NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MORIFADE - Imaginarium

Ještě dřív, než se Morifade vydali do studia točit svojí druhou velkou desku, událo se v jejich životě několik důležitých událostí. Tou první bylo rozšíření sestavy. Z příchozí dvojky je třeba zdůraznit přínos klávesáka Fredrika Erikssona (ex-Tad Morose), pod jehož rukama morifadí klapky – stejně jako hudba kapely – značně dospěly a ztratily i sebemenší nádech naivity. Spolu s Fredrikem se v kapele objevil i kytarista Adrian Kanebäck, ten se ale nestačil na albu „Imaginarium“ ani zvěčnit a Morifade opustil. Podstatnější bylo, že se producentské taktovky ujal Andy LaRocque (King Diamond) a pod jeho vedením Morifade už na épíčku „Cast A Spell“ (ještě o něj zavadíme u magnum opus kapely – desky „Domination“) předvedli, že jim sytější a důraznější zvuk rozhodně neškodí. A důsledkem této kooperace byla i změna labelu a podpis smlouvy s Hammerheart Records. Jak už naznačeno, dřív než spojení s novým vydavatelstvím vydalo první plody, na postu kytaristy došlo ke změně a k Morifade se připojil brácha bubeníka Kima, Robin Arnell.

Celý článek by v podstatě mohl nyní skončit konstatováním, že v hudbě Morifade ubylo klávesových ploch a větší důraz začal být kladen na kytary, že Stefan Petersson se nevzdal své civilní podoby, ale svými výlety do výšek se klasickému pojetí výrazu power-metalu o kus přiblížil, že Morifade jako celek jsou komplikovanější, méně naivní, ale stále maximálně zpěvní. Paradoxní však je, že ač jsou jako celek Morifade mnohem silnější, než na debutu, svým soundem se přiblížili k armádě podobně znějících kapel a stali se davově zapadnutelnější.

Nicméně si ještě dovolím zmínit pár osobních tipů. Ti, kteří si pochutnávali na debutově sladkých a totálně optimisticky optimistických melodiích určitě chytne „In Martyria“ coby (díky zpěvným klávesám a rozjuchanému refrénu – zase ti Freedom Call…) nejvýraznější odkaz na předchozí desku. Ti, kteří by rádi nasáli aktuální formu kapely a přitom by si chtěli pošmáknout na všem, co přece jen dokáže Morifade odlišit od jim podobných, nechť sáhnou po závěrečné „Whispering Voices“. Ti, kteří rádi rozjímají a libují si v emotivním vyprávění, nechť se nechají pohoupat v „Nevermore“. No a ti, kteří ocení chytlavé riffy, výborné bicí, střízlivě optimistické sbory a melodické refrény, zpravidla zbavené okázalosti, nechť klidně přejedou celé „Imaginarium“, rozhodně se ani na chvíli nudit nebudou.

Nejpozději s tímhle albem by příznivci komplexního power-metalu (tedy ti, kteří mají rádi do klasického power-metalu umně naroubované špetky speedu, hard rocku i progrese) měli Morifade zařadit mezi povinné položky. Jistě, „Imaginarium“ asi těžko bude dominovat některému žebříčku nejlepších alb roku 2002, ale už jen pro to, že na něm Morifade definovali svůj typický pohodový výraz a přitom znovu nabídli řadu nepřeslechnutelných pecek, si pozornost zaslouží. A jako lákadlo na vrchol tvorby, který měl přijít o dva roky později, funguje stoprocentně.

Savapip             


www.morifade.com

YouTube ukázka - Whispering Voices

Seznam skladeb:
1. Lost Within a Shade
2. Escape
3. Rising Higher
4. Nevermore
5. The Enemy Within
6. Dark Images
7. In Martyria
8. Revive for Awhile
9. The Secrecy
10. Reborn
11. Whispering Voices

Sestava:
Stefan Petterson - zpěv
Jesper Johansson - kytara
Robin Arnell - kytara
Henrik Weimedal - baskytara
Fredrik Eriksson - klávesy
Kim Arnell - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 53:32
Studio: Los Angered Recording
Produkce: Andy La Rocque & Morifade
Label: Hammerheart Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1999 – Possession Of Power
2002 – Imaginarium
2004 – Domination
2011 – Empire Of Souls

Související články:
MORIFADE - Possession Of Power


Vydáno: 27.10.2011
Přečteno: 2366x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09416 sekund.