RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EUROPE - Live Look At Eden

Kdo jsou dnes vlastně Europe? Asi všechno jiného než banda napomádovaných šášulů, vytrubujících do světa pouťové odrhovačky. Přestože na ně leckteří těžkooděnci tak koukají, Europe nejsou v žádném případě jen „The Final Countdown“. A to rozhodně nejdéle od alba „Prisoners In Paradise“, které se pyšnilo ostrým americkým, dá se říci až streetrockovým, zvukem. Od jejich comebacku, který lemují tři přetvrdá alba „Start From The Dark“, „Secret Society“ a „Last Look At Eden“, se Europe zcela vzdálili od svého nablýskaného soundu osmdesátých let. Přestože stále zastávám názor, že „Last Look At Eden“ je suverénně nejslabším albem této švédské pětice, naživo mají skladby docela slušný tah na bránu.

To potvrzuje i novinkový živák „Live Look At Eden“, který má být jakousi ochutnávkou před vydáním desky „Bag Of Bones“, k jejíž emisi se schyluje koncem dubna. Europe jsou naživo velice silná kapela, o čemž jsem se měl tu čest přesvědčit hned dvakrát. Právě při živých vystoupeních se stírá rozdíl mezi poprockovou minulostí a nabušeným hardrockovým soundem dneška. Proto zde směle stojí šest let stará vypalovačka „Love Is Not The Enemy“, pekelná „The Beast“ z poslední desky a staré megahity „Superstitious“ a (pochopitelně) „The Final Countdown“.

A dokonce i titulní věc z poslední desky zde nevyznívá tak bombasticky a kýčovitě jako ze studia, ale je spíše zeppelinovsky zemitá a prim zde hraje podladěná Norumova kytara. Celkově dostala nejvíce prostoru poslední deska. Ta je zastoupena hned čtyřmi skladbami (titulní věc, „The Beast“, „No Stone Unturned“ a výtečná balada „New Love In Town“). Po jedné věci se dostalo na předchozí „Secret Society“ (pecka „Love Is Not The Enemy“), „Out Of This World“ (zmíněná „Superstitious“), „Prisoners In Paradise“ (překvapivě nevýrazná „Seventh Sigh“) a prastarou „Wings Of Tomorrow“ („Scream Of Anger“). A jak je asi naprosto jasno, nemůže chybět ani připomínka multiplatinového alba „The Final Countdown“. Zde jej zastupují dva největší hity - „Rock The Night“ a titulní monolit.

Ten pochopitelně sklidí největší ovace. Ve chvíli, kdy začne notoricky známý motiv, publikum doslova exploduje. Ovšem podle mě přichází zklamání. Kapela rozhodně tuhle věc už tisíckrát proklela, ovšem tady ji naživo i trochu odsalámovala. Tempest se nedere do výšek, které si pro tuhle věc napsal, Norumovi to v sóle nepěkně ujede a celkově skladba jako jediná na tomhle živáku postrádá živočišnou energii. Ovšem nic naplat. Zahrát jí Europe musí, protože by je jinak fanoušci ukamenovali.

„Live Look At Eden“ není vůbec špatný záznam. Výběr skladeb může trochu zaskočit, když nedošlo na slavné balady „Carrie“, „Open Your Heart“ a „Prisoners In Paradise“, ani na comebackovou „Start From The Dark“, ovšem kapela to hravě vyrovná energií i nasazením. A jako předkrm před novou studiovkou může zafungovat dokonale.

Jan Skala             


www.europetheband.com

Seznam skladeb:
1. Last Look At Eden
2. Love Is Not The Enemy
3. Superstitious
4. Scream Of Anger
5. No Stone Unturned
6. New Love In Town
7. Seventh Sigh
8. Rock The Night
9. The Beast
10. The Final Countdown

Sestava:
Joey Tempest - zpěv
John Norum - kytara
John Leven - baskytara
Mic Michaeli - klávesy
Ian Haughland - bicí

Rok vydání: 2011
Čas:
Label: EarBOOKS
Země: Švédsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1983 - Europe
1984 - Wings Of Tomorrow
1986 - The Final Countdown
1988 - Out Of This World
1991 - Prisoners In Paradise
2004 - Start From The Dark
2006 - Secret Society
2009 - Last Look At Eden
2011 - Live Look At Eden

Související články:
EUROPE - Last Look At Eden


Vydáno: 10.04.2012
Přečteno: 3424x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09093 sekund.