NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Now What?!

Pětačtyřicet let kariéry, devatenáct studiových alb, zlatá a platinová ocenění, věčné hádky, rozsekané hotelové pokoje, smrt dvou členů. Tak by se ve stručnosti dala charakterizovat kariéra britských pionýrů hard rocku Deep Purple. Kapela zažila nebývalé výšiny, kdy je začátkem sedmdesátých let hnal kupředu vražedný vztah frontmana Iana Gillana a kytaristy Ritchieho Blackmorea, ovšem potom i drastické pády na hubu, kdy zemřel Blackmoreův nástupce Tommy Bolin a Deep Purple takřka skončili naprosto vyřízeni a takřka před bankrotem. Vlastně až do roku 1993, do druhého Blackmoreova odchodu byli Deep Purple značně nestabilní, ovšem zato se jim dařilo vydávat nadstandardní alba.

Blackmore pak odešel a pole působnosti opanoval hlavně Gillan. Po krátkém záskoku Joem Satrianim přišel americký kytarista Steve Morse a nebývale silná deska "Purpendicular" slibovala zářné zítřky. Další alba "Abandon", "Bananas" a "Rapture Of The Deep" šla však s kvalitou dolů (nejsilnější z této trojice byla poslední deska) a Deep Purple si spíše užívali koncertování po celém světě, kde ovšem těžiště setu leželo v osvědčených hitech jako "Highway Star", "Fireball", "Perfect Strangers" nebo obligátní "Smoke On The Water".

Zčistajasna však ohlásili nové album. I když už přes deset let působí ze sestavy, která v roce 1968 vydala debutové album "Shades Of Deep Purple", v kapele pouze rtuťovitý bubeník Ian Paice (když nepočítáme Gillana a basistu Rogera Glovera, kteří přišli o rok později) je "Now What?!" opět klasickým párplovským dílem. Už jen proto, že stylové zálety nikdy nebyly londýnské pětici blízké. Začátek se snaží navodit atmosféru legendární desky "In Rock", kdy se věc "A Simple Song" rozjíždí zvolna podmanivou kytarou a Gillanovým tichým zpěvem, což po zhruba minutě exploduje do souboje kytar a hammondek. Vše je sice už takové unavenější a opotřebovanější než v roce 1970, přesto se jedná o jeden z vrcholů alba. Následující "Weirdistan" a "Out Of Head" jen přežvykují staré nápady a nepřinášejí zhola nic nového a objevného. U čtyřky "Hell To Pay" se situace zlepší, především díky nápaditému refrénu a nasazení ne nepodobnému tomu ze sedmdesátých let.

Loni v létě zasáhla tábor Deep Purple smutná zpráva, když ve věku 71 let zemřel zakládající člen a klávesista Jon Lord. Přestože kapelu opustil před deseti lety (nahradil jej Don Airey od Ozzyho Osbournea), zůstal s její kariérou nadále spojený pupeční šňůrou. Jeho skon se proto odrazil i na nové desce, když mu kapela věnovala hned dvě věci. Střednětempou "Above And Beyond", kde kromě Gillanova hlasu dominuje právě souhra kytary a hammondek, tedy styl, který kdysi proslavil právě Lord v tandemu s Blackmorem. Druhou Lordovi věnovanou věcí je "Uncommon Man", což je nádherná sedmiminutová bluesovka s vlivy klasické hudby (citace z klasické kompozice "Fanfare For The Common Man"). Před touhle poctou klobouk dolů.

Vcelku zajímavý je závěr desky. Tuctovou "Apres Vous" vystřídá tklivá "All The Time In The World" a za ní vybuchuje závěrečná "Vincent Price", což je na poměry Deep Purple hodně tvrdá skladba, protože Morseova kytara snad ještě nikdy nezněla tak tvrdě, jako v beglajtech, které podbarvují sloky. Navíc Gillan ukazuje, že je v současné době (alespoň studiově) skutečně ve formě, v jaké se nenacházel už dlouho.

Tak tedy hodnocení. Dlouho jsem přemýšlel nad výslednou známkou. Nakonec dávám šestku. Na "Now What?!" se ale dívám z pohledu na kompletní diskografii Deep Purple. V její rámci je novinka dílem lehce nadprůměrným, ovšem nikdy nemůže dosáhnout statutu a kvality takových monolitů, jako "In Rock", "Machine Head" nebo "Burn". Dá se říci, že novinka je nejsilnější kolekcí od dob "Purpendicular". Pokud bych na "Now What?!" nahlížel bez historických souvislostí jako na desku, která prostě tenhle rok vyšla, přidal bych jeden bodík.

Jan Skala             

Přiznám se, že když se objevily informace o tom, že Deep Purple chystají novou desku, nechávalo mě to úplně v klidu. Říkám to nerad, ale tato legenda mi připadá už několik let silně za zenitem. Chápu, že si již hrají jen tak pro radost, ale tak nějak mi v jejich projevu chybí jediná jiskra. Deep Purple posledních patnáct let sice netočí vyloženě špatné desky, ale o nějakých perlách, jako tomu bylo v 70. či ještě 90. letech se už mluvit nedá. Novinka Now What?! mě přesto příjemně překvapila. Kapela sice nijak neuhnula z cesty, na kterou vyrazila na desce Purpendicular, ale nový materiál zní příjemně, svěže, má pěkný zvuk a najdou se zde i silné skladby. Hlavně úvodní A Simple Song je vynikající kousek. Vyzdvihl bych ještě jemnou a velice příjemnou All The Time In The World. Překvapením je pak výkon Iana Gillana, kterému to stále zpívá skvěle. Hlavním mužem je ale Don Airey, který hammondy drtí stejně jako jeho předchůdce Jon Lord na těch nejslavnějších deskách ze 70. let....

Václav Votruba 7/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Hell To Pay

Seznam skladeb:
1. A Simple Song
2. Weirdistan
3. Out Of Hand
04. Hell To Pay
5. Body Line
6. Above And Beyond
7. Blood From A Stone
8. Uncommon Man
9. Après Vous
10. All The Time In The World
11. Vincent Price

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Steve Morse - kytara
Roger Glover - baskytara
Don Airey - klávesy
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 53:36
Label: Edel Group Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 – Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.05.2013
Přečteno: 6720x




počet příspěvků: 33

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak koukám, že...25. 06. 2013 21:37 Kamil
Petr: S tím, koho...26. 05. 2013 8:22 Pepsi Stone
Subjektivní dojem....26. 05. 2013 0:47 -krusty-
cdNové album je...25. 05. 2013 18:02 george
Petr: Tohle už...25. 05. 2013 17:09 Venca


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08689 sekund.