Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PORTA INFERI - Another World

Po dvou demech vydává novojičínská smečka PORTA INFERI konečně plnohodnotné album. Píšu konečně, protože tuhle kapelu mám díky ukázkám na Bandzone už dlouho v merku a její debut jsem tak očekával s natěšenou netrpělivostí. A nic mě neodradily ani škatulová označení, kterými se sami členové řadí (alespoň dle zadní části bookletu) do progresivní odnože power metalu, jež mně obvykle příliš nevoní, avšak v tomto případě je toto zařazení (za sebe tedy dodávám, že naštěstí) poněkud scestné. Subžánrem prog/power by se snad dala popsat lehce složitější struktura některých skladeb, avšak co se týká „uživatelské“ vstřícnosti a plynulosti rytmů či melodií, tak to už je pouze power metal, ryzí a čisťounký jako roucho nevěstino.

Přesto jsem hned v zápětí nucen dodat, že pro recenzenta není CD „Another World“ vůbec snadným oříškem. Z písní na nás totiž dýchne hned několik zásadních elementů, které do sebe vzájemně narážejí, tříští se jeden o druhý, občas se dokonce popírají a výsledné pocity jsou nakonec dosti chaotické. Vedle jednoznačného kompozičního talentu, jehož corpus delicti se obnaží v každé skladbě, je zde přítomna i těžká dramaturgická nejistota, která oněm povedeným motivům nedovolí naplno zdůraznit jejich sílu a naopak je v konečném důsledku značně relativizuje.

Když to přeložím do češtiny, znamená to, že téměř všechny skladby nabídnou perfektní žánrové momenty, stejně jako řadu nepříjemně hluchých míst. A to i navzdory tomu, že je zde aplikována okázalá orchestrální složka s mnohdy až goticky dramatickým základem. Jako příklad si poslužme úvodním a zároveň titulním songem. Mini-intro obsažené přímo ve skladbě navodí příjemné napětí, které ještě vyhobluje nástup mohutných riffů, symfonické epiky a následného zrychlení. V tu chvíli si jeden řekne: „To je panečku ale bomba!“. Jenže pak přijde změna rytmu a celkem nepoutavé slokové frázování zpěváka Míry Raindla. To úvodní nadšení podstatně zchladí, pak ale zase nastoupí příjemná melodie, u které je ovšem těžké identifikovat, zda-li jde o bridge nebo rovnou refrén. Nebo je refrénem tupě opakovaný název písně, který následuje v poněkud chaotické mezihře? Struktura této skladby je zkrátka velmi záhadná a ať už jsou odpovědi na mé otázky jakékoli, rozhodně to v komplexu působí rozpolceným a značně nedotaženým dojmem (viz dramaturgická nejistota).

Další písně už naštěstí mají jasnější kontury, dojem oné rozpolcenosti ovšem do určité míry přetrvá. Zdaleka nejlépe si v této pocitové skrumáži nakonec vede skladba „Black River“, která díky ženské vokální výpomoci Pavly Žeravíkové z kapely SINISTRA, silným melodiím v perfektně sladěných slokách, přechodech i hitovém refrénu, vítězí na všech myslitelných frontách. Žádné zbytečné složitosti, ale přímočarý a chytlavý tah na branku, přesně to naznačuje cestu, kterou by se měli napříště členové PORTA INFERI permanentně vydat. Přizvou-li si k tomu schopného hudebního dramaturga, může být další deska opravdu mimořádným dílem. Ta první zůstává v rámci evropské tvorby lehkým, v rámci té domácí silným nadprůměrem. Výsledné hodnocení je proto smířlivě kompromisní.

Petr Štěpnička             


ukázky na bandzone.cz

Seznam skladeb:
1. Another World
2. Float For Victory
3. Black River
4. Only Thing Is War!
5. Wait For My NIghtmare
6. Fear
7. Dead Memories
8. Pact With Devil
9. On The Other Side

Sestava:
Míra Raindl - zpěv
Mirek Andrássy - kytara, klávesy
Lukáš Rýc - baskytara
Michal Baroň - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 43:48
Produkce: Mirek Andrássy
Země: Česká republika
Žánr: power/symfo metal

Diskografie:
2011 - Another World


Vydáno: 04.04.2011
Přečteno: 4473x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08019 sekund.