CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KAMELOT – The Black Halo

Konečně se v našem putování historií Kamelot dostáváme k desce, která k jejich poslechu přivedla přímo mě. Ještě si moc dobře vzpomínám, když jsem v roce 2005 poprvé slyšela úvodní tóny „March of Mephisto“ a okamžitě jsem věděla, že tuhle kapelu budu milovat. Na „The Black Halo“ vygradoval úspěch, který se kolem kapely v téhle době začal pomalu ale jistě nabalovat. Pro vydání desky změnili label, o všechno se opět staral už ověřený producentský tým a navíc se v pozici hostů objevily i zvučná jména – za některá klávesová sóla je odpovědný Jens Johansson, v „The Haunting (Somewhere in Time)“ se v duetu ke Khanovi připojila Simon Simons a o „zlý“ vokál v úvodní skladbě se postaral Shagrath z Dimmu Borgir. Považuji za nutné zmínit i dva sboristy, kteří se na desce objevili poprvé a dodnes jsou nedílnou součástí týmu – totiž Amanda Somerville a Tomas Rettke. A aby toho výčtu nebylo málo, Thomas si z toho udělal takový malý rodinný podnik. Roli Heleny opět zastává jeho žena Mari a dětský hlas patří jejich dceři Annelize.

Tentokrát začínáme bez intra, jde se rovnou na věc s již zmíněnou peckou „March of Mephisto“, která vás dostane nátlakovou atmosférou a šlapavým rytmem. Je neskutečně intenzivní a dost pravděpodobně je to vůbec největší koncertní hit, jaký kdy kapela napsala. Velká část alba je tradičně v rychlém tempu, které s sebou klasicky přináší nádherně klenuté melodie, Khanův vypjatý výkon a zapamatovatelné refrény – příkladem toho jsou skladby „When the Lights are Down“ nebo „The Haunting (Somewhere in Time)“. Druhým velkým střednětempým, řekla bych až rádiovým, hitem je „Soul Society“ – to je přesně taková ta věc na první poslech, na které Kamelot dokázali, že vedle kudrlinek a velkého umění do toho umí taky přímočaře šlápnout. Pomalé věci reprezentuje „Abandoned“, což je jedna z nejprocítěnějších a nejsilnějších balad, co kdy kapela napsala – ne-li ta vůbec nejsilnější. Obzvlášť její živé provedení na následujícím DVD, které kapela pořídila, naprosto bere dech. Jedinou další baladou na desce je japonský bonus track „Epilogue“, který si rozhodně nezaslouží zůstat někde v propadlišti času. I když je krátký, je nádherný. Kamelot se na této desce pustili i do dlouhé a výpravné skladby „Memento Mori“, kde příběh graduje, když si Ariel konečně uvědomuje, že může kontrolovat vlastní osud a nemusí být pouze Mephistovou loutkou.

Ačkoli „The Black Halo“ navazuje příběhově a v podstatě i stylově na o dva roky starší album „Epica“, stejně je cítit další vývoj a rozdíly tu jsou. Deska obsahuje míň meziher než její starší bráška. Také definitivně zmizela tmavě fialová barva na obalech, která byla doteď poznávací značkou. Rozhodně tento počin působí mnohem temněji, než předchozí práce kapely – tíživá atmosféra navíc ze skladeb vyvěrá přímo v gejzírech (jako například v písni „Moonlight“). A když poslouchám Khanův vokální výkon, mám pocit, že je to právě tahle deska, na které předvedl svůj talent vůbec nejvíc. Obzvlášť co se týče vyjadřování emocí a procítěnosti. Jeho zpěv na celé desce je naprosto bezkonkurenční a chvílemi vás nechává naprosto bez dechu. O to větší škoda, že pak už to šlo jenom z kopce.

Šťastná sedmička mezi deskami Kamelot je pro mě obrovská srdcovka. Spolu se dvěma předchozími se nebezpečně blíží dokonalosti, nemá slabá místa a přináší velmi nevšední posluchačský zážitek. „The Black Halo“ je perfektní kombinací řízného evropského power metalu, temné vygradované atmosféry, mohutných orchestrací, dechberoucích muzikantských výkonů a krásných ženských doprovodných vokálů. Nemám co dodat, snad jen to, že z té „svaté trojice“ desek, kterou jsem v rámci seriálu ustanovila, budu mít tuhle přeci jenom vždycky nejraději.

Ray             

„The Black Halo“ je vlastně první deska, kterou jsem od mistrů melodického metalu Kamelot slyšel. Ještě dnes mám v živé paměti, jak jsem několikrát za sebou sjížděl úvodní pochodovou pecku „March of Mephisto“ či naprosto odzbrojující speedovou záležitost „When the Lights are Down“. Tím to ovšem zdaleka nekončí. Téměř každá skladba má totiž co nabídnout a je těžké vyzdvihnout jen jednu. To samé můžu s klidným svědomím říct i o schopnostech jednotlivých členů. Royův dokonale emotivní vokál, nápadité kytarové riffy, melodická invence, působivé orchestrální aranžmá a sbory – vše dokonale funguje.
Po epickém předchůdci zkrátka kapela přišla s dalším vysoce kvalitním materiálem, který má největší sílu v celkové atmosféře. Možná právě proto je u „The Black Halo“ jedno, kolikátý poslech už absolvujete. Pořád je to zážitek!

Mikka 10/10

www.kamelot.com

KAMELOT – March of Mephisto

Seznam skladeb:
1. March of Mephisto
2. When the Lights Are Down
3. The Haunting (Somewhere in Time)
4. Soul Society
5. Interlude I: Dei Gratia
6. Abandoned
7. This Pain
8. Moonlight
9. Interlude II: Un Assassinio Molto Silenzioso
10. The Black Halo
11. Nothing Ever Dies
12. Memento Mori
13. Interlude III: Midnight - Twelve Tolls for a New Day
14. Serenade

Sestava:
Roy Khan – zpěv
Thom Youngblood – kytary
Glenn Barry – basa
Casey Grillo – bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 57:15
Vydavatelství: Steamhammer Records
Země: USA

Diskografie:
1995 – Eternity
1997 – Dominion
1998 – Siége Perilous
1999 – The Fourth Legacy
2001 – Karma
2003 – Epica
2005 – The Black Halo
2007 – Ghost Opera
2010 – Poetry for the Poisoned
2012 – Silverthorn


Související články


Vydáno: 13.12.2012
Přečteno: 5688x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na plný počet to...25. 12. 2012 11:41 František Šafr
Další desítkA,...13. 12. 2012 19:36 Tass
Černá svatozářje teda sakra...13. 12. 2012 18:24 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09942 sekund.