Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FREEDOM CALL - Land of the Crimson Dawn

Minulá deska "Legend Of The Shadowking" platí za nejslabší počin v historii této party. Snad proto, že se její tóny znatelně odchýlily od tradičního znaku FREEDOM CALL, kterým je ortodoxní pozitivno, jenž dokáže spolehlivě vytočit každého byť jen trochu nevrlého jedince. Novinka se k tomuto copy-rightu naštěstí vrací, a protože právě veselost je tím, co německým autorům svědčí nejlépe, vrátila se automaticky i kvalita. A to taková, že mnozí fandové už nyní překopávají své dlouhou dobu neměnné žebříčky nejlepších nahrávek FC a album "Land of the Crimson Dawn" vsunují rovnou na jednu z medailových pozic.

Poslouchat novou fošnu je jedním slovem RADOST. Ta přitom není spojená s přízemním návratem k osvědčeným kompozičním postupům, ale protéká celým obdobím FC a z každého si vybírá pouze to nejlepší. Rychlých temp je nabídnuto příjemné množství, ale nikoli tolik, aby to začalo být otravné. Jde o úvodní "Age of the Phoenix", "Valley Of Kindom", "Terra Liberty" nebo "Space Legends". Rockově obarvenou fošnu "The Circle Of Life" kryjí kusy "Rockstars", klipovka "Hero On Video", "Killer Gear" či "Rockin' Radio". A vzpomenuto je i na ponurejší vyznění předešlého CD ("Sun In The Dark", "Eternity"). Někomu nemusí vonět příklon k metalovému patetismu, který mají v oblibě např. švédové HAMMERFALL ("66 Warriors"), ale i tento kousek je nakonec osvěžen "happy happy" motivy, takže se dá celkem snadno přežít. A album "Dimension" zase připomene shodnost závěrečného, stadiónově vyřvávaného fláku (včetně užití skotských dudů). Skladba "Power And Glory" ovšem dopadla daleko lépe, než (v refrénu) celkem odpudivá "Far Away".

Nepokrytě přiznaným a patřičně velkolepým návratem se pak stává dost možná vrcholný moment desky, skladba s všeříkajícím názvem "Back Into the Land of Light". Tu si v nostalgickém opojení užijí zejména posluchači, kteří kroky FC sledují od úplného počátku. Skvostně klenuté melodie ve slokách, refrénu i sólu lemují jednoduché, ale hymnicky přesné motivy. Přesně tohle chceme od nejoptimističtější metalové kapely světa slyšet a přesně tohle jsme dostali. A nejen v této písni, ale v podobě celé desky "Land of the Crimson Dawn". Děkujeme!

Petr Štěpnička             

Nemůžu než souhlasit s vysokým hodnocením. Skladby jsou zábavné, vtipné, energické, chytlavé a není jediné, která by na albu nudila. Dokonce i poněkud kontroverzní singl „Hero On Video“ do kontextu desky zapadá a po pár posleších se z možného provntího odporu k této „popině“ stává nepokryté nadšení. Jako nejsilnější skladby bych označila speedovku „Terra Liberty“,velmi příjemnou „Back Into The Land Of Light“, či temnnější „Eternity“. Entuziasmus čiší prakticky z celé desky a poslech „Land Of The Crimson Light“ je zábava od začátku do konce. A to je přesně to, co od Freedom Call očekáváme.
Veronika 9,5/10
Tak tohle je víc než milé překvapení. Souhlasím s oběma kolegy, Freedom Call jsou zpátky se vším všudy. Křeč z posledních dvou alb je definitivně pryč a kapela opět pracuje s kýčem a humorem s takovou lehkostí a nadhledem, jak to umí jen ona. Od začátku do konce je to neskutečně zábavná jízda, které nic nechybí a naopak se vedle chytlavých melodií, které vám vykouzlí úsměv na tváři, pyšní ještě parádními ironickými texty a svěžími nápady. A vrcholy desky? No je jich asi čtrnáct. Osobně bych ale nejvíc vyzvedla speedovku „Terra Liberty“ a také skladbu „Killer Gear “, která hraje na temnější strunu, což se mi u FC vždycky líbilo.
Nejvíc mě ovšem fascinuje, jak dokonale fungují tak skrz naskrz kýčovité věci jako „Rockstars“, „Rockin´ Radio“ nebo „Hero on Video“. Naprosto parádní deska.
Ray 9,5/10

www.freedom-call.net

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Age of the Phoenix
2. Rockstars
3. Crimson Dawn
4. 66 Warriors
5. Back Into the Land of Light
6. Sun in the Dark
7. Hero on Video
8. Valley of Kingdom
9. Killer Gear
10. Rockin' Radio
11. Terra Liberty
12. Eternity
13. Space Legends
14. Power and Glory

Sestava:
Chris Bay - zpěv, kytara, klávesy
Lars Rettkowitz - kytara
Samy Saemann - baskytara
Klaus Sperling - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 01:04:25
Label: Steamhammer Records
Země: Německo
Žánr: melodický speed/power/heavy/rock

Diskografie:
1999 - Stairway To Fairyland
2001 - Crystal Empire
2002 - Eternity
2005 - The Circle Of Life
2007 - Dimensions
2010 - Legend Of The Shadowking
2012 - Land of the Crimson Dawn

Související články:
FREEDOM CALL - Stairway To Fairyland
FREEDOM CALL - Crystal Empire
FREEDOM CALL - Eternity
FREEDOM CALL - The Circle Of Life
FREEDOM CALL - Dimensions
FREEDOM CALL - Legend Of The Shadowking


Vydáno: 12.03.2012
Přečteno: 6549x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Je škoda, že tu...17. 03. 2012 10:50 DAN
9/10Musim souhlasit s...14. 03. 2012 19:32 Anonim
Negativní ohlasy...14. 03. 2012 8:08 Veronika
Freedom Calljsem vždycky...14. 03. 2012 7:32 b.wolf
Mám pocit, že...13. 03. 2012 20:06 kiiky


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08984 sekund.