CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AFTER FOREVER - After Forever

Věřte tomu nebo ne, ale dnes už je to víc než pět let od vydání definitivně poslední desky nizozemské veličiny After Forever. V roce 2007 by tento scénář nečekal ani bezmezný pesimista, ale co se zdá být nemožné, nemusí být nereálné. A jaká je to škoda, že tato nizozemská parta to zabalila tak brzo. Ono pět alb není nějaká chudá sbírka, ale vzhledem k mému přesvědčení, že by nám tito gotici i dnes měli co nabídnout, mi jejich diskografie přijde neúplná.

Než se dostanu k té poslední nahrávce, dovolte mi malou rekapitulaci. Zatímco první dvě desky ode mě dostali plné hodnocení, na další dvě se dodnes dívám trochu skepticky. Přesto jsou všechny čtyři důležité, a to právě v kontextu s jejich posledním albem „After Forever“, které bylo poprvé vydáno labelem Nuclear Blast.

Proč? Kapela si ze všech desek dokázala vybrat některé charakteristické prvky a dokázala je spojit v jeden funkční celek. Na nových skladbách tak zaregistrujete onu přitažlivou atmosféru z rané tvorby v kombinaci s chytlavou přímočarostí, která je nejvíce cítit na předchůdci „Remagine“. Nechybí ani působivé symfonické aranžmá, které je zde ale velmi promyšlené, a tak nepůsobí pouze jako emoční doplněk, ale jako plnohodnotná součást hudby. V první písni „Discord“ kapela také tradičně představuje oblíbený model zpěvu „kráska a zvíře“, v poslední a zároveň nejdelší kompozici zase vzpomíná na období desky „Invisible Circles“, a to prostřednictvím složitějších postupů.

Nizozemci však přichází i s novými, dosud neslyšenými vlivy. Tak třeba skladba „Transitory“, která patří k nejtvrdším záležitostem na albu, je okořeněná špetkou elektroniky. Kapela také pořádně přitvrdila kytarové riffy, takže podobně jako u desky „Decipher“ se některé skladby nesou v thrashmetalovém duchu. Za zmínku tak rozhodně stojí píseň „De-energized“, kde přispěl svým kytarovým umem Jeff Waters z Annihilator. Když už jsme u hostů, zapomenout nesmím na metalovou královnu Doro Pesch, jejíž jemně nakřáplý hlas se nám představí ve skladbě „Who I Am“.

Poprvé mám pocit, že kapela pod skladatelem Sanderem Gommansem našla sama sebe a on se konečně dokázal oprostit od vlivu Marka Jansena. Jako kdyby našel tu potřebnou energii, která tolik chyběla předchozím dvěma deskám. Holanďanům určitě hrál do karet i příchod klávesisty Joosta van den Broeka (toho můžeme slyšet už na minulém počinu), těžícího ze svých zkušeností s Lucassenovým projektem Ayreon. Vlastně v celém personálním obsazení bychom těžko hledali nějakou slabinu. Tímto se vlastně dostávám k Floor Jansen, kterou jsem tolik vyzdvihoval už na debutu. Myslím, že opět není co dodávat. Její pěvecké kvality jsou vysoce nadprůměrné a troufnu si říct, že její rejstřík je o něco pestřejší než Tarjin. Svůj názor si ostatně můžete udělat sami, já pouze doporučím skladby jako „Energize me“ či „Cry With a Smile“.

Těžko zvolit slova na závěr. Samotní členové zkrátka tvrdí, že nenašli potřebnou energii pro další fungování, a s tím bohužel nic neuděláme. After Forever se tak rozloučili velmi ambiciózní deskou, která má k dokonalosti velmi blízko a která mohla odstartovat úplně novou éru jejich tvorby. Bohužel se tak nestalo, ale o to zajímavější se zdají být další kroky odpadlíků. Sander Gommans pokračuje se svým projektem HDK, na chvíli dokonce obnovil spolupráci s Markem Jansenem (v jeho boční kapele MaYan). Floor pokračuje se svojí novou formací ReVamp a kdo ví, jestli nakonec nezakotví u finských Nightwish.

Mikka             


www.myspace.com/afterforever

YouTube ukázka - Energize Me

Seznam skladeb:
1. Discord
2. Evoke
3. Transitory
4. Energize Me
5. Equally Destructive
6. Withering Time
7. De-Energized
8. Cry With A Smile
9. Envision
10. Who I Am
11. Dreamflight
12. Empty Memories

Sestava:
Floor Jansen – zpěv
Sander Gommans – kytara, grunty
Luuk van Gerven – baskytara, kytara
Bas Maas - čistý vokál, kytara
Joost van den Broek – klávesy
André Borgman – bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 57:58
Label: Nuclear Blast
Země: Nizozemsko
Žánr: Gothic/Symphonic Metal

Diskografie:
2000 - Prison of Desire
2001 - Decipher
2004 - Invisible Circles
2005 - Remagine
2007 - After Forever

Související recenze, rozhovory, reporty


Vydáno: 15.12.2012
Přečteno: 3825x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10474 sekund.