DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VAN HALEN - A Different Kind Of Truth

Je jen málo desek, které by aspirovaly na titul „nejočekávanější album letošní zimy“. Jednou z nich je bezesporu novinka legendárních Van Halen. A to hned z několika důvodů. Čtrnáct let tato kapela nic nevydala. Mezitím se rozloučila se zpěvákem Garym Cheronem, aby po epizodě se staronovým pěvcem Sammym Hagarem se na své místo vrátil ten původní - David Lee Roth. Už jen podle téhle informace je jasné, že noví Van Halen se prostě stanou hned po vydání fenoménem. Když ještě zmíníme, že Rothův hlas je vedle kytary Eddieho Van Halena ke slyšení po osmadvaceti letech, tedy od slavného alba „1984“ s hity „Jump“ a „Panama“, je takřka o senzaci postaráno. Nic na tom nemění ani tvrzení Sammyho Hagara, že Roth a Van Halen na novinku nesložili jedinou věc, pouze vymetli šuplíky ze sedmdesátých a osmdesátých let.

Abych se přiznal, vždycky jsem, co se diskografie Van Halen týče, preferoval desky se Sammym Hagarem. Rotha jsem vždycky spíš vnímal jako hbitého performera, showmana non plus ultra, ovšem s průměrnými pěveckými kvalitami. To Sammy Hagar, který s bratry Van Halenovými debutoval v roce 1986 slavnou deskou „5150“, byl úplně jiný kalibr. Ubylo showmanství, přibylo skutečného pěveckého umu. Ale i tak Roth prostě (samozřejmě stejně jako Hagar, Cherone už mnohem míň) k Van Halen prostě patří, a i když dnes kapela nemá svého basistu Michaela Anthonyho a jeho místo zaujal syn Eddieho Van Halena Wolfgang, dá se říci, že klasická sestava je zpět.

A podle toho také deska zní. Jsou to klasičtí Van Halen s Rothovy éry. Nechybí nic, co bylo pro éru ohraničnou alby „Van Halen“ (1978) a „1984“ typické. Prim samozřejmě hraje excelentní Van Halenova kytara. Jsou zde svojsky nazvučené bicí, přesně tak, jaký zvuk má jen Alex Van Halen a pak je tu Roth. A můžu říct, že se na téhle desce skutečně překonává. Jeho největší síla samozřejmě tkví v živých vystoupeních, ovšem zde se dere do výšek, pěkně po modernu i zařve, ale dokáže i citlivěji promlouvat. Do čehož všeho samozřejmě dává kus svého komediantství.

Nezapomnělo se ani na hity. Ten největší desku otevírá. I když při prvním letmém poslechu působila „Tattoo“ jako nijak zvlášť zajímavá věc, poté, co jsem skladbu slyšel několikrát, musím uznat, že se jedná o skutečně velký hit. Pochopitelně nebude mít takový dopad jako „Jump“ nebo „Why Can´t This Be Love“, ale kvalitativně se s těmito peckami srovnat dá. „She´s The Woman“ je druhou skladbou o které se hovoří a o níž Van Halen s Rothem skutečně přiznali, že pochází ze sedmdesátých let. A podle toho taky zní. „You And Your Blues“ startuje kytarovým riffem, který připomene „Ain´t Talkin´´bout Love“ nebo „Don´t Tell Me“, ovšem skladba pak žije svým životem a neskrývá velké hitové ambice. Na začátku „China Town“ Eddie Van Halen připomene, kdo že je ten největší frajer v baráku a David Lee Roth trochu svým projevem připomene Ozzyho Osbournea. „Blood And Fire“ možná dá vzpomenout na komerčnější chvilky, ovšem takové věci jako byly „Dreams“, „When It´s Love“ nebo „Can´t Stop Loving You“ nečekejte. Ostatně dá se říci, že Van Halen dneška se baladám úspěšně vyhýbají.

„Bullet Head“ má výborné tempo a samozřejmě zabijácký riff, ale více pozornosti si zaslouží následující „As Is“ s výbornou Rothovou melodickou linkou a ostrým tempem. Celkovou atmosférou skladba připomene slavnou „Hot For Teacher“ z „1984“. Pak už kapele začnou trochu docházet nápady „Honeybabysweetiedoll“ je jen zbytečná vata. Reputaci trochu vylepší „The Trouble With Never“ se zajímavým refrénem a ostrá „Outta Space“, kde se Roth pěvecky překonává a pekelné Van Halenovy záseky působí opravdu inovátorsky. Ostatně jako celková jeho hra. Pak je tu zase další zbytečnost - „Stay Frosty“, kde Eddie jako v jediné věci skutečně využívá akustické kytary. „Big River“ je takzvaná mejdanová bomba začátku osmdesátých let, ovšem deska už zní trochu vyčpěle a závěrečná „Beats Workin´“ rozhodně neurazí, ale na druhou stranu nemá žádný záchytný bod, kvůli němuž by se k ní člověk musel vracet.

Když sečtu všechna pozitiva, ale i negativa desky, pořád se misky vah kloní hodně ve prospěch této čtveřice z kalifornské Pasadeny. Reuniony po letech a navíc své pravděpodobně takřka neslavnější sestavě (basista Michael Anthony a Sammy Hagar jistě prominou), bývají různé. Většinou ale kapela recykluje své staré nápady, které už nikdy nemohou být stejně silné jako jejich největší hity. To si nebudeme nalhávat, Van Halen už další „Jump“ taky nikdy nesloží. Ovšem na „A Different Kind Of Truth“ se jim podařilo dát dohromady několik skutečně silných skladeb, které těm hitům konkurovat mohou.

Jan Skala             


www.van-halen.com

Seznam skladeb:
1. Tattoo
2. She's The Woman
3. You And Your Blues
4. China Town
5. Blood And Fire
6. Bullethead
7. As Is
8. Honeybabysweetiedoll
9. The Trouble With Never
10. Outta Space
11. Stay Frosty
12. Big River
13. Beats Workin'

Sestava:
David Lee Roth - zpěv
Eddie Van Halen - kytara
Wolfgang Van Halen - baskytara
Alex Van Halen - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 49:58
Label: Interscope
Země: USA
Žánr: party hard rock

Diskografie:
1978 - Van Halen
1979 - Van Halen II
1980 - Women And Children First
1981 - Fair Warning
1982 - Diver Down
1984 - 1984
1986 - 5150
1988 - OU812
1991 - F.U.C.K.
1995 - Balance
1998 - Van Halen III
2012 - A Different Kind Of Truth


Vydáno: 22.02.2012
Přečteno: 4795x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak se nám to...7. 05. 2020 13:40 horyna
Osmičku už bych...7. 05. 2020 13:16 Pepsi Stone
V. H.Dnes hodnotím...7. 05. 2020 12:54 horyna


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14834 sekund.