Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PANYCHIDA - Promo 2006

PANYCHIDA atakovala naší scénu opravdu silně. Ještě nedávno o ní snad nikdo nevěděl a nyní je o ní slyšet víc než dost. Koncertní podia brázdí takřka po celé republice a jejich vystoupení jsou hodnoceny většinou kladně. Co za tím stojí? Určitě to, že PANYCHIDA je opravdu kvalitní zjev na naší pagan scéně.

Promo, které právě recenzuji, je jejich studiový debut. Kapela sama to považuje spíše jen za ukázku a upozornění na svojí existenci, proto na CD nalezneme pouze dvě skladby. Ze svého repertoáru vybrali „Beneath The Gate Of Sempiternal Bliss“ a „Dream About The Roaring Sky“. Myslím, že to nebyla úplně nejlepší volba. Ne že by tyto kousky byly slabé, ale v zásobě má kapela přece jenom lepší. Hlavně nezařazení šlágru a již teď takřka kultovního hitu „Running Out Of Rules“ považuji až za drzost, ale možná to byl záměr a kapela si to nechala na nadcházející debut. Ostatně, posluchač si tenhle kousek může vychutnat v live podobě v multimediální stopě. Stejně tak vražednou minutovku „Dračí úsvit“ a vymakanou věcičku „Deceases Under The Splendour Of Stars“. Co se mi na nahrávce líbí jsou dudy, které skladby výborně obohacují a věřím, že budou stále nedílnou součástí PANYCHIDY. Také zpěv mistra G.H.M. se mi velice zamlouvá, i přes určitou neoriginálnost a možná i mírnou monotónnost. O kytarách netřeba se rozepisovat. Hlavně Honza z vynikající smečky OBLOMOV je pro kapelu obrovská posila. Sinneral mu ale zdárně sekunduje. Škoda jen, že Talicova basa nedostala více prostoru. Bicí automat je standartní, takže celkem pohoda.

Zvuk není zrovna nejlepší, ale jelikož vím, za jakých podmínek vznikal, tak to ještě jde. Jen ten obal mi přijde až moc kýčovitý. To jsou v tomhle případě ale naprosto nepodstatné věci. Horší by to bylo s regulérní nahrávkou... PANYCHIDA na sebe poukázala slušně, avšak jejich živelné koncertní vystoupení jsou daleko lepší. Uvidíme, jak se jim to podaří přenést do zdířek dlouhohrajícího debutu. Pro mě osobně momentálně jedna z nejzajímavějších tuzemských kapel na poli černého kovu...

Venca Votruba             

Tichá voda břehy mele. To se dá říct i o Panychidě, která se českým metalovým polem protloukala potichu a bez jakéhokoliv většího upozorňování na sebe. Deska se chystá a tak je čas na promo. Dvě skladby nabízí adekvátní ochutnávku toho, čeho se od Panychidy můžeme dočkat a že to není ochutnávka ledajaká! Ze všeho bych vyzdvihl nejvíce asi práci s automatem a atmosféru. Panychida je projekt, na kterém se jeho protagonisté mohou skvěle vyřádit, protože pojem Paganized metal neklade větší hranice. Prostě, počkejme si na debut.
Fastred 7
Nedávno jsem brečel jak želva na pomyslném internetovém rameni Metal Mana, že mě krátkometrážními promomateriály kapel týrá. Ne snad, že bych si je rád neposlechl, ale napsat něco, co by alespoň v náznacích trpělo hlavou a patou, o třískladbovém materiálu, není zrovna sranda. A jak už to bývá, netrvalo to ani tak dlouho, kdy se z redakční obálky vykutálel promo materiál plzeňské Panychidy. Jak kdyby kluci tušili, že mě třískladbové promáče uvrhávají do tesknosti, zachovali se jako chytrá Horákyně a na album umístili skladby dvě. A abych se já tonoucí měl čeho chytat, přihodili stéblo v podobě dalších třech skladeb, zachycených kamerou při živém vystoupení kapely. Panychida se v brzké době chystá do studia, takže berme jejich promo jako ochunávku toho, co by nás mohlo potkat v porci podstatně větší. A po systematickém a dlouhodobém panychidodráždění mých sluchových čidel konstatuji, že přes počáteční nedůvěru si chystanou novinku určitě ujít nenechám.

