NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GREAT WHITE - Elation

Situace pro Great White není v současnosti jednoduchá. Kapela, která dostala pár platinových ocenění koncem osmdesátých let logicky padla na hubu s příchodem grunge. Ale stále vydávala desky. Rozložily ji až vnitřní spory zejména mezi zpěvákem Jackem Russellem a kytaristou Markem Kendallem. To mělo za následek, že po několika hubenějších letech, ale přesto po dobrých albech „Let It Rock“ a „Can´t Get There From Here“, kapelu Kendall opustil. Brzy to ale zabalil i Russell. Zmáhaný vlastní alkoholovou závislostí se na čas uchýlil do léčebny, aby posléze zase spojil své síly s Kendallem a společně vydali dvojici velice slušných, i když nikterak objevných desek „Back To The Rhythm“ a „Rising“.

Brzy ale začalo všechno znovu skřípat. Russell s Kendallem byli opět na nože a zpěvák útěchu opět hledal na dně láhve. V roce 2010 střídavě kapelu opouštěl a pak se do ní opět vracel. V době, kdy trucoval nebo se válel po zemi namol zpitý za něj zastupoval někdejší zpěvák Warrant Jani Lane. Tehdejší koncerty ale dopadly tragicky. Lane sám zmáhaný vlastní alkoholovou posedlostí (na tu také dojel loni v létě, kdy ho nešťastná kombinace vodky a utišujících prášků stála život) nebyl s to moc koncertů dotáhnout do konce.

Přišel tehdy Terry Ilous. Výborný zpěvák, který si na přelomu osmdesátých a devadesátých let udělal jméno v řadách výtečné, bohužel totálně nedoceněné kapely XYZ. Jiskra mezi Ilousem a zbytkem kapely přeskočila. V tu chvíli bylo rozhodnuto. Russell se najednou neměl už kam vrátit. Záložil si tedy svůj trucpodnik Jack Russell´s Great White s takřka neznámými muzikanty (jedinou výjimkou je basista Dario Seixas, který před časem působil ve Firehouse). Great White s Ilousem se brzy zavřeli do studia a výsledek předkládají v těchto dnech na desce nazvané „Elation“.

Právě na ní je slyšet, jak Russellův odchod sundal Kendallovi okovy z rukou a celou záležitost převzal do vlastní režie. Russell byl totiž spíše vždycky hardrockovější částí Great White, zatímco Kendall tou bluesovější a podle toho „Elation“ také zní. Hned zkraje můžeme říct, že novinka je (pokud vynecháme takřka akustickou „Sail Away“) nejbluesovější deska celé historie Great White. Nejpozději od třetí skladby „Love Train“ se kapela ponořuje do bluesových vod, kde jí je očividně dobře. I Ilous zpívá jiným způsobem než u XYZ, kde se blues rock moc nehrálo. Kendall na své kytaře kouzlí sóla, kterými udivoval už v osmdesátých letech.

Nebojí se akustických kytar jako v „Resolution“ ale ani pořádně sešlápnout booster jako v tvrdé bluesrockové „Lowdown“. Když se kapela trochu rozjede jako v „Heart Of A Man“ nebo „Just For Tonight“, brzy zase zamíří do klidnějších vod, k čemuž jim slouží balady – výborná „Love Is Enough“ a o poznání nudnější a klišovitější „Promise Land“.

Great White se vždycky trochu lišili od kapel jako Poison, Warrant, L.A. Guns nebo Mötley Crue. Nebyli tak divocí a místo toho do své hudby vždy aplikovali bluesové nápady. Vzpomeňme si na slavné „House Of Broken Love“ nebo „She Only“. Bluesové kořeny tam byly vždy a teď se projevily v plné parádě. „Elation“ je nejpřemýšlivější deska, kterou tahle kapela kdy vydala. Není na první poslech. Ale když jí dáte šanci, dostane se vám pod kůži a budete s ní spokojeni.

Jan Skala             


www.greatwhiterocks.com

Seznam skladeb:
1. (I've Got) Something For You
2. Feelin' So Much Better
3. Love Train
4. Heart Of A Man
5. Hard To Say Goodbye
6. Resolution
7. Shotgun Willie's
8. Promise Land
9. Lowdown
10. Just For Tonight
11. Love Is Enough
12. Complicated

Sestava:
Terry Ilous - zpěv
Mark Kendall - kytara
Michael Lardie - kytara, klávesy
Scott Snyder - baskytara
Audie Desbrow - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 60:52
Label: Frontiers
Země: USA
Žánr: blues rock

Diskografie:
1984 - Great White
1986 - Shot In The Dark
1987 - Once Bitten...
1989 - ...Twice Shy
1991 - Hooked
1992 - Psycho City
1994 - Sail Away
1996 - Let It Rock
1999 - Can´t Get There From Here
2007 - Back To The Rhythm
2009 - Rising
2012 - Elation


Vydáno: 05.06.2012
Přečteno: 3464x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dneskamám trochu...13. 04. 2013 11:46 b.wolf
Wolfíku doplň,...12. 04. 2013 13:27 Bubák
Nedalomně to a jelikož...12. 04. 2013 8:11 b.wolf
Výborná deska,...11. 04. 2013 21:36 Bubák
Všechny skladby,...31. 08. 2012 14:32 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10605 sekund.