ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE CULT - Choice Of Weapon

V posledních letech nepatří The Cult mezi ty nejpracovitější kapely. Za osmnáct let po prvním rozpadu vydávají teprve třetí album. Jejich comeback s deskou „Beyond Good And Evil“ v roce 2001 je zastihl ve výborné formě, kdy se do soundu kapely infiltrovaly moderní vlivy, které předtím trochu nešťastně zaplevelily bezejmennou desku z roku 1994. „Beyond Good And Evil“ nabídla poctivou porci tvrdé kytarové hudby, kdy především věc „American Gothic“ trhala svým riffem koule. Předposlední album „Born Into This“ představilo o něco jemnější sound, ovšem i tak se jednalo o poctivou hardrockovou desku, které stejně jako vždy v minulosti dominovala kytara Billyho Duffyho a šamanský zpěv Iana Astburyho.

Teď jsou tady „noví“ The Cult potřetí. A nebudu dlouho napínat. Z trojice postcomebackových desek jsou teď v nejlepší formě. „Choice Of Weapon“ je totiž deska jako hrom. Astbury s Duffym celých pět let věnovali této placce, která je podle jejich slov jednou z nejlepších, jako kdy vydali. Pochopitelně, muzikanti to říkají o každé novince, ovšem tady je to svatá pravda. Už od úvodního zařinčení ve skladbě „Honey From A Knife“, která graduje do monstrózního refrénu, se dějí velké věci. Právě úvodní skladba jasně nastolí laťku, pod kterou kapela na celé ploše alba nejde. Dvojka „Elemental Light“ v úvodu orientálními kytarami připomene někdejší hity „She Sells Sanctuary“, ovšem její atmosféra houstne až do neprostupného tajemna.

„For The Animals“ má houpavý groove, který podporuje další z výrazných refrénů desky. Přichází skladba „Life – Death“ s funkčně zahraným klavírem, který prostupuje celou skladbu, aby se nakonec spojil s Duffyho kytarou do úžasného sóla nad kterým se v refrénu vznáší Astburyho zpěv. Rozhodně jeden z nejlepšího momentů alba. Ostré kytary přicházejí ke slovu opět s „The Wolf“, kterou uvede trochu grungeové skřípání, ale s nástupem celé kapely jasně slyšet, s kým máte tu čest. Právě tahle věc jako kdyby recyklovala všechny stěžejní momenty kariéry The Cult. Jsou tu ozvěny osmdesátých let, ale i bezejmenného alternativně rockového alba.

„Amnesia“ působí jako klasický motorkářský kousek, kde se Astbury pořádně odváže a do mikrofonu řve jako o život. Následující „Lucifer“ pořádně zahušťuje atmosféru a asi nejvíce za celou desku zde vyplouvá na povrch Astburyho obcese zemřelým předákem The Doors Jimem Morrisonem. Ne nadarmo Astbury před deseti lety spojil své síly s členy této legendy šedesátých let Rayem Manzarekem a Robbym Kriegerem v reinkarnaci The Doors Of 21st Century. Druhá balada „Wilderness Now“ nemá tak emoční sílu jako „Life – Death“, ovšem i tak je dost silná na to, aby celou řadu podobných skladeb strčila do kapsy.

„A Pale Horse“ je klasický rokec ve stylu AC/DC. Odkaz The Doors přichází ke slovu zase v závěrečné „This Night In The City Forever“, která vám úvodní kytarovou vyhrávkou připomene slavnou „The End“. Podobná gradace od úvodního kytarového motivu, který se proplétá celou skladbou s Astburyho gradujícím zpěvem, který vrcholí v orgasmické bouři ve finále skladby.

„Choice Of Weapon“ obsahuje rovněž i druhý disk se čtyřmi bonusovými skladbami. Ty disponují o fous horším zvukem. I nápadů je zde méně a se zbytkem desky se kvalitativně dá srovnat jen závěrečná „Siberia“, což sice není klasický rock n´roll, jakým se The Cult prezentují, ale spíše tvrdá art rocková kompozice, kde je důraz kladen na zpěv.

Ovšem i když bonusový disk trochu kvality alba sráží, přesto se jedná o skvělou nahrávku. Bez přehánění se dá říci, že The Cult natočili svůj druhý „Sonic Temple“. Album plné hitů a napěchované emocemi i testosteronem až po okraj.

Jan Skala             


www.thecult.us

YouTube ukázka - For The Animals

Seznam skladeb:
1. Honey From A Knife
2. Elemental Light
3. For The Animals
4. Life - Death
5. The Wolf
6. Amnesia
7. Lucifer
8. Wilderness Now
9. A Pale Horse
10. This Night In The City Forever

Bonus disc:
1. Every Man And Woman Is A Star
2. Embers
3. Until The Light Takes Us
4. Siberia

Sestava:
Ian Astbury - zpěv
Billy Duffy - kytara
Chris Wyse - baskytara
John Tempesta - bicí

Rok vydání: 2012
Čas:
Label: Cooking Vynil
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1984 - Dreamtime
1985 - Love
1987 - Electric
1989 - Sonic Temple
1991 - Ceremony
1994 - The Cult
2001 - Beyond Good And Evil
2007 - Born Into This
2012 - Choice Of Weapon


Vydáno: 01.06.2012
Přečteno: 4639x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak novinka Under...21. 10. 2022 2:45 rumcajs
The Cult Absolutní pecka,...3. 11. 2015 22:03 Leo
Orientálno??Nějak se nemohu...1. 02. 2013 9:28 Michal


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0929 sekund.