměvné, že to, co mi vadí na mém nejméně oblíbeném kousku desky („Dům“), tedy radikální kontrast v různých náladách písně (v tomto je uvolnění kousavé nálady příliš přeslazené) , je to, na co vsázím u osobní topky, polobaladě „Plameny“ kde kontrastní spojení vláčného úvodu s úžasně dynamickou prostřední pasáží je mimořádně šťavnaté. A aby se to nepletlo, druhý největší aplaus u mě Callibos M.S. sklízí za nejpřímočařejší melodii, zahranou bez velkých gest či snad pokusu o nějakou náladovou exhibici, v závěrečném „Šmírákovi“ s velmi chytlavým kytarovým motivem. Výše uvedené rozdělení na staré (tedy na promu zveřejněné) a nové skladby berte však prosím čistě účelově, pro heavíkáře tvorbou Callibos M.S. dosud nepoznamenané nebude hrát žádnou roli, neb „Nosferatu“ je kompaktní záležitost, uctívající dávno napsaná pravidla jako z encyklopedie – silné chytlavé melodie, výrazné kytary, přímočaré riffy, razance a energie. Do celkového konceptu mi skvěle ladí svým způsobem strohé (občas až náznakově schématické) textování Mirka Spilky i jeho nezaměnitelný, rozsahově nepříliš pružný, přesto dostatečně přitažlivý a emotivní chraplák.

Největší radost mi udělal fakt, že Callibos M.S. nenaplnili mojí obavu ze stereotypní pasti. A tak po nedávno vydaných hysterických debatách s nejvyšším je „Nosferatu“ další plackou, se kterou hevíkář nemůže šlápnout vedle.

P.S. Ten potměšilec ve mně si už mne ruce a mumlá si pod fousy „no, Calibosové, doufám, že tuhle rukavici nenecháte jen tak ležet… ;-)“

Savapip             


bandzone.cz/calibosms

Seznam skladeb:
1. Nosferatu
2. Anděl v dlani
3. Dům
4. Náhody
5. Plameny
6. Viking
7. Železní ptáci
8. Absurdistán
9. Šmírák

Sestava:
Miroslav Spilka - zpěv
Stanislav Krejčí - kytara
Petr Kitaš - kytara Lukáš Insun Vymětal - baskytara
Robert Vémola - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 32:50
Země: Česká republika

Související články:
CALLIBOS M.S. - Promo


Vydáno: 25.01.2011
Přečteno: 4107x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborná věc!Chytlo mě to hned...1. 12. 2011 11:25 b.wolf
cdCelé cd Nosferatu...13. 02. 2011 21:10 Ironek
recenzeSkvělá recenze....26. 01. 2011 12:07 Neofcallms
Díky za recenzi....25. 01. 2011 13:31 Mirek Spilka


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09339 sekund.