IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FINNTROLL - Blodsvept

Finntroll dozajista patří mezi ta jména, která přijdou na mysl jako první, když se řekne pagan, či folk metal. S novinkou „Blodsvept“ se po dvou albech pomalu vynořují z temnějších a blackovějších vod, do kterých se potopili na „Ur Jordens Djup“ spolu s nástupem nového mladého zpěváka Vretha střídajícího Wilsku, během jehož působení v kapele vznikl nejznámnější hit „Trollhammeren“. Novinka „Blodsvept“ právě daleko víc připomíná předešlou diskografii folk/humpa metalu, kterým se Finntroll prezentovali na plackách „Jaktens Tid“ a „Nattfödd“.

Výrazným znakem nového alba jsou klávesy v mnohem skočnějších rytmech a z titulky „Blodsvept“ ve slokách dokonce nenápadně odkapávají prvky již zmiňovaného „Trollhammeren“. Výrazně melodickou věcí je (alespoň hudebně) rozjuchaná „Skogsdotter“, za kterou určitě nezaostává ani napůl temná, napůl hopsavá „När Jättar Marchera“, kdy se člověku ani tolik nehoní hlavou text, jako melodie, na které je postavený refrén (což platí i u dalších). Naopak závěrečná „Midvinterdraken“ silně zavání blackmetalovým základem, který se na dvou předešlých deskách již dobře osvědčil. Finntroll se tedy na novince úspěšně povedlo zkombinovat jak historii, tak současnější tvář kapely, a nabídnout posluchači nejen odrhovačky k pivu a tanci, ale také temnější stránku severu viz např. „Skövlarens Död“.

Tématicky se opět nacházíme v severských lesích plných nejen trollů, čarodějnic, ale i jiné havěti, a na scénu dokonce přichází i drak. Nemění se nic ani na nejtypičtější stránce kapely, tedy na textech ve švédštině, které dodávají v případě pagan/folk/viking atd. metalových kapel a témat na autentičnosti. Neznamená to ale, že by si do nich Finntroll dovolili psát zbůhdarma jakékoliv nesmysly. Právě naopak. Přesto, že švédsky hovořících posluchačů není zrovna nějaké masové zastoupení, každá píseň v sobě ukrývá osobitý příběh, koncepčně spjatý s paganským pohledem na svět. Pro většinu posluchačů ale představují Finntroll svým způsobem zábavovou hudbu, kdy o pointu vlastně vůbec nejde a v tom je právě skryté kouzlo, kdy se člověk baví jen muzikou pro muziku samu, kdy musí být skladba instrumentálně zajímavá, protože obsah textu je pro většinu posluchačů skrytý. A to se Finntroll už léta daří.

„Trolové“ byli, minimálně poslední dobou, mistrové intra. Intro z „Ur Jordens Djup“ bylo až soundtrackové, na „Blodsvept“ ale jakousi předehru zasadili pouze do titulní písně, kdy se na jejím začátku něco velkého a těžkého prodírá lesem, aby se skladba rychle přehoupla do skočných rytmů. To, že už se Finntroll neberou zase tak vážně, ukazuje i klipovka „Häxbrygd“, která sice na albu patří k těm méně zajímavým, na druhou stranu klip je opravdu povedená fraška a dokázala bych si představit, že takto vymódění vylezou pánové na pódium. Ještě nutno podotknout, že za nádherným artworkem bookletu opět stojí kytarista Skrymer, který si tentokrát opravdu vyhrál a z bookletu se tak stává vyloženě umělecké dílo.

Veronika             


http://www.finntroll.net/

YouTube ukázka - Häxbrygd

Seznam skladeb:
1. Blodsvept
2. Ett Folk Förbannat
3. När Jättar Marchera
4. Mordminnen
5. Rösets Kung
6. Skövlarens Död
7. Skogsdotter
8. Häxbrygd
9. Två Ormar
10. Fanskapsfylld
11. Midvinterdraken

Sestava:
Vreth – zpěv
Skrymer – kytara
Trollhorn – klávesy, kytara
Routa – kytara
Virta – živé klávesy

Beast Dominator – bicí
Rok vydání: 2013
Čas: 43:00
Země: Finsko
Label: Century Media Records

Diskografie:
1999 – Midnattens Widunder
2001 – Jaktens Tid
2004 – Nattfödd
2007 – Ur Jordens Djup
2010 – Nifelvind
2013 – Blodsvept

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.04.2013
Přečteno: 3458x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dobrá deska.Sice...12. 11. 2013 13:50 Hellhammer
Parádní...30. 04. 2013 12:32 Eyrekr
Opět nezklamali....30. 04. 2013 11:28 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09098 sekund.