DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




D.A.D. - Dic.Nii.Lan.Daft.Erd.Ark

Kdo z vás sleduje D.A.D. od jejich počátků, určitě ví, že u téhle kapely nikdy nebyla jistota, jak bude znít další deska. Cowpunkové začátky se na nejúspěšnějším albu „No Fuel Left For The Pilgrims“ přetavily do univerzálního rockového soundu a spolu s další nahrávkou „Riskin´ It All“ a hity typu „Sleepin´ My Day Away“, „Point Of View“ nebo „Grow Or Pay“ pomalu, ale jistě dobývaly Ameriku. A to se z Dánska povedlo komu? Larsi Ulrichovi a Miku Trampovi. S měnícím se rockovým vkusem, se brzy začali měnit i D.A.D. Deska „Helpyourselfish“ přinesla moderní grungeové postupy, elektronické vychytávky a zatěžkaný sabbathovský sound. Deska u posluchačů propadla, i když ve výsledku se rozhodně nejednalo o méně kvalitní záležitost, než byli „No Fuel Left For The Pilgrims“ nebo „Riskin´ It All“.

Scéna se poté zase změnila a D.A.D. opět s ní. Alba „Sympatico“ a „Soft Dogs“ pošilhávala po britských kytarovkách, ale postupně vracela kapelu do zavedených kolejí. Dnes jsou tu D.A.D. znovu a dá se říci, že přicházejí s tím, co od nich posluchači vždy měli nejraději a na co po létech experimentů čekali. Hned s úvodní „A New Age Moving In“ se kapela bratří Binzerů vrací na přelom osmdesátých a devadesátých let, ovšem s moderním zvukem. Pochopitelně. Technika se hnula někam jinam. Kytary jsou pěkně napěchované, jako v dobách „Helpyourselfish“, ovšem na žádné experimenty se nehraje. Elektronika zůstala pěkně pod pokličkou a když jen trochu vystrčí růžky, tak rozhodně nehraje dominantní roli.

D.A.D. si tentokrát dali záležet na refrénech. Třeba „I Want What She´s Got“ nebo „Last Time In Neverland“ evokují nejlepší časy popmetalu, ovšem napěchované energií Motörhead nebo AC/DC. Největší hit desky se ukrývá pod číslem čtyři, čili „Fast On Wheels“. Crunchově zabarvené kytary navodí náladu druhé poloviny devadesátých let, kdy se i D.A.D., jak už jsme zmínili, nechali ovlivnit britskou poprockovou scénou, takže mohou lehce připomenout Oasis nebo Manic Street Preachers z období po zmizení kytaristy Richeyho Jamese. Ovšem svébytná melodika těchto Dánů dává jasně na srozuměnou, s kým, že máme tu čest.

Zajímavě zní „We All Fall Down“, kdy kabaretně zahrané piáno v úvodu evokuje atmosféru Disnyelandu po soumraku, tedy původní název kapely a dokonce i překroucený název desky. Hudebně se ale jedná spíše o bluesovější záležitost. Ta nezůstane mezi rockovými vypalovačkami osamocena. Závěrečná „Your Lips Are Sailed“ evokuje atmosféru zahuleného baru někdy ve tři hodiny v noci, kdy rtuťovitý klavírista přehrává staré bluesové klasiky a vám, ač už máte skoro sirky v očích, se pořád ještě nechce domů.

Abych řekl pravdu, D.A.D. mně s touhle deskou udělali radost. Podařilo se jim na ní dostat nejen řadu hitů, ale i zajímavé bluesové momenty. Po letech mě dokázali přesvědčit o tom, že právem jsou bráni za největší dánskou kapelu. I když u nás o nich není moc slyšet a nebýt Kabátu, který je při každé příležitosti cituje jako svůj největší vzor, by to asi bylo ještě horší. A byla by to škoda. Za poslech tedy rozhodně stojí.

Jan Skala             


www.d-a-d.dk

Seznam skladeb:
1. A New Age Coming In
2. I Want What She´s Got
3. The End
4. Fast On Wheels
5. The Place Of The Heart
6. Last Time In Neverland
7. Breaking Them Heart By Heart
8. We All Fall Down
9. Wild Things In The Woods
10. Can´t Explain What It Means
11. Drag Me To The Curb
12. Your Lips Are Sealed

Sestava:
Jesper Binzer - zpěv, kytara
Jacob Binzer - kytara
Stig Pedersen - baskytara
Laust Sonne - bicí

Rok vydání: 2011
Label: Mermaid Records
Země: Dánsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1986 - Call Of The Wild
1987 - D.A.D. Draws A Circle
1989 - No Fuel Left For The Pilgrims
1991 - Riskin´ It All
1995 - Helpyourselfish
1997 - Sympatico
2000 - Everything Glows
2002 - Soft Dogs
2005 - Scare Yourself
2008 - Monster Philosophy
2011 - Dic.Nii.Lan.Daft.Erd.Ark


Vydáno: 03.02.2012
Přečteno: 3239x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Už je taky na něj...11. 12. 2017 21:53 Pepsi Stone
Hele co nám...11. 12. 2017 17:11 JonathanGray
Nevim, jestli je...3. 02. 2012 21:07 JonathanGrey


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09359 sekund.