NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ENSIFERUM - Unsung Heroes

Upřímně se bojím jedné věci – že nové album „Unsung Heroes“ finských Ensiferum si zásluhou nepříliš povedené finální rozmáchlé a příliš nabobtnalé ságy vykoleduje spoustu negativních reakcí a většina odsuzovatelů přitom úplně pomine fakt, že za a) se touto cestou kapela vydala již na svém předchozím „From Afar“, za b) na desce se najde řada písní, které dávno vybudovanému jménu Ensiferum dělají čest, za c) tam, kde Ensiferum šetří s energií, tam se snaží (možná ne v duchu tradic kapely, ale určitě ne úplně špatně) alespoň folkově kouzlit s atmosférou. I když dva body z této trojce jistě nebudou žádnou omluvou, chci tím říct asi tolik – ano, doufal jsem ve víc, ale zároveň jsem se obával, že to bude ještě horší.

Již minule jsem poukazoval na to, že do dynamických smrští Ensiferum postupně vsakují vypravěčské nálady, na kterých ulítli v předminulém kole Manowar i bombasticky nadýchané pasáže, které zavoněly u Turisas. Tentokrát mi připadá, jako by Ensiferum ani neměli zapotřebí (kromě závěrečného „Passion Proof Power“) tyto dvě tváře křížit za každou cenu, spíš je nechávají plynout vedle sebe. Mohlo by to fungovat.

Když totiž vsadíte jen na první polovinu desky - bok po boku zde stojí kousavá riffovka „In My Sword I Trust“, kde chtějí Ensiferum prostřednictvím divokého tempa, razantní rytmiky, pohansky ochraptěného zpěvu, silných kláves, chytlavě skandovatelného refrénu, povznášejících sborů i přitažlivě bojové nálady dát najevo, že všechno je při starém, housličkami ozdobená, á capella zpěvem vyšperkovaná šťavnatě drsná „Burning Leaves“ s pohodově houpavou melodií, lehoučce citlivá folková balada s hostujícím hlasem Laury Dziadulewicz „Celestial Bond“ s možná nezvyklou, ale gradující atmosférou, naprosto klasická uřvaná strhující kvapíkovka „Retribution Shall Be Mine“ i úvodní poetické intro s pompou líznutými klávesami - asi kurs Ensiferum poletí hodně nahoru.

Proč tenhle recept až tak moc nefunguje na druhé polovině desky? Snad proto, že válečníci Ensiferum víc než na svůj meč vsází na hromadu řečí a levných lízátek. V poměrně teatrální a epické „Pohjole“ nefunguje ani důstojnost vypravěče, ani na efekt hraná majestátnost chorálů, a kousavá kytara v kombinaci s famózní finštinou to nezachrání. Zlomový okamžik přijde se sáhodlouhou „Passion Proof Power“. Už na posledních dvou deskách sahali Ensiferum ke skladbám přesahujícím deset minut a dokonce, když tuhle časovou hranici překročili poprvé („Victory Song“), dokonale mi vyrazili pojistky. Sedmnáct minut je ale prostě moc. Tedy alespoň v případě, kdy nemáte dostatek nápadů na to, abyste takovouhle dobu měli čím smysluplně zaplnit. A tak se průběžně střídá nuda se vzrušením a prázdnota se zajímavými momenty. Výsledek je však jednoznačný – výpravnost není nejsilnější stránkou Ensiferum (a přitom by stačilo rozsekat (a něco vystříhnout) tuhle skladbu na víc samostatných částí a její hodnocení zdaleka nemuselo být tak negativní). Ani s bonusovkou „Bamboleo“ (v porovnání například s Turisasím „Rasputinem“) neměli Ensiferum šťastnou ruku, vlastní vklad je sice jasně zřetelný, ale kdovíjak skvělá zábava se nekoná.

Už na začátku jsem upozorňoval, že při hodnocení je třeba brát desku jako celek a nenechat se zmást rozplizlým závěrem. Přímý následovník alba „From Afar“ si zachoval kvalitu svého předchůdce, celkové hodnocení je tedy úplně stejné.

Savapip             


www.ensiferum.com

YouTube ukázka - In My Sword I Trust

Seznam skladeb:
1. Symbols
2. In My Sword I Trust
3. Unsung Heroes
4. Burning Leaves
5. Celestial Bond
6. Retribution Shall Be Mine
7. Star Queen (Celestial Bond part II)
8. Pohjola
9. Last Breath
10. Passion, Proof, Power

Sestava:
Petri Lindroos - kytara, zpěv
Markus Toivonen – kytara, zpěv
Sami Hinkka – baskytara, zpěv
Emmi Silvennoinen - klávesy
Janne Parviainen - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 1:05:05
Studio: Petrax, Sound Supreme, Yelow House Studios
Produkce: Hiili Hiilesmaa
Label: Spinefarm Records
Země: Finsko

Diskografie:
2001 – Ensiferum
2004 – Iron
2007 – Victory Songs
2009 – From Afar
2012 – Unsung Heroes

Související recenze, rozhovory, reporty


Vydáno: 25.09.2012
Přečteno: 3176x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To AnonimAnonime,tak už...12. 01. 2014 11:12 Hellhammer
Ako by to u vas...29. 09. 2012 15:52 Johny
9/10 Já ted budu...25. 09. 2012 21:34 Anonim
Pro mně...25. 09. 2012 16:24 Fenris 13
Zajimava recenze....25. 09. 2012 10:52 zack


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10133 sekund.