Drsně posmutnělá nálada slavnosti na počest zemřelých v pohanské vesnici, krákorající šaman (či který duchovní se u pohanů stará o svoje ovečky), velebící svou dávnou kámošku Moranu, bublání heavy kytar a rozvláčné tempo v úvodní „Beneath The Gate Of Sempiternall Bliss“ je hodně slušná návnada. Moment, kdy jsem se zachytil na panychidovský háček definitivně, přišel s nástupem kláves. Hu, všichni strašidláci, kteří jen pomrkávali zpoza stromů najednou zhmotněli a atmosféra skladby tím jemným, jednoduchým a chytlavým motivem krásně zhoustla. To je soundtrack ke Kladivu na čarodějnice, kdy v nočních stínech, vděčni za to, že jste zrovna v bezpečí obýváku, jen přitáhnete peřinu pod bradu a budete si blaženě tetelit v pachu syrového strachu.

Druhá skladba „Dream About The Roaring Sky“ lehce přišlápne rychlostní pedál, straširybkovská atmosféra se rozjasní do přímočařejší agrese, mikrofoňák GHM si krkavčím krákorem mele stále svou a nekompromisnost parního válce se zastaví – hádejte čím…, no samozřejmě – klávesovým motivem. To je snad ta geniálně jednoduchá slucholapka z „Beneath… „ zahraná pozpátku! Třepte si hlavou jak chcete, tyhle klávesy z tý palice prostě nevyženete. Již několikrát jsem naznačoval, že jsem nebyl a nejsem vyznavač černého metalu, a tak je pro mě barevný zvuk kláves mostem z nedůvěřivého přešlapování a nesmělého seznamování k bratrskému poplácání po zádech.

Z video části mě chytla především „Dračí úsvit“, kde se Panychida za zvuků dud zvrhne z rozevláté melodie do uřvaného kvapíku a hlavně ukáže světu, že čeština může tomuhle stylu muziky slušet. Díky zařazení video pasáže si snadno uděláte obrázek i o tom, že to, co zní lákavě v prostoru vaší chýše, má i naživo svoje grády a Panychida spolehlivě šlape. Výpravný mix blacku a heavy metalu se starověkou atmosférou a občasným olíznutím kosy, ledabyle uložené na rameni postaršího playboye. Charakteristický, troufám si říct nesnadno zaměnitelný chrčák mistra pěvce a hlavně, smyslně a účelně použité černobílé klapky. Trefa!

Snad jen pro úplnost dodávám, má počáteční nedůvěra vycházela z pocitu, že výše opěvované hrčení mistra GHM nenabízí zrovna moc barevných možností. Takže ten můj věčně nespokojený nitrolební našeptávač projevil obavu, zda na ploše výrazně delší než nabízí zmíněné promo nezačne tenhle krákor působit poněkud monotónně. Hele, ty šťouro, víš ty co? Pokud si pořádně poslouchal, tak můžeš tyhle starosti klidně hodit za hlavu. Jsem přesvědčenej, že se s tim Panychida „v poho“ vyrovná. Uvidíš sám. A jestli nepřestaneš s tim věčným pruděním, budu ti každej večír krákorat: „Morana, guide of all…“

No jo, ale to by přece nebyl žádnej trest…
Savapip 7/10



panychida.mysteria.cz

Seznam skladeb:
1.Beneath the gate of sempiternal bliss
2.Dream about the roaring sky

rok vydání: 2006


Vydáno: 19.05.2006
Přečteno: 3131x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09249 sekund.