NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




D.N.A. - 2012

Navzdory tomu, že se blíží konec světa, v kapele D.N.A. vládne pohoda. Tedy, pohoda…, pokud vezmete booklet do ruky dřív, než stačíte zasunout samotné cejdo do přehrávače a nasajete depresivní a naštvanou atmosféru, která z textů na novince sálá (texty D.N.A. nebývaly žádná selanka, ovšem tentokrát kluci dávají svojí potemnělou frustraci dost zřetelně najevo), asi to slovo, mající šest písmen a začínající na „p“ vyškrtnete ze slovníku. Pokud však proces vstřebávání alba „2012“ vezmete z druhé strany a dáte přednost tónům, ve finále (a troufnu si tvrdit, že tentokrát mají šanci i ti, pro které klasický „hard´n ´heavy“ není denním chlebem) bychom se mohli shodnout na tom, že ostřílení kozáci z D.N.A. o chlup překonali své (dle mého) zatím nejlepší album „Cesta stínů“.

A upřímně řečeno, vůbec by mě nenapadlo, že podobnou větu vypustím o desce, na které kapela téměř rezignuje na nadýchaně „romantické“ nálady a vsadí hlavně na přímočarost a údernost. Což může svádět k myšlence o jednotvárnosti, ale té se kluci dokázali spolehlivě vyhnout. Pravda, ingredience, kterými toho dosáhli, jsou v podstatě dvojí. Ve výrazné menšině za cenu toho, že i přímočarost dokáží prohnat zkratkou a nekomplikovanost přeženou (ale i to je jedno z poznávacích znamení D.N.A.) až k melodickému primitivismu, jako v případě sekaných halekaček „Máš zkrat“ a „Královna vášní“.

Ve většině případů to je hitová zpěvnost, až pudová přitažlivost a díky tomu snadná zapamatovatelnost (pamatujete na moje nadšení z minulé tutovky „Měl jsem jít dál“?) výrazných refrénů. A zatímco z minulé desky mi v závitech spolehlivě uvízli jen tři kousky, u novinky se mi v podvědomí neustále střídají „Král sráčů“, „Sejdem se v pekle“, „Svět zešílel“, „Pavilon 50“, „Dvě tváře“ a „Černá vdova“, tedy skladby nepostrádající švih, razanci a jedovatost, dovedně nakombinovanou s melodickými (a tady ta sázka na jednoduchost funguje stoprocentně) orgiemi.

Kam se poděla nadýchanost, coby další z typických elementů? Inu, zůstala, ale přece jen v poněkud syrovější formě, což nejlépe demonstruje jeden ze dvou hudebně nejpoetičtějších kousků „Pandemie“. A pokud byste se bez působivější atmosféry přece jen neobešli, sáhněte po „Posledním pokušení“, tak jako na celé desce jsou D.N.A. temnější, ale s náladou si hrát dovedou. Ani na téhle desce bych se neubránil použití nůžek, ale hráčská vyzrálost všech zúčastněných, typická chlapácká sytost vokálu Lukáše Gracy i zjevná zkušenost při produkci však dokáže i ty nevýrazné (a ve finále nevýznamné) položky v pohodě eliminovat.

Už dlouho jsem nelistoval žádnou encyklopedií…, tuhle větu jsem zatím použil v každém hodnocení, týkající se D.N.A.. Tentokrát jsem jí sem vrznul jen z úcty k tradici. D.N.A. se sice toho svého heavíku drží jako klíště (za což jsem jim vděčný), ale tentokrát přisypali i špetku moderny a jejich melodie voní svěžestí, takže se na nějaké encyklopedické zkušenosti nemám potřebu odvolávat. A chlapi, pokud mají Mayové (respektive jejich vykladači) pravdu, tak si na tý poslední cestě společně zahalekáme „Sejdem se v pekle“ (anebo dalších čtyři pět kousků z téhle desky), berete?

Savapip             


www.dna.dq.cz

Seznam skladeb:
1. Chaos
2. Král sráčů
3. Sejdem se v pekle
4. Svět zešílel
5. Pandemie
6. Pavilon 50
7. Dvě tváře
8. Máš zkrat
9. Bulvární bestie
10. Poslední pokušení
11. Buď svině!
12. Krotitelka vášní
13. Černá vdova
14. 2012

Sestava:
Lukáš Graca - zpěv
Petr Kašper - kytara
Kamil Nehilč – baskytara, klávesy
Roman Tůma - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 53:38
Produkce: Leo Holan, Petr Kašper
Země: Česká republika

Diskografie:
2000 - Svět se točí dál
2003 - Ve jménu boha
2005 - Nomadam
2006 - Cesta stínů
2008 - Zvonobití
2011 - 2012

Související články:
D.N.A. - Ve jménu boha
D.N.A. - Nomadam
D.N.A. - Cesta stínů
D.N.A. - Zvonobití


Vydáno: 24.01.2012
Přečteno: 3264x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Opraveno, děkujeme...30. 01. 2012 16:38 Pagan
Hele a nejmenuje se...30. 01. 2012 16:08 fox
Jen pro...24. 01. 2012 10:15 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08711 sekund.