ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BILLION DOLLAR BABIES - Die For Diamonds

Název kapely může být trochu zavádějící. „Billion Dollar Babies“ je pochopitelně název jednoho z nejslavnějších alb legendárního černokněžníka Alice Coopera, jenomže stejnojmenná skandinávská kapela považuje tvorbu Alice Coopera jako jen jeden z mála inspiračních proudů. A když se na to budeme dívat do důsledku, je Cooper pro Billion Dollar Babies vlivem pouze ze svého období ohraničeného alby „Constrictor“ (1986) a „Hey Stoopid“ (1991). Billion Dollar Babies jsou totiž typickými představiteli Nové vlny skandinávského glam metalu, tedy stylu, který poslední dva roky totálně válcuje Evropu a chrlí jednu kapelu za druhou.

Billion Dollar Babies mají všechno, co musí kapely zmíněné vlny mít. Na fotkách jsou pořádně vyzývaví jako by se učili od samotných Mötley Crüe, jejich koncerty zdobí hradby Marshallů, umí napsat pořádně hitovou skladbu, která nepostrádá komerční potenciál a nechybí jim pochopitelně kus muzikantského umění. I když vysvětlujte tohle fanatickému příznivci Dream Theater.

Jejich debut „Die For Diamonds“ je ukazuje jako už takřka dospělou rock n´rollovou kapelu, tedy tím, čím trpěla první alba jejich souputníků jako King Lizard, Peep Show, Distroted Wonderland nebo Dustineyes. Billion Dollar Babies na „Die For Diamonds“ vyzráli a překládají kolekci deseti vyvážených věcí, které můžeme považovat za sbírku hitů. „Buď jsou není ani jeden hit nebo jsou to hity všechno,“ řekl kdysi jeden z mých kamarádů na adresu debutu Crashdïet „Rest In Sleaze“. A podobné přirovnání můžeme použít i pro „Die For Diamonds“.

Už od startovací „Boys Night Out“, kterou provázejí šťavnaté dechy, přes stadiónové hymny „Highes Mountain“ a „Restless Minds“ se dostáváme až k nezvykle tvrdé „Lose It“, kterou pohání kupředu hladové riffy a skladba jimi získává kovový nádech. Pak je tu „Key To My Heart“, což je pravděpodobně největší hit desky s refrénem, za který by se nemuseli stydět ani Bon Jovi a jenž, pokud kapela bude mít kapku pověstného štěstí, bude bourat (i když zatím asi jen v předprogramu slavnějších kolegů) všechny stadióny světa.

„Second Time“ nepřekvapí zhola ničím a je jednou z hlušších míst desky. Zato „Right On Time“ má své kouzlo zejména v tom, že po tradičně silném refrénu nepřijde, jak bývá zvykem, kytarové sólo, ale slovo si převezme rock n´rollově laděný klavír, který skladbu trochu přenese do atmosféry zahulených saloonů Divokého západu. A pomalu jdeme do finiše. „Stand Your Ground“ se, byť trochu nevýrazně, vrací k hairmetalové explozi (zejména díky úvodním kytarám) konce osmdesátých let, „Nineteen Ninety Four“ zase trochu zachrastí metalovým řetězem a závěrečná „We Don´t Live Forever“ má v sobě kromě hitového potenciálu pořádnou dávku rebelského výrazu, až máte strach, že na vás zpěvák Frankie Rich flusne jedovatou slinu.

Kdybych měl přistoupit k hodnocení, tak mi nezbývá než konstatovat, že se „Die For Diamonds“ povedla. Možná mi na ní chybí nějaká pro glam metalové kapely tolik typická balada, jenže ono to jde i bez nich. Zmínil jsem tu „Rest In Sleaze“. „Die For Diamonds“ nebude s největší pravděpodobností tak přelomovou deskou jakou byla tahle prvotina Crashdïet, ale dle mého bude jednou z důležitých nahrávek Nové vlny skandinávského glam metalu. Billion Dollar Babies mají v současné době potenciál stát se jednou z vedoucích kapel žánru. Uvidíme, jestli jej zúročí.

Jan Skala             


www.myspace.com/bdbabies

Seznam skladeb:
1. Boys Night Out
2. Highest Mountain
3. Restless Minds
4. Lose It
5. Key To My Heart
6. Second Time
7. Right On Time
8. Stand Your Ground
9. Nineteen Ninety Four
10. We Don't Live Forever

Sestava:
Frankie Rich - zpěv
Pat Kramer - kytara
Jon Silver - kytara
Nic Lester - baskytara
Anthony Edmund Fox - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 37:42
Label: Esmerelda Music Records
Země: Švédsko
Žánr: hair metal

Diskografie:
2011 - Die For Diamonds


Vydáno: 19.03.2011
Přečteno: 3345x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
I já souhlasím,...19. 03. 2011 10:58 Ray
Super deska....19. 03. 2011 10:50 Veronika


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11383 sekund.