ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TOKYO BLADE - Thousand Men Strong

Všeobecný revival osmdesátých let zasáhl i několik kapel, o kterých si každý myslel, že už jsou navždy mrtvé. Současná móda se totiž netýká jen hair metalu nebo speed metalu, ale také Nové vlny britského heavy metalu. Samozřejmě, takoví klasici jako Judas Priest, Iron Maiden nebo Saxon jsou tu pořád a s pravidelností (oni nebo v případě Judas Priest spíše jen Rob Halford) o sobě dávají vědět. Jenže NWOBHM, to nebyli jen Judas Priest, Iron Maiden a Saxon. To byl také zástup kapel, které začátkem osmdesátých let vydaly několik desek a pak se buď potácely na samé periférii posluchačského zájmu nebo se rozpadly. Můžeme jich jmenovat celou řadu. Diamond Head, Tygers Of Pan Tang, Praying Mantis, Tank, Trespass, Samson, Geddes Axe, Demon, Quartz, Dark Star, Witchfynder General nebo.... Tokyo Blade.

Tokyo Blade debutovali v roce 1982 stejnojmenným albem, které jim vyneslo pozornost heavymetalové veřejnosti. Jenže osobitý zpěvák Alan Marsh se brzy odporoučel a jeho místo zaujal Vicky James Wright. Chlápek s hlasem jako hrom, ovšem hodící se spíše do hairmetalové kapely (tu posléze po svém přestěhování do Los Angeles také založil a jmenovala se Johnny Crash). Tokyo Blade se s ním vrhli na komerčnější hudbu, protože klasickému heavy metalu už stejně zvonila hrana. Přesto jsou alba „Night Of The Blade“ a „Blackhearts And Jaded Spades“ možná to nejlepší, co kdy tahle kapela vydala. Pak se ale rozštěpila definitivně. Z původních členů zbyl jen kytarista Andy Boulton, který se rozhodl pod jménem kapely pokračovat dál. Album „Ain´t Misbehavin´“ se neslo v duchu klasického hard rocku s trochou pompézního mainstreamu a lá Bon Jovi a další deska „No Remorse“ naznačovala posun směrem k prog rocku. Ten se jim ale nezdařil, album zůstalo zoufale nepochopeno a Tokyo Blade na několik let zmizeli.

První návrat se nepovedl. Ani ne tak hudebně, jako načasováním. Deska „Burning Down Paradise“ vyšla v roce 1996, což bylo pro klasickou rock/metalovou hudbu to nejhorší období. Grunge pomalu dozníval, scénu bral útokem neopunk a do popředí se drala elektronika. Není divu, že i když deska nebyla špatná, skoro nikoho nezajímala. Pár skalních prodejnost zachránit nemohlo a Tokyo Blade opět mizí. Na celých patnáct let. Dnes jsou znovu na startovní čáře. S novým německým zpěvákem Nicolajem Ruhnowem. A s ním se kapela pokusila navázat na svůj někdejší zvuk.

Dokazuje to už první skladba „Black Abyss“ poháněná dopředu ostrým tempem a snadno zapamatovatelným refrénem. Jako by se zastavil čas. Před očima jasně vidíte celé heavymetalové hnutí staré dobré Anglie začátkem osmdesátých let. Odrbané džísky bez rukávů s nášivkami, orvané džíny a bílé tenisky. Kapela nepřipouští k tělu žádný experiment, který by tuhle staromilskou desku mohl nějakým způsobem narušit. Ostré nářezy „Lunch Case“, „Condemnation On Fire“ nebo vzpomínku na „zlatá osmdesátá“ „Night Of The Blade“ střídají skladby ve středním tempu „No Conclusion“ s riffem, který z počátku připomene Def Leppard, titulní „Thousand Men Strong“ nebo epičtější záležitost „Killing Rays“, kde zaujme Boultonova kytarová práce. Jasně jsou tu i vycpávky jako třeba „The Ambush“, ale celkově je deska energická a v rámci stylu a let, ve kterých se album pohybuje, i nápaditá.

„Thousand Men Strong“ můžeme srovnávat s dalšími díly kapel NWOBHM. Napadá mě třeba Tank, kteří loni vydali dobrou desku „War Machine“. Tady je situace naprosto stejná. Deska, při které se dobře vzpomíná na osmdesátá léta. Deska, která má všechno, co kdy Novou vlnu britského heavy metalu dělalo Novou vlnou britského heavy metalu. Oproti dnešním Iron Maiden má energie na rozdávání.

Jan Skala             


www.tokyoblade.com

Seznam skladeb:
1. Black Abyss
2. Thousand Men Strong
3. Lunch Case
4. Forged In Hell´s Fire
5. No Conclusion
6. The Ambush
7. Killing Rays
8. Heading Down The Road
9. Condemned To Fire
10. Night Of The Blade

Sestava:
Nicolaj Ruhnow - zpěv
Andy Boulton - kytara
John Wiggins - kytara
Andy Wrighton - baskytara
Steve Pierce - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 45:12
Label: Fastball Music
Země: Velká Británie
Žánr: NWOBHM

Diskografie:
1982 - Tokyo Blade
1984 - Night Of The Blade
1985 - Blackhearts And Jaded Spades
1987 - Ain´t Misbehavin´
1989 - No Remorse
1996 - Burning Down Paradise
2011 - Thousand Men Strong


Vydáno: 20.04.2011
Přečteno: 2918x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13999 sekund.