RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VAINS OF JENNA - Reverse Tripped

Když v roce 2006 vyšel debut této kapely „Lit Up/Let Down“ dohromady se nic nestalo. Nová vlna skandinávského glam metalu byla ještě v plenkách a její příznivci spíše obdivovali kolosální debut Crashdïet „Rest In Sleaze“. Vains Of Jenna byla v té době je jen jedna z mnoha kapel. Situace se změnila o tři roky později, když vyšla vynikající dvojka „The Art Of Telling Lies“. Ta kapelu dostala mezi žánrovou špičku. Ale pak se stalo něco nepochopitelného. Loni ostatním spoluhráčům ukázal záda charismatický zpěvák Lizzy DeVine. Kapela angažovala novice, a s ním změnila i místo působení. Ze studené Skandinávie zamířila přímo do hlavní města světového rock n´rollu, do Los Angeles, kde se nadobro usadila. A dnes tedy již americká kapela předkládá novinku „Reverse Tripped“, jenž má být jejich aktuální vizitkou.

Má být, ale není. Jedná se totiž o sbírku coververzí, kde kapela pravděpodobně odkryla své největší vzory. A trochu překvapivě. Žádní Mötley Crüe, žádní Guns n´Roses nebo Hanoi Rocks, ale hudba šedesátých a sedmdesátých let podaná s nadhledem a lehkostí, která je Vains Of Jenna vlastní. „Reverse Tripped“ je proto překvapivé album. Kytary to neřežou od podlahy, spíše jen vyhrávají, nečekejte ani žádné zuřivé tempo. Novic za mikrofonem Jesse Forte se také nedere nikam do nasupených poloh, ale ukazuje, že má cit jak pro rock, tak blues.

Desku startuje slavná „Forget You“ z pera Cee Lo Greena. Ovšem zde ji kapela podle správného rock n´rollového mustru přejmenovala na „Fuck You“. Věc výborně odsýpá a vy si budete podupávat nohou do rytmu od prvního taktu. Začíná to tedy dobře, říkám si. Dvojice „Electric Avenue“ od Eddyho Granta a „Get Back“ od Beatles možná spád nastolený první věcí trochu zpomaluje, ale přesto jdou tyhle věci vcelku slušně poslouchat. První a možná největší překvapení ukrývá v sobě slavná párplovská „Smoke On The Water“. Že jste si nikdy neodkázali tuhle věc představit bez jejího legendárního riffu? Tak poslouchejte... Skoro až doommetalové tempo, drnčící kytary v refrénu a místo riffu jen basová vyhrávka. Skutečně zajímavá věc a jeden z vrcholů desky.

„She´s Not There“ od Zombies upajuje ostrým rock n´rollovým tempem ke klasice od Mamas And Papas „California Dreaming“. Typicky zasněná atmosféra prosluněné Kalifornie šedesátých let se netopí v oparu LSD jako originál, ale předkládá kus muzikantství, kde dominuje hlavně kytara Nikkiho Kina. „Goodbye Yellow Brick Road“ od Eltona Johna působí možná trochu nepatřičně, ale ostrá „Mississippi Queen“ od rockových klasiků Mountain situaci zase vylepšuje. I když mi přijde, že W.A.S.P. ji v polovině osmdesátých let nahráli lépe, verze od Vains Of Jenna také není k zahození. Když pomineme svižnou „The Letter“ od Box Tops a „Blowin´ In The Wind“, klasiku to od Boba Dylana, další skvost nás čeká s „I´d Love To Change The World“, kterou druhdy proslavila formace Ten Years After. Zde také můžeme srovnávat cover s dalším coverem. Věc totiž nahráli také L.A. Guns na svou desku „Vicious Circle“. A z tohoto souboje se mi zdá, že vítězněji vychází Vains Of Jenna.

„Hey Hey My My“ od Neila Younga nijak zvlášť nenadchne stejně jako floydovská klasika „Wish You Were Here“, kde vokální party na svá bedra vzal kytarista Nikki Kin. Obě skladby jsou pochopitelně řemeslně výborně zahrané, ovšem atmosféra originálu jim trochu chybí. „The Sound Of Silence“ od Simon And Gartfunkel se snaží přiblížit originálu co to jde, ovšem i přes své nesporné kvality zůstává trochu pozadu. A čím jsme začali také končíme. Znovu je tu „Forget You“, tentokráte s originálním textem. Taky dobrý...

Co říci na závěr? Z „Reverse Tripped“ nepoznáte jestli Vains Of Jenna mají stejnou, či dokonce větší sílu, než před výměnou frontmana. Jesse Forte je jiným druhem pěvce, než byl DeVine. Ten měl klasický nakřáplý streetrockový hlas, trochu jako třeba Taime Downe (Faster Pussycat) nebo Jizzy Pearl (Love/Hate), Forte se zase spíše řadí mezi takové vokální mohykány jako třeba David Coverdale nebo Sammy Hagar. Uvidíme s regulérní řadovou deskou, co je pro Vains Of Jenna lepší. Tady si kapela rozhodně ostudu neuřízla. Několikrát dokonce pořádně překvapila (hlavně ve „Smoke On The Water“), celkově se deska moc pěkně poslouchá. Jenže... Jsou to jen covery...

Jan Skala             


www.vainsofjenna.com

Seznam skladeb:
1. Fuck You
2. Electric Avenue
3. Get Back
4. Smoke On The Water
5. She´s Not There
6. California Dreaming
7. Goodbye Yellow Brick Road
8. Mississippi Queen
9. The Letter
10. Blowin´ In The Wind
11. I´d Love To Change The World
12. Hey Hey My My
13. Wish You Were Here
14. The Sound Of Silence
15. Forget You

Sestava:
Jesse Forte - zpěv
Nikki Kin - kytara
JP White - baskytara
Jacki Stone - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 53:23
Label: Cleopatra Records
Země: Švédsko/USA
Žánr: hair metal/hard rock

Diskografie:
2006 - Lit Up/Let Down
2009 - The Art Of Telling Lies
2011 - Reverse Tripped


Vydáno: 29.05.2011
Přečteno: 3057x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11241 sekund.