CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KAMELOT – Eternity

Když se dnes řekne Kamelot, většina z nás si představí velkou kapelu v čele s fenomenálním pěvcem (ať už donedávna s Royem Khanem nebo teď s Tommym Karevikem). Vždycky tomu tak ale nebylo. Pojďme se společně podívat na kompletní historii téhle kapely, pojmenované po legendárním sídle krále Artuše, a jak už to tak podle konvencí bývá, začneme na začátku. První zmínka o kapele v sestavě, v jaké vydala debut, je už z roku 1988, kdy poskytli jednu skladbu „Breaking the Silence“ na výběrovou desku „Tampa Bay's Metal Mercenaries: The Invasion“, kterou produkoval Keith Collins, bývalý basák Savatage. Oficiálně ale Kamelot vznikli až o tři roky později, kdy v roce 1991 vydali své první demo se třemi skladbami („Two Rivers“, „Birth of Hero“ a „Warbird“). O další dva roky později přišlo druhé demo nazvané „Kamelot“, ze kterého se všechny tři skladby („Proud Nomad“, „Eternity“ a „Warbird“) následně objevily na debutu.

S Kamelot se na slavné (a rozsáhlé) scéně v Tampa Bay na Floridě objevila mladá krev. A to doslova, protože jedním ze zakladatelů kapely byl Thomas Youngblood, který se od začátku staral o komponování veškeré hudby, a jako jediný ze zakládajících členů je v kapele dodnes. Trojici zakladatelů doplňovali bubeník Richard Warner, který byl zároveň textařem kapely, a zpěvák Mark Vanderbilt. Ten odešel po druhém albu a už se nikdy v žádné další kapele neprosadil. Nejdéle z původní sestavy vedle Thomase vydržel basák Glenn Barry, který odešel až po nahrání „Ghost Opera“ v roce 2007.

Když si zpětně pustíte debut, zjistíte, že je na míle vzdálený současné tvorbě. Skoro se nechce věřit, že je to ta samá kapela. Velkou roli samozřejmě hraje velmi slabá produkce a skladatelská nezkušenost. Jakkoli v Thomasovi už tenkrát dřímal velký talent a povedlo se mu vystřihnout pár dobrých nápadů, potřeboval čas, aby vyrostl z průměrnosti. Takové totiž „Eternity“ je a koresponduje tak se svým obalem. Je veskrze průměrné, ničím nevybočuje z tehdejší power metalové produkce. A ke všemu má jednu velikou slabinu v tom nejbolestivějším místě – ve zpěvu.

Ne, že bych chtěla být nějak přehnaně kritická a srovnávat chudáka Marka Vanderbilta s jeho nástupcem. Ono to totiž vůbec není potřeba. On je dost špatný i bez toho srovnání. Je strašně znát, že jeho velkým vzorem musel být Geoff Tate z Queensrÿche. Místy dokonce zní úplně jako on, jenom v tomhle případě se můžete vsázet, jestli tu vysokou notu trefí, nebo jestli bude úplně mimo. Je to tak půl na půl. V pomalejších skladbách (jako „What About Me“) zase připomene hlas Midnighta, zesnulého zpěváka Crimson Glory. A frázování odposlouchal od Bruce Dickinsona. Bohužel nedosahuje kvalit ani jednoho z jmenovaných, je protivně uječený, přehnaně emocionální, otravný a má tak příšernou výslovnost, že by si jeden myslel, že to snad ani není rodilý anglický mluvčí.

Hudebně je album vlastně v pořádku. Sice vás nijak neuchvátí, ale pár nápadů má, veskrze jde o příjemný power a pár skladeb mám vlastně i docela ráda. „Fire Within“ má zajímavou melodickou linku, úvodní „Eternity“ nebo „Black Tower“ disponují jakž takž chytlavými refrény a pomalá „What About Me“ má taky něco do sebe, když si odmyslíte ten Markův přehnaně emocionální vokální projev. Každopádně, pokud jste náhodou fanouškem Kamelot, který ještě nikdy jejich debut neslyšel, skoro se mi chce říct, že bude lepší, když to tak zůstane. Ostatní mi jistě dají za pravdu, že album vám v životě nijak zásadním způsobem chybět nebude. Velké věci měly teprve přijít a mělo to trvat ještě docela dlouhou dobu. Takže s bodováním začneme raději nízko…

Ray             


www.kamelot.com

KAMELOT – Black Tower

Seznam skladeb:
1. Eternity
2. Black Tower
3. Call of the Sea
4. Proud Nomad
5. Red Sands
6. One of the Hunted
7. Fire Within
8. Warbird
9. What About Me
10. Etude Jongleur
11. The Gleeman

Sestava:
Mark Vanderbilt – zpěv
Thom Youngblood – kytary
Glenn Barry – basa
David Pavlicko – klávesy
Richard Warner – bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 51:24
Vydavatelství: Noise Records
Země: USA

Diskografie:
1995 – Eternity
1997 – Dominion
1998 – Siége Perilous
1999 – The Fourth Legacy
2001 – Karma
2003 – Epica
2005 – The Black Halo
2007 – Ghost Opera
2010 – Poetry for the Poisoned
2012 – Silverthorn



Vydáno: 01.11.2012
Přečteno: 3251x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Tak skoro po 8...19. 09. 2020 22:49 Aldys83
jedno z mých...6. 11. 2012 16:52 Aldys
náhodou :) kedysi...1. 11. 2012 19:25 Soichiro Honda
Kdysi davno jsem to...1. 11. 2012 11:11 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09773 sekund.