NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MORIFADE - Domination

Za příčinu toho, že v roce 2004 vyšlo dosud nejlepší album Morifade považuji především dva momenty. V první řadě fakt, že poprvé (a zatím také naposledy) se kapela sešla ve stejné sestavě – tedy včetně Andyho LaRocquea na velitelském můstku. V druhé řadě pak skutečnost, že Morifade dokázali téměř stoprocentně vycucnout to nejpřitažlivější z dosud vydaných alb a navíc, že to beze zbytku dokázali na sebe vzájemně naroubovat do velice soudržného celku.

Na albu „Domination“ tak lze od začátku až do konce sledovat velice smyslný sňatek kdysi dominantních a následně potlačených klávesových ploch s kompoziční vyzrálostí, kytarovou šťavnatostí a stále rostoucí (byť v podání těchto Švédů se stále bavíme – a bavit budeme - o písničkách, které před technickou krkolomností dávají přednost zpěvnosti) progresivností a propracovaností, v tomto díle podepřenými značně podmanivější atmosférou a v neposlední řadě i koncepčností příběhu, vycházejícím z novel George Orwella a Aldouse Huxleye. „Domination“ je dalším důkazem, že podaří-li se soudržnost námětu přenést do muziky, dostává tato další vnitřní rozměr.

„Domination“ trpí jedním handicapem. Klukům se na úvod desky podařilo nacpat ty nejsilnější songy, takže posluchač, navnaděný takhle nadupanou první polovinou desky může s blížícím se koncem filozofovat nad tím, jak Morifade dochází dech. Bráno střízlivým pohledem můžu konstatovat to zásadní, totiž že na desce není vyloženě slabší místo. Faktem však zůstává, že ty zjitřené emoce, které dosáhnou vrcholu v těžkotonážním a potemnělém „Words I Never Speak“ s plíživým vokálem, napínavými klávesami a vypjatým zpěvem v refrénu (dokonalá ukázka toho, proč je hlasový střízlík Stefan Petersson se svým variabilním vokálem pro Morifade tak důležitý) sice mají tendence se opakovaně vzpínat, nicméně velice pozvolna vychládají. Stoupání k vrcholu prostřednictvím ve slokách nezvykle zadumané a dramatické, v refrénu pak fantasticky obživlé „A Silent Revolution“, či melodických orgií a dokonale symbiotických kláves a kytary v „The Second Coming“ je maximálně podmanivé, z těch „vychládacích“ (ty uvozovky jsou třikrát větší než písmena…) stojí za doporučení především nejrozjásanější složka kolekce se špetkou pompy „The Rising“ či „Clarity (Fragments Of A Dream)“ s nejchytlavějším motivem a archaicky znějícími klávesami.

S hodnocením téhle desky bych se nebál sahat po hodně vysokých příčkách i v případě holého alba. Hudebním fajnšmekrům však jednoznačně doporučuji sáhnout po digipackové verzi, která je rozšířena o EP „Cast A Spell“, ze kterého za vypíchnutí stojí především titulní song, který se objevil již na debutovém albu, a který tak nejlépe potvrzuje evoluci, kterou mají Morifade ve svých kostech, dále pak hard rockem načichlou – však také od kolegů Phenomena vypůjčenou – „Dance With The Devil“. V bonusech lze najít i helloweenovskou předělávku (nijak objevnou a originálu držící se) „Judas“ a videoklip ke skladbě „Lost Within A Shade“.

Morifade už zdaleka nejsou tak optimističtí, jako na debutu a jejich postupy díky vytrvalé refrénové melodičnosti občas sklouznou do šablonovitosti. Není se však čemu divit, když tyhle šablonky vytrvale fungují a neopotřebují se. Jeden by řekl, že s takovýmhle materiálem byli Morifade předurčeni k jasnému úspěchu. Leč větev si pod sebou kluci podřízli sami. Krátce po vydání desky odchází zpěvák Stefan Petersson. Jeho post sice Morifade dokázali obratem zaplnit (schválně nepíšu nahradit, neb to se mi v dané chvíli jevilo jako krajně obtížné) a mikrofonu se chopil Kristian Wallin, jehož hlas zazněl na debutovém albu (sice nepříliš známém, ale v daném stylu rozhodně ne špatném) kapely Rising Faith. Definitivní ránu do vazu však kapele uštědřil kytarista Jesper Johansson, který kapelu opustil o rok později a tím jí poslal k ledu. Milovníci šťastných konců však už vědí, že Morpfade ledovali jen na šest let a letos se definitivně probrali z kómatu. Na otázku, jestli jde skutečně o šťastný konec, si ale posvítíme až příště.

Savapip             


www.morifade.com

Seznam skladeb:
1. Parallels
2. A Silent Revolution
3. The Second Coming
4. Words I Never Speak
5. Clarity (Fragments of a Dream)
6. Panopticon
7. The Rising
8. Erase
9. Memory's End
10. Cast a Spell
11. As Time Decide
12. Tomorrow Knows
13. Dance with the Devil
14. Judas
---------------
video Lost Within A Shade.

Sestava:
Stefan Petterson - zpěv
Jesper Johansson - kytara
Robin Arnell - kytara
Henrik Weimedal - baskytara
Fredrik Eriksson - klávesy
Kim Arnell - bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 1:08:06
Studio: Los Angered Recording
Produkce: Andy La Rocque & Morifade
Label: Karmageddon Media
Země: Švédsko

Diskografie:
1999 – Possession Of Power
2002 – Imaginarium
2004 – Domination
2011 – Empire Of Souls

Související články:
MORIFADE - Possession Of Power
MORIFADE - Imaginarium


Vydáno: 03.11.2011
Přečteno: 2424x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Solidní album jako...3. 11. 2011 23:04 boozer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10757 sekund.