DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




URIAH HEEP - Into The Wild

„Oni ještě žijí?“ Podivil se jeden můj známý, spíše deathmetalista, nad faktem, že se v roce 2011 znovu setkává se jménem Uriah Heep. Co žijí... Dokonce vydávají novou desku „Into The Wild“. V sestavě sice zbyl pouze jeden ze zakládajících členů, kytarista Mick Box, ovšem současný line-up je už skoro čtvrt století (tedy až na výměnu na bubenickém postu, kdy do důchodu odcházejícího Lee Kerslakea nahradil Russel Gillbrook) pevný jako základ katedrály svatého Víta a dá se už dnes počítat za klasický. Hnidopich sice bude remcat, že jediná klasická sestava je ta s nebožtíky Garym Thainem a Davidem Byronem a klávesistou Kenem Hensleyem. Jenže to už je dávná historie, která stejně trvala jen pět let.

Je to k nevíře, ale od debutu „Very ´eavy... Very ´umble“ uplynulo letos už jedenačtyřicet let. Za tu dobu se toho změnilo strašně moc. Třeba skončila válka ve Vietnamu, aby pak začala v Perském zálivu nebo v Afghánistánu. Češi mají už čtvrtého prezidenta, přičemž Gustáv Husák a Václav Havel seděli na Pražském hradě každý čtrnáct let, padl druhdy neotřesitelný Sovětský svaz, Amerika se zbavila rasových předsudků a v Bílém domě vládne černošský prezident. Ale Uriah Heep jsou stále jistotou. Takovou, že když posloucháte novinku „Into The Wild“, cítíte závan klasických děl jako „Look At Yourself“, „Wonderworld“ nebo „Return To Fantasy“. Je jasné, že desce chybí nezaměnitelný duch sedmdesátých let a aspoň maličký moment překvapení, ale to snad čekal naprosto každý.

Do stroje času se zařazenou zpátečkou usednete s houpavou „Nail On The Head“, která plyne ve středním tempu a recykluje nápady opravdu raných Uriah Heep, kdy byly v jejich hudbě slyšet ještě dozvuky šedesátých let. „I Can See You“ a titulní „Into The Wild“ ale jsou už divoký sedmdesátkový rock, kdy především první jmenovaná má jasné hitové ambice. Čtyřka „Money Talk“ upoutá hřmotnými Boxovými riffy, které podporují Lanzonovy hammondky. Ale při soustředěnějším poslechu vám něco trochu vadí. Poprvé za desku si totiž všimnete, že zpěvák Bernie Shaw není úplně v nejlepší vokální kondici. Hlas, kterým oslňoval na deskách „Raging Silence“ nebo „Sea Of Light“, zdá se být pryč. Pochopitelně, Shaw není žádné ořezávátko, ovšem velká síla jeho hlasu je už asi minulostí. Místy, jako třeba v epické „Trail Of Diamonds“ se vybičuje k výbornému výkonu a stojí to za to. Jinde, právě ve zmiňované „Money Talk“ nebo v rifforámě „Lost“ se zase trochu trápí.

Ale zpět k celkovým skladbám. „I´m Ready“ se vrací do osmdesátých let, zejména svým stadiónovým refrénem. Podobně jako „Southern Star“ a „T-bird Angel“, což je klasický hard rock s nádechem hitparádového pozlátka. Asi něco, jako kdysi věci „Mr. Majestic“ nebo „Blood Red Roses“. Je tu i čas balad na samém konci desky. Tentokrát se však žádné romantické dojáky nekonají. „Kiss Of Freedom“ je spíše artrockovější záležitostí. Ovšem když skladbě věnujete soustředěný poslech, zjistíte, že Uriah Heep měli v minulosti mnohem lepší pomalejší věci. A „Hard Way To Learn“? Bluesovější poloha kapely nijak nevadí, ovšem zase neoslní. Navíc se mi zdá, že se Shaw opět trochu trápí. Ony holt už výšky nejdou jako zamlada...

Shrnutí by mohlo být takové: Uriah Heep vydali desku. Tečka. Kapela má stále ještě řadu fanoušků (u nás na jejich koncert dobrá tisícovka nebo dvě přijde, což je úspěch), kterým rozhodně emise alba neunikla a určitě si jej pořídí. Jestli koupí nebo vypálí, to už je fuk. Věci totiž naposlouchají a pak si je s kapelou vedle „Gypsy“, „The Wizard“, „Easy Livin´“ nebo „Lady In Black“ zanotují naživo. Pro ostatní se jedná o řemeslně dobře zvládnutý hard rock, pro někoho možná už moc obstarožní, ale i tak s trochou kouzla, které ještě hudba Uriah Heep úplně nepozbyla.

Jan Skala             


www.uriah-heep.com

Seznam skladeb:
1. Nail On The Head
2. I Can See You
3. Into The Wild
4. Money Talk
5. I´m Ready
6. Trail Of Diamonds
7. Southern Star
8. Believe
9. Lost
10. T-bird Angel
11. Kiss Of Freedom
12. Hard Way To Learn

Sestava:
Bernie Shaw - zpěv
Mick Box - kytara
Trevor Bolder - baskytara
Phil Lanzon - klávesy
Russel Gillbrook - bicí

Rok vydání: 2011
Čas:
Label: Frontiers Records
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1970 – Very ´eavy... Very ´umble
1971 – Salisbury
1971 – Look At Yourself
1972 – Demons And Wizards
1973 – Sweet Freedom
1974 – Wonderworld
1975 – Return To Fantasy
1976 – High And Mighty
1977 – Innocent Victim
1977 – Firefly
1978 – Fallen Angel
1980 – Conquest
1982 – Abominog
1983 – Head First
1985 – Equator
1989 – Raging Silence
1991 - Different World
1995 – Sea Of Light
1998 – Sonic Orgami
2008 - Wake The Sleeper
2011 - Into The Wild


Vydáno: 15.05.2011
Přečteno: 4816x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
až na to že Lost...6. 09. 2011 16:20 John Tříba
Po Wake The Sleeperdalší nečekaně...17. 05. 2011 20:58 b.wolf
Velmi příjemná...17. 05. 2011 18:31 Draconian
No jo, ale i The...17. 05. 2011 13:12 Venca Votruba
Ale Venco, to...17. 05. 2011 13:07 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09673 sekund.