NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Mirek Andrássy (PORTA INFERI) - Nechceme hrát klasický power metal

Nadějná power metalová kapela PORTA INFERI z Nového Jičína nedávno vydala debutové album "Another World". Recenzi na toto dílo si můžete přečíst o něco níže, nyní má slovo Mirek Andrássy, lídr, klávesák a kytarista kapely.


Můžeš prosím na úvod představit vaší mladou kapelu?
Ahoj, jsme mladá ambiciozní kapela (smích), co se snaží pohybovat ve vodách power metalu. Občas zabruslíme kapku jinam. Vznik kapely se datuje na jaro 2008, kdy jsme se kompletně poskládali a začali pracovat na konkrétním repertoáru. V současné době jsme v sestavě Lukáš Rýc – basa , Mira Raindl – zpěv , Mirek Andrássy- kytara , Lukáš Kroutil – bicí (host).

Jak trnitá byla cesta k nahrání debutového alba „Another World“, které nedávno vyšlo? Nebo to vůbec nebyl problém a všechno šlo jako po másle? :-)
No jako po másle to rozhodně nešlo... Samotné nahrávání bylo relativně v pohodě, ale museli jsme řešit plno dalších interních záležitostí, které to všechno trošku komplikovaly. Kompletní studiové práce trvaly cca měsíc, který byl pro nás dost náročný. Nicméně jsme to dotáhli do úspěšného konce a posluchači můžou zhodnotit, zda se CD povedlo nebo ne.

Na konci ledna jste vyhlásili konkurz na bubeníka, jak situace vypadá na počátku dubna?
Situace je víceméně stejná. Prozatím jsme pořád bez bubeníka a post je neobsazený. Ne že by nebyl zájem. Pár nabídek jsme měli. Dokonce se nám ozval člověk z Jihlavy, že do toho chce jít i za cenu toho, že by měl do Nového Jičína dojíždět na zkoušky 1x týdně, což nás potěšilo. Nicméně jsme se s klukama domluvili, že potřebujeme člověka z bližšího okolí, který bude po ruce a budeme moct řešit mimo zkoušek i další věci okolo kapely. Prozatím nám vypomáhá náš dobrý kamarád Lukáš Kroutil.

S předešlou otázkou souvisí i ta další. Na to, jak krátkou dobu fungujete, se u vás vystřídalo poměrně dost členů, zejména tedy kytaristů. Čím to? Nestojí ve vašem čele náhodou nějaký egoista Mustainovic typu? Nejsi to dokonce zrovna Ty? :-)
Já mám takovou teorii, že kapela musí být jako motor auta. Pokud jakákoliv součástka nešlape tak, jak má, tak i celý motor nejede dobře. V kapele se prostě musí potkat lidi se stejným zapálením, zájmem a cílem pro muziku, aby to stálo zato. Kluci to bohužel brali trochu jinak, tak jsme se s nimi rozloučili. U nás v kapele panuje demokracie, tzn. že vše probíráme kolektivně – takže si nemyslím, že bych byl egoista (smích).

Na Bandzone svoji muziku prezentujete jako „metal-power“, na zadní straně bookletu jako „prog-power“, která ze žánrových škatulí tedy nakonec přesněji vystihuje hudební obsah první desky?
Já abych se přiznal, tak přesně ani nevím (smích). Prostě hrajeme muziku, která nás baví a děláme ji s láskou a chutí. Není asi ani přímo na místě, abychom my nějak škatulkovali, jelikož nejsme hudební kritici a škatulky známe jen z recenzí ze Sparku (smích). Prostě hrajeme bigbeat, který nás baví.

Ve vaší tvorbě je citelná snaha o přímočarou hitovost, stejně jako skladatelské koketování se složitějšími, možná až příliš komplikovanými postupy, které jdou mnohdy na úkor power metalové chytlavosti. Podle mě vám ale ony žánrově čisté motivy jdou jednoznačně lépe od ruky. Jak vidíš v tomto ohledu budoucnost vašeho kompozičního procesu? Bude tam tendence většího příklonu k jednomu z uvedených směrů?
Težko říct. Já osobně moc nejsem zastánce „tříakordových“ skladeb, jelikož v muzice rád hledám momenty překvapení, což se i v té naší určitě najít dá... Nechceme právě hrát klasický power s tím, že na začátku nasadíme a na konci skončíme ve stejném nebo podobném duchu. Někdo to dokáže strávit, někomu to zní možná divně, ale nám se to prostě líbí (smích). Samozřejmě i my máme nálady, kdy u muziky nechceme moc přemýšlet. V takových chvílích vznikají přímočařejší skladby, které hýbou světem ... (smích)

Na debutu máte řadu zajímavých hostů (např. Honza „KIRK“ Běhunek, Petr Henych...), zapojil se některých z nich aktivně do skládání?
Ne. Kluci přispěli do naší muziky v podobě sólových partů. Dostali kompletní nahrávku s tím, že mají volnou ruku k jejich sólovému projevu. Spojil jsem se s nima a domluvili jsme se na spolupráci. Kluci jsou absolutné fér a v pohodě lidi, kteří naši muziku obohatili svým feelingem, za což jim děkujeme.

Deska „Another World“ je nazpívaná v angličtině, rovněž hudba má svůj nepochybný potenciál, nepřemýšlíte tedy o expanzi za české hranice ve stylu např. pardubických SEBASTIEN?
Myslím si, že prorazit s vlastní muzikou „za čarou“ je touhou a snem snad každé kapely. Ani my nejsme výjimkou. Určitě máme ambice a snahu dostat naši muziku i do ciziny. Máme rozjednané určité věci, které by nám v tom mohli dost pomoct, ale to pustíme na světlo světa, až bude vše dojednáno. Kluci ze SEBASTIEN to mají výborně našláplé, jak hudebně, tak po marketingové stránce a my jim určitě přejeme, ať se jim podaří prorazit a ukázat světu, že i v CZ umíme dělat dobrou power muziku (smích).

Posluchačské zázemí tuzemských metalových kapel je obecně nevalné, většinou si ale dobře stojí alespoň v místě, odkud pocházejí. Jaká je tedy vaše pozice v Novém Jičíně, dá se mluvit o silné a potěšující fandovské základně? Zaplníte doma sál? :-)
No abych Ti řekl pravdu, tak NJ není moc „metalem žijící město“. Samozřejmě, že tam fanouškovskou základnu máme, ale mnohem víc lidí na nás chodí třeba v Polsku, Slovensku atd... Tam tenhle typ muziky víc žerou a jsou schopni dát kapele nezapomenutelný zážitek. Na druhou stranu musím říct, že i tady v CZ jsou někdy úžasné akce, kterých si hodně ceníme a strašně rádi na ně vzpomínáme.

Jste velmi aktivní koncertní kapelou, hráli jste po boku mnoha zvučných jmen, pro mě osobně byli tím nejvěhlasnějším Američané THEOCRACY. Jak na koncert vzpomínáš a vůbec, co říkáš na tuto kapelu, která podle mého názoru přinesla osvícení do dogmatických power metalových vod?
Koncert s THEOCRACY byl super. Je to kapela, která kope skoro první ligu a určitě na to má! Lidi se bavili, my jsme si to taky řádně užili. Kluci byli fajn, pokecali jsme, vyměnili jsme si kontakty atd. Myslím, že to byla právě jedna z těch akcí v CZ, na které velmi rádi vzpomínáme.

A jaké jsou vaše hudební vzory?
Máme rádi veškerou dobrou muziku, co má nápad, melodii, energii. Já osobně poslouchám třeba i death, metalcore a podobné tvrdší odnože metalu, ale taky si rád poslechnu třeba dance, R&B, pop atd. Člověk nemůže pořád jen poslouchat metal, protože by mu z toho časem asi hráblo (smích). Jinak myslím, že můžu říct za celou kapelu, že mezi hlavní vzory patří např: EVERGREY, NOCTURNAL RITES, KAMELOT, BULLET FOR MY VALENTINE atd…

Hudbou se asi neuživíte, jak tedy dřete, když zrovna nehrajete?
No prozatím ne (smích). Já , Mira R. a Lukáš K. děláme ve stavebním průmyslu – konkrétně v TZB (voda topení plyn) , a Lukáš R., ten je ještě student.

Jaké jsou plány pro nejbližší období? Vystoupíte třeba na některém z velkých letních festivalů?
No, pro letošní sezónu jsme část letních festivalů vypustili, protože jsme měli a ještě pořád máme hodně práce okolo nového alba a jeho promotion, a zároveň jsme si chtěli trošku odpočinout přes léto. Pár open air akcí tam naplánovaných máme, ale do ničeho většího jsme se nepouštěli.

Nějaký obligátní vzkaz pro naše power metalové čtenáře?
Strašně moc vám fanouškům děkujeme a jsme vděčni za vaše pozitivní ohlasy na naši novou desku. Moc nás to povzbuzuje k další práci a díky vám máme chuť dělat muziku, jakou děláme. Budeme se na vás těšit i nadále, ať už na live akcích nebo třeba skrz naše profily.

Díky za rozhovor!

Petr Štěpnička             


www.portainferi.com


Vydáno: 11.04.2011
Přečteno: 3511x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ještě nedávno...14. 03. 2012 17:42 Andy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21787 sekund.