IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TURISAS - Stand Up And Fight

V čem je ten zásadní rozdíl, že Manowar nedávno za poměrně podobný nápad sklidili bouři nevole a nad novým albem Turisas člověk nemá potřebu mhouřit ani jedno oko a finským válečníkům ve finále spontánně zatleská? Možná v tom, že silné sklony k výpravnosti Turisas předvedli už při svém tažení s Varangiany (na které nezapomínají ani na novince). Možná proto, že přes přímo galaktickou porci bombastiky nepůsobí „Stand Up And Fight“ uměle a přeplácaně. Možná proto, že za celou tou epickou rozmáchlostí lze snadno zahlédnout krev, jizvy a šrámy toho bijce, který s mečem v ruce (a kalíškem v druhé) vyřvával svoje debutové „Battle Metal“. Jednoduše řečeno, Turisas v sobě nechali přirozeně – tedy bez toho, aby nějak popírali svoje kořeny - vyrůst vypravěče a proto je jejich pompéznost tak šťavnatá a snadno uvěřitelná.

Turisas lehce potlačili svojí lidovost, akordeon a housle (byť pochopitelně svůj prostor dostanou) už nemají tolik volnosti, kterou ztratili na úkor bombastické orchestrace. Využití živého orchestru by možná mohl přijít vniveč, pokud by Mathias Nygard coby téměř výhradní (ve „Fear The Fear“ přihodil svou trošku Olli Vänskä) autor v sobě neprobudil scénáristického génia. Na celé ploše a v každé položce vám hudba před očima maluje barevné obrazy (no ano, tohle je filmová hudba jak vyšitá a Mathias zde víc než názorně demonstruje svůj obdivný vztah k historii) a barvami nešetří. A to natolik, že předmětem polemik se určitě stane otázka nikoliv zda, ale jak často Turisas překročili hranice a svůj pompézně tvůrčí rozlet přehnali. Za sebe říkám, že mi jejich snaha je víc než sympatická a jejich vnitřní sebekontrola téměř dokonalá. K dokonalému zážitku přispívá i rozmanitost Nygardova vokálu, kontrast jeho vypravěčské noblesy a válečnického chrčáku je velice šmakózní.

Že by Turisas stvořili dokonalé dílo? Deska, která vám svojí dramatičností ani na okamžik nedovolí polevit v pozornosti, jejíž každá položka má svoje nezastupitelné místo a kterou po skončení máte chuť okamžitě protočit znovu, by jím mohla být. Takže berte moje slovní hodnocení jako absolutorium. Ale protože mě Turisas opět přesvědčili o tom, že jsou schopní svoje hranice neustále posouvat, z hlediska bodového si preventivně půlku ještě schovám do příště.

Nedá mi to ještě jednou nevzpomenout v úvodu zmíněné „krále metalu“. On ten Eric Adams měl svým způsobem nakonec pravdu, když při vydání „Gods Of War“ vyhlašoval, že se rodí nový druh metalu. Jenže rozdíl je, když něco úporně vymyslíte a nebo když necháte věci přirozeně plynout. A Turisas (i když možná, že jejich podoba nebude všem, kteří s nimi v jednom šiku před sedmi lety halekali válečné songy, úplně vonět) tuhle diferenci na nové desce demonstrují se zaníceností sobě vlastní. Tonda Zápotockejch se se svojí vizí o povstání nových bojovníků nespletl, turisasí výzvu „Stand Up And Fight“ je tak snadné vyslyšet!

Savapip             


turisas.com

YouTube ukázka - The March of the Varangian Guard
Seznam skladeb:
1. The March of the Varangian Guard
2. Take the Day!
3. Hunting Pirates
4. Venetoi! - Prasinoi!
5. Stand Up and Fight
6. The Great Escape
7. Fear the Fear
8. End of an Empire
9. The Bosphorus Freezes Over

Sestava:
Warlord Nygärd - zpěv
Jussi Wickström - kytara
Olli Vänskä - housle
Hannes Horma - baskytara
Netta Skog - harmonika
Tude Lehtonen - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 46:14
Label: Century Media
Země: Finsko

Diskografie:
2004 – Battle Metal
2007 – The Varangian Way
2011 – Stand Up And Fight

Související články:
TURISAS - Battle Metal
TURISAS – The Varangian Way


Vydáno: 09.05.2011
Přečteno: 4322x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
??? Preplácanosť...14. 05. 2011 20:08 Soichiro Honda
Opravdu výborná...12. 05. 2011 12:41 oyodo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0859 sekund.