ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASIA, 8. 6. 2011, KD Šeříková, Plzeň

Co si představíte, když se řekne AOR? Foreigner, Journey, Survivor a... Asia. Jedna z nejslavnějších kapel tohoto stylu se vrátila před pár lety ve své původní a samozřejmě nejsilnější sestavě, kde působí zpěvák a basista John Wetton, kytarista Steve Howe, klávesista a zpěvák Geoff Downes a bubeník Carl Palmer. Co jméno, to pojem jak hrom. A spolu tato trojice nejen že točí nové desky, ale dokonce i se svým programem objíždí svět. Na červen připadli zrovna dva koncerty v České republice. První se konal 7. června ve Zlíně a ten plzeňský o den později. Podle fanoušků, kteří navštívili oba koncerty, se playlist ani show moc nelišili.

Agilní plzeňské agentuře Ozzy a Potkan patří rozhodně velké plus za to, že do naší země vozí tyto a podobné zasloužilé rockery. Díky nim zde koncertuje právě Asia nebo Magnum, Over The Rainbow či Saga (ta se v Plzni objeví v listopadu). Jenže těch lidí, kteří by tyto koncerty ocenili, se ve středeční večer až tolik nedostavilo. Ne, že by Šeříkovka zela prázdnotou, ale narváno tedy rozhodně taky nebylo. Zjištění je to o to smutnější, že kdejaká vesnická tancovačka s vidlokapelou nevalné úrovně má návštěvníků mnohem více. Tady se ale sešli znalci a lidé, kteří vědí oč jde. Koncert proto proběhl velice hladce, nikdo se nerval a nikde člověk nemusel překračovat pochcané a ožralé trosky.

Asia hrála tradičně bez předkapely. Někdo to kvitoval, někdo brblal, že s sebou kapela mohla přivézt další zajímavé jméno. Ať už se přikláníte na jakoukoliv stranu, fakt je ten, že show začala noblesním intrem chvilku po dvacáté hodině. Po něm Asia sáhla do novějšího repertoáru, kde probrala i poslední desku „Omega“. Muzikanti hráli jako z partesu, Wetton zpíval jak z CD. Ale ruku na srdce, čekali byste něco jiného? Došlo samozřejmě i na sóla zúčastněných muzikantů. Howe, který už dnes vypadá jako učitel hudebky ve výslužbě, se blýskl variacemi na westernové téma, ovšem nejvíce uchvátilo sólo Carla Palmera. Bubeník ukázal, kdo je mistr v razanci a ve hře s činely.

Koncert se po necelých dvou hodinách chýlil ke konci. Asia spustila „Soul Survivor“ z debutu, kterého se jen v USA prodalo na čtyři miliony desek. Po této slavné skladbě se kapela s publikem loučí. Pochopitelně, že jen na oko. Čekalo se přece na „Heat Of The Moment“. Ten přišel jako jediný přídavek. Publikum tuhle nejslavnější skladbu očividně znalo a refrén tak burácel Šeříkovkou ze tří stovek hrdel. Pak už jen loučení a nezbytný úklon (ovšem ne hluboký, což může být dáno věkem muzikantů, ale i zklamáním, že nehledí do našlapaného sálu).

Asia přesvědčila, že hrát umí. Na vystoupení byste marně hledali jedinou chybičku. Jediné co mi chybělo byla absence jakékoliv pohybové show, ovšem ta se vzhledem k věku hudebníků a zdravotním komplikacím (Wetton je po trojitém by-passu) ani očekávat nedala. Ten večer se šlo především na umění a toho se návštěvníkům dostalo vrchovatě.

Jan Skala             


www.originalasia.com


Vydáno: 21.06.2011
Přečteno: 3731x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ov42 narodil...26. 06. 2011 11:10 Ladislav
PS Ladislave: Co ti...22. 06. 2011 13:40 ov42
Gamma Ray jsem...22. 06. 2011 13:38 ov42
To jsem tam zažil...22. 06. 2011 11:53 Venca Votruba
On ale Tonda Rauer...22. 06. 2011 11:52 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09472 sekund.