PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LEBOWSKI - Cinematic

Hledáte hudbu, u které se dá přemýšlet, ale zároveň relaxovat? Máte náladu na něco náročnějšího, ale postačí vám i „kulisový“ poslech? Zní to možná trochu zvláštně, ale znám jednu kapelu, která dokáže všechny tyto požadavky splnit. Jmenuje se Lebowski, pochází z Polska (neuvěřitelné, kolik kvalitních věcí dokáže tamější rocková scéna vyprodukovat) a na svém kontě mají jednu jedinou desku, která nám teď poslouží jako důkaz výše uvedeného.

Album bylo vydáno vlastně už v roce 2010, k nám do redakce tedy dorazilo s výrazným zpožděním. Přesto se jedná o tak silný materiál, že by byla škoda se o něm nezmínit. Přiznám se však, že jsem měl ze začátku trochu problém s tím, jak celé dílo dostatečně vystihnout. Začněme tím, jak ho oficiálně popisuje samotná kapela. „Cinematic“ má být soundtrack k neexistujícímu filmu, který má spadat do oblasti progresivního rocku, ovlivněného různými hudebními vlivy. Co konkrétně mají skladby sdělit, to není zcela jasné, protože hudba je z nějakých devadesáti procent instrumentální. Zbylých deset procent obstarávají mluvené dialogy (prý výstřižky z polských filmů) a ženský zpěv, který však zastupuje stejnou funkci jako hudební nástroj. Posluchač tak má hned několik možností, jak „Cinematic“ uchopit. Oficiální promo sice prozrazuje, že vzdává hold polské kinematografii, mě osobně slouží k přemýšlení i odpočinku (čímž se vlastně vracím na začátek mé recenze).

Jestli však čekáte polský prog á la Riverside, musím varovat. Lebowski totiž daleko více experimentují, a proto nejsou tak snadno a jasně zařaditelní. V jejich tvorbě je třeba patrný jistý jazzový feeling (zvlášť v melodické složce). Několik pasáží dokonce působí, jako kdyby vznikly přímo z improvizace. Díky etnickým nástrojům zde nechybí ani inspirace world music. Ve skladbě „137 sec.“ je například použit tzv. hammered dulcimer (bůhví jestli na to existuje český překlad). Těžko byste našli něco, na co by si toto polské kvarteto netrouflo. Jejich instrumentální schopnosti jsou opravdu působivé. Vždyť některé písně přesahují i do oblasti artificiální hudby. Třeba v úvodu písně „Old British Spy Movie“ je onen klavír jak vystřižený z dílny skladatele Ludovica Einaudiho.

Máte-li z této směsice trochu strach, nezoufejte. Jak už jsem totiž trochu naznačil, poslech není překvapivě vůbec náročný. Možná je to díky všem těm chytlavým motivům, které se na vás při prvním poslechu vyrojí. A že jich není málo! Jednou vás uchvátí klavír, podruhé se upnete na kytaru, jindy zase ohromí celková atmosféra. Asi vůbec nejemotivnější část se nachází v již zmíněném (a trochu meditativním) kousku „137 sec.“, kde naprosto odzbrojí vokál jisté Katarzyny Dziubak. Škoda jen, že těchto momentů není na desce víc.

Jsem moc zvědavý na to, s čím tato parta přijde příště. Jejich debut je opravdu ohromující a překonat ho bude nesmírně těžké. Další skvělí Poláci! Kde se jen berou?

Mikka             


www.lebowski.pl

YouTube ukázka - 137 sec.

Seznam skladeb:
1. Trip to Doha
2. 137 sec.
3. Cinematic
4. Old British Spy Movie
5. Iceland
6. Encore
7. Aperitif For Breakfast (O.M.R.J)
8. Spiritual Machine
9. The Storyteller (Svensson)
10. Human Error

Sestava:
Marcin Luczaj - klávesy, syntetizátor
Marcin Grzegorczyk - kytary, samply
Marek Zak - baskytara
Krzysztof Pakula - bicí
Host:
Katarzyna Dziubak - vokál, viola

Rok vydání: 2010
Čas: 66:18
Label: Vlastní náklad
Země: Polsko
Žánr: Experimental/Prog rock

Diskografie:
2010 - Cinematic

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.04.2013
Přečteno: 3199x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KonečněLebowski vydali...28. 01. 2019 14:19 b.wolf
Super! Jsem rád,...28. 04. 2013 22:36 Mikka
v pátek mně přistálave schránce fošna...28. 04. 2013 20:53 b.wolf
tak to vypadá,že...20. 04. 2013 11:41 barcisz
To neodolám,z Polska jede jedna...18. 04. 2013 22:53 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10093 sekund